Hyppää sisältöön

Luonto ja palvelut samassa paketissa

Luonto ja palvelut samassa paketissa

23.04.2021

Luontoliikunnan lisäksi Ranualla panostetaan kattavasti asukkaiden harrastusmahdollisuuksiin.

Työelämä on etätyötä suosivien muutosten kourissa ja Ranualla tähän reagoitiin käynnistämällä laajoja kaavoitushankkeita.

Teksti Kirsi Kojonkoski Kuva Ranua

Lapin eteläosassa sijaitsevalla Ranualla on noin 3800 asukasta ja mökkiläisiä suunnilleen saman verran. Hiljaisuus, puhdas luonto ja hyvin hoidettu ympäristö houkuttelevat uusia asukkaita, mökkiläisiä sekä matkailijoita. 

– Asuntotontteja on tarjolla tälläkin hetkellä, mutta uusien alueiden kaavoituksella ja olemassa olevien kaavojen muutoksilla pystymme tarjoamaan lisää rakennuspaikkoja vakituiseen asumiseen, yrittämiseen ja vapaa-ajanviettoon. Myös mökkiläiset ovat viime aikoina yhä enemmän olleet kiinnostuneita muuttamaan vapaa-ajan asuntonsa vakituiseksi asunnoksi, Ranuan tekninen johtaja Risto Niemelä kertoo.

Etätyöt sujuvat luonnon rauhassa kätevästi, sillä koko kunnan alueelle on rakennettu tehokas ja luotettava valokuituyhteys. Nopea valokuituyhteys tuo haja-asutusalueiden kotitoimistoihin häiriöttömät työskentelyolosuhteet.

Keskellä puhdasta luontoa

Kaavoitushankkeista huolimatta koskematommasta luonnosta ei ole pulaa. Yli puolet kunnan pinta-alasta on suota, mikä takaa mainiot mahdollisuudet hillan poiminnalle ja hillamatkailulle. Ranualla on upeat mahdollisuudet lenkkeillä luonnossa, tulistella sekä metsästää laajoilla valtion mailla. Talvisin lumivarmuus on hyvä ja lunta on keskimäärin metrin verran, mikä mahdollistaa hiihtämisen umpihangessa sekä hyvillä laduilla ja kelkkailun hoidetuilla reiteillä. Laajat erämaat ja kirkasvetinen Simojärvi houkuttelevat harrastamaan ympäri vuoden. Suuri osa Simojärven alueesta on mukana suojeluohjelmassa ja säilyy rakentamattomana.

Arktisen luonnon monimuotoisuudesta pidetään huolta myös Ranuan eläinpuistossa, jossa asuvat Suomen ainoat jääkarhut sekä noin 50 muuta arktista tai pohjoista eläinlajia. Aitaukset on rakennettu metsään siten, että ne mahdollistavat eläinten oman elämän rytmin.

Turvalliset lähipalvelut

Luontoliikunnan lisäksi Ranualla on panostettu harrastusmahdollisuuksiin ja sieltä löytyy esimerkiksi tekonurmikenttä, täysimittainen jäähalli sekä urheilusali. Peruspalveluista halutaan myös pitää huolta, mikä viime aikoina on tarkoittanut laajoja rakennushankkeita.

– Käytännössä olemme luopuneet tai luopumassa monista vanhoista rakennuksista ja rakennamme tilalle uusia ja turvallisia tiloja. Kaksi vuotta sitten valmistui hyvinvointikeskus perusterveydenhuollon ja sosiaalihuollon palveluille ja ensi keväänä valmistuu koulukeskukseen monitoimikeskus. Monitoimikeskukseen tulee esikoulu, alakoulu sekä koko kuntaa palvelevat kirjasto ja liikuntasali. Samassa pihapiirissä on muutaman vuoden vanha yläaste-lukiorakennus. 

Haku