Maa- ja metsätalousyritysten taloushallinto vaatii alan tuntemista

Elokuvien tarjoamat mielikuvat kesäisestä heinäpellosta ovat varsin kaukana nykypäivän maatalousyrittämisestä. Tänä päivänä monien maatalousyritysten tuotanto hyödyntää automaatiolla ohjattua koneellista tuotantotapaa, erilaisia ostopalveluja ja tilapäisen työvoiman käyttöä sesonkiaikoina.
TEKSTI | TILIPORRAS KUVA | SHUTTERSTOCK
Maatalous on elinkeino, jossa edelleenkin tuotetaan ruokaa, rehua ja muita tuotteita. Tämän lisäksi usein viljelyn tai karjanhoidon ohessa harjoitetaan muutakin liiketoimintaa esimerkiksi maaseutumatkailuun liittyen. Maatilalla harjoitetaan usein myös metsätaloutta.
Vaikka maatalousyritys on yritys, niin maatalousyrittäjät muodostavat kiinnostavan poikkeuksen taloushallinnon näkökulmasta. Tähän vaikuttaa erityisesti maataloustulolähteeseen ja metsätalouden harjoittamiseen sovellettava verolainsäädäntö. Maatilatalouden tuloverolaki, yritystoiminnan monipuolisuus, suuret investoinnit, tukijärjestelmät sekä yritys- ja yksityistalouden linkittyminen toisiinsa tuovat myös haasteita taloushallinnolle.
Useat maatalousyrittäjät ovatkin ulkoistaneet taloushallinnon hoitamisen ammattilaiselle, sillä työn teettäminen asiantuntevalla tilitoimistolla on taloudellisempaa ja tehokkaampaa. Näin maatalousyrittäjä säästää myös omaa aikaansa.
Kirjanpitoa erilaiseen tekemiseen
Maajussille morsian -ohjelman myötä monet katsojat ovat nähneet, että Suomessa on valtavan laaja kirjo maa- ja metsätalousyrittämistä. On karjatiloja, viljatiloja, tuotantokasvin viljelyä, hevostiloja, poronhoitoa, metsänhoitoa ja monenlaista oheistoimintaa.
Jos ei ole kahta samanlaista maatilaa, niin ei ole kahta samanlaista kirjanpitoakaan.
Maatalousyrittäjälle taloushallinnon sisältö ja merkitys riippuu muun muassa yrityksen taloudellisesta koosta ja siitä, onko kyseessä sivutoiminen viljely, päätoiminen maataloustuotanto tai yhtiöitetty maatalousyritys.
Maanviljelijöillä ei ole varsinaista kirjanpitovelvollisuutta. Viljelijällä on ainoastaan velvollisuus kirjata muistiin tulot ja menot kassaperusteisesti sekä ilmoittaa arvolisäverot vuosittain. Jos maatila yhtiöitetään, maatalousyrittäjän tulee siirtyä kirjanpitolainsäädännön mukaiseen suoriteperusteiseen kirjanpitoon. Kirjanpitolaki puhuu yhdenkertaisesta tai kahdenkertaisesta kirjanpidosta.
Viljelijältä vaaditaan siis vain yhdenkertainen kirjanpito. Yhdenkertaisessa kirjanpidossa ei muodosteta tasetta. Kuitenkin esimerkiksi pankit edellyttävät investointihankkeiden rahoitushakemuksien liitteiksi kahden edeltävän tilikauden toteutuneen kirjanpidon oikaistuna suoriteperusteiseksi.
Alaa tunteva kirjanpitäjä on luottohenkilö
Ei ole yhdentekevää, miten maa- ja metsätalousyrityksen kirjanpito ja taloushallinto laajemminkin hoidetaan. Tiliporras Yhtiöt Oy tarjoaa maa- ja metsätalousyrityksille alaa tuntevan kirjanpitäjän.
Erityistuntemus maataloudesta ja sen laajasta kirjosta on etu, jonka tarjoamme asiakkaillemme vuosien kokemuksella. Tiliporras Yhtiöt Oy:ltä saat oman kirjanpitäjän, joka on kumppanisi ja luottohenkilösi kaikissa maatalouden taloushallintoa koskevissa asioissa.
– Meiltä saat tarvitsemasi palvelut esimerkiksi kirjanpitoon, palkanlaskentaan, veroilmoituksiin ja suunnitteluun, talouslaskelmiin sekä liiketoimintasuunnitelmaan. Omalta kirjanpitäjältäsi voit kysyä neuvoa myös esimerkiksi sukupolvenvaihdokseen liittyvissä asioissa ja maatilan yhtiöittämisen suunnittelussa, kertoo yrittäjä Markus Hänninen.
On hyvä muistaa, että maa- ja metsätalousyritysten kirjanpitoon erikoistuneen kirjanpitäjän lisäksi Tiliporras tarjoaa asiakkaansa käyttöön myös verotusasioiden ja juridiikan asiantuntijat.