Hyppää sisältöön

Luonnonläheinen asuinalue hurmaa monipuolisuudella

Luonnonläheinen asuinalue hurmaa monipuolisuudella

23.03.2021

Orimattilan kaupungin kehittämispäällikkö Jenni Konton mukaan Hennasta kasvaa monipuolinen kaupunginosa, josta on nopeat yhteydet sekä Helsinkiin että Lahteen.

Liikenteen solmukohdassa sijaitseva Orimattila tarjoaa nopeat kulkuyhteydet Etelä-Suomen kaupunkikeskittymiin. Nopeasti kasvavan paikkakunnan slogan onkin ”sopivasti skutsissa”, mikä osaltaan selittää sitä, miksi kaupunki viehättää niin monia.

Teksti Pekka Säilä Kuva Lasse Simpanen

Orimattila kasvaa lähitulevaisuudessa vuonna 2017 valmistuneen Hennan juna-aseman ympärille, eikä ihme, sillä jo juna-aikatauluja tutkiessa selviää, että matkustusaikojen kohdalla Helsingin ja Lahden suuntaan puhutaan vain minuuteista. Havainnon vahvistaa myös Orimattilan kaupungin kehittämispäällikkö Jenni Kontto.

– Helsinkiin pääsee meiltä noin 53 minuutissa ja Lahteen noin 13 minuutissa. Orimattilan työmatkalaiset pendelöivät meiltä paljon molempiin suuntiin. Myös muuttovirta Orimattilaan on viime vuosina kasvanut sekä Helsingin että Lahden suunnasta. Kiinnostuksen odotetaan entisestään vain lisääntyvän, kun juna-aseman ympärille nouseva Hennan kaupunginosa alkaa toden teolla kasvaa, Kontto korostaa.

Hennan lisäksi myös Pennalan ja Arolan kaupunginosista löytyy perinteisemmästä pientaloasumisesta kiinnostuneille varteenotettavia vaihtoehtoja. Orimattilan pohjoispuolella sijaitsevasta Pennalasta löytyy myös isompi työpaikkakeskittymä, jossa sijaitsee muun muassa Postin logistiikkakeskus. Kyseinen työpaikka-alue sijaitsee tärkeässä liikenteen solmukohdassa, itä-länsisuunnassa, valtatie 12 varrella.

Tarjontaa yksiöistä pientaloihin

Kontto lupaa, että ihan kirjaimellisesti skutsistakin tontteja Orimattilasta toki löytyy, jos haluaa asua täydellisessä luonnon rauhassa esimerkiksi järven rannalla. Tällä hetkellä Orimattilan kaupungin markkinoinnissa pääpaino on kuitenkin Hennan kaupunginosassa, josta on kasvamassa uusi ja yhteisöllinen asumiskeskittymä. Alueelle on jo nyt rakenteilla pientaloja. Kaikenkokoisista muistakin asunnoista on riittänyt kysyntää kerrostaloyksiöitä myöten. Kaupungin vetämä asuinalueprojekti etsiikin koko ajan uusia yhteistyökumppaneita kehittämään aluetta eteenpäin.

Tämän vuoden syksyllä Hennan asuinalueelle valmistuu uusi päiväkoti ja lähitulevaisuudessa paikalle nousee myös Hennan yhteiskoulu. Kasvavan kaupunginosan myötä myös Orimattilan keskustan palveluita on parannettu entisestään. 

Paljon erilaista harrastustoimintaa

Kontto nostaa esiin erityisesti monipuoliset urheilu- ja liikuntamahdollisuudet tarjoavan Orimattila Areenan sekä sen yhteyteen rakennetun modernin uimahallin. Ulkoliikkujille Orimattilasta löytyy seitsemän erillistä tekonurmikenttää ja vastikään valmistuneet kuntoportaat, joista on ehtinyt muodostua erityisesti näin poikkeusolojen aikana melkoinen liikuntahitti paikallisten Orimattilalaisten keskuudessa.

– Ehkäpä yhtenä kuntoporrasharrastuksen innoittajista on toiminut Orimattilan Jymyä edustava kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelä, Kontto naurahtaa.

Melko pieneksi paikkakunnaksi Orimattilassa on siis erittäin monipuoliset urheilumahdollisuudet niin liikuntapaikkojen kuin luonnonkin osalta. Kontto vakuuttaa, ettei kulttuurin nälkäisiäkään ole unohdettu. 

– Orimattilan taidemuseon monipuolista kokoelmaa on ehditty pikku-Ateneumiksikin kutsua. Kaupungista ja sen lähiympäristöstä löytyy lisäksi paljon myös perinteistä käsityöläisosaamista, kuten Artjärvellä toimiva, villatuotteita valmistava Ruskovilla ja sen tehtaanmyymälä. Ruskovilla tunnetaan erityisesti ekologisista tuotteistaan.

Haku