Hyppää sisältöön

Luontoliikunnan helmet haltuun kesäleirillä

Luontoliikunnan helmet haltuun kesäleirillä

30.05.2023

Kisakallion melontakurssit ovat melontaliiton suositusten mukaisia.

Luonnossa liikkuminen on suositumpaa kuin koskaan. Liikunnan hyötyjen lisäksi houkuttavat elämykset, kokonaisvaltainen hyvinvointi ja samanhenkisten ihmisten kohtaaminen.

TEKSTI ja kuva kisakallio

Kisakallion Urheiluopisto järjestää tänä kesänä aikuisille tarkoitettuja kahden päivän leirejä, joiden aikana otetaan haltuun uusi liikuntaharrastus. Samalla vietetään lomaa: nautitaan hyvästä ja terveellisestä ruoasta ja kesäisestä Kisakalliosta Lohjanjärven rannalla.

– Haluan oppia lomalla uuden lajin, jonka pariin voin palata jatkossakin. Melonta on kiinnostavaa, mutta samalla hiukan jännittävää. Haluan käydä turvallisuusasiat perusteellisesti läpi ja uskon, että melontaleirin turvin uskallan jatkossa lähteä vesille ystävien tai jopa lapsen kanssa. Ja toki iltanuotiot ja rantasauna kuulostavat ihanalle, espoolainen Laura Keränen kertoo.

Keränen osallistuu yhdessä ystävänsä kanssa heinäkuun melontaleirille.

– Sain leirin lahjaksi, kun täytin pyöreitä vuosia. Lahja on enemmän kuin mieluinen. Tässä iässä, viisikymppisenä on hyvä oppia uusia taitoja ja aktivoida itseään liikkumaan monipuolisesti. 

Tänä kesänä lajeina ovat melonnan lisäksi polkujuoksu, retkeily ja pilates. Kaikki edellä mainitut lajit ovat juuri nyt todella suosittuja harrastuksia. Kristo Halme toimii valmentajana polkujuoksu- ja pilatesleireillä.

– Polkujuoksuleirillä tehdään laadukkaita juoksutekniikkaa ja etenkin peruskestävyyttä kehittäviä harjoituksia Karnaistenkorven hienoissa ja vaihtelevissa maastoissa. Kahden ohjaajan turvin leirillä pystytään takaamaan jokaiselle omaan suoritustasoon suhteutettu sopiva intensiteetti. Lisäksi leirillä saa loistavan mahdollisuuden sekä kysyä että saada vastauksia juuri niihin asioihin, jotka polkujuoksussa ja kestävyysharjoittelussa askarruttavat.

Maastokartan lukeminen on luonnossaliikkujalle olennainen taito, jota opetellaan retkeilykurssilla.

Pilateksen alkeiskurssilla opitaan sekä pilateksen perusteet, että ymmärtämään kehon monimuotoista toimintaa. Pilates on mitä mainioin tapa lisätä kehotietoisuutta ja turvata toimintakykyä pitkälle tulevaisuuteen. Harrastajien leirillä opitaan hiukan haastavampia asioita ja tietenkin nautitaan pilateksesta. Molemmilla leireillä yhdistetään myös luontoliikunta ja rentouttavat pilatesharjoitukset voimaannuttavaksi, mutta ei niin vakavaksi kokonaisuudeksi.

Retkeilykurssilla opitaan ja harjoitellaan turvallisesti luonnossa liikkumisen perusasioita, kuten retkeilyvälineiden käyttöä, kokkausta luonnossa ja erilaisia säännöksiä. Oppimisympäristönä toimii jylhä Karnaistenkorpi.

Leireillä voi vaihtaa ajatuksia ja tutustua lajin muihin harrastajiin

– Luonnossa liikkuminen kiinnostaa tällä hetkellä monia, mutta osaamista ei välttämättä ole. Jo luonnonpuistoihin liikkumaan lähteminen vaatii perusasioiden hallintaa, varsinaisista vaelluksista puhumattakaan. Tällä kurssilla kuitenkin yövytään hotellissa, vaikka telttaa metsään pystytetäänkin, retkeily kurssilla hyvinvointitaitojen valmentajana toimiva Janne Mustonen kertoo.

Luonnossa liikkumisen suosio näkyy lajien harrastajamäärien nousuna ja erilaisten heimojen syntymisenä. Omia kokemuksia, suunnitelmia halutaan jakaa aktiivisesti myös sosiaalisessa mediassa.

Kisakallion kurssien vetäjät ovat kaikki omien lajiensa pitkäaikaisia aktiiveja ja tiedostavat aktiiviloman idean: leireille tullaan viettämään laatuaikaa ja nauttimaan myös yhteisestä vapaa-ajasta.

– Olennainen osa leiriä on, että voidaan vaihtaa ajatuksia, kysyä neuvoa ja tutustua muihin lajin harrastajiin. Iltanuotiot ovat siihen parhaita hetkiä, Halme toteaa. 

Kisakallion perinteikäs urheiluopisto sijaitsee Lohjalla, noin reilun puolen tunnin ajomatkan päässä Espoosta tai tunnin matkan päässä Turusta. Aikuisten kurssien lisäksi Kisakallio tarjoaa aktiivisia lomia perheille, urheiluleirejä nuorille ja monenlaista valmennus- ja koulutustoimintaa. 

Haku