Luonnollisen hyvää jogurttia

Tyytyväisten lehmien maito jalostuu Kuusamossa, Pitkäsen Maalaisjuustolassa pehmeän täyteläisiksi jogurteiksi, jotka maistuvat vauvasta vaariin.
Teksti Ritva-Liisa Sannemann Kuva Keijo Lehtimäki
Yli 200-vuotiaalla sukutilalla Kuusamossa ryhdyttiin valmistamaan jogurttia omasta tilamaidosta kahdeksan vuotta sitten. Sitä ennen vanha emäntä, Oiva Pitkäsen äiti, valmisti maitoa leipäjuustoksi, mistä Maalaisjuustolan nimi tulee.
Juustola uudistettiin vuonna 2012 leipäjuuston valmistusta varten, ja samana vuonna aloitettiin jogurtin kehitystyö. Ennen kuin ensimmäinen maalaisjogurtti päätyi Kuusamon kauppoihin, tehtiin huolellisia kokeiluja, joiden koemaistajina toimivat sukulaiset ja tuttavat.
Kokeilujen tuloksena syntyi pehmeä ja mieto jogurtti, joka löysi pian tiensä myös matkailijoiden ostoskärryihin ja heidän pyynnöstään eteläisenkin Suomen K-kauppoihin.
Pitkäsen Maalaisjuustolan Laktoositonta luonnonjogurttia, Maalaisjogurttia ja Kuusenkerkkäjogurttia myydään nykyään hyvin varustelluissa K-kaupoissa ympäri Suomen. Jos tuotteita ei löydy hyllyltä, asiakkaat voivat halutessaan pyytää K-kauppiasta tilaamaan niitä.
Kuusenkerkkä toi kultaa
Maustamattoman ja laktoosittoman jogurtin rinnalle löytyi neljä vuotta sitten ainutlaatuinen maku, kun Pitkäset alkoivat maustaa jogurttia kuusenkerkällä Villiyrttihankkeen innoittamana.
Uniikki jogurtti-innovaatio palkittiin Artesaaniruoan SM-kilpailun hapanmaitotuotesarjassa kultamitalilla vuosina 2018 ja 2019.
– Olemme erittäin iloisia saamastamme tunnustuksesta. Se kannustaa myös kehittymään, Merja ja Oiva Pitkänen toteavat.
Kuusenkerkässä maistuu yöttömien öiden aurinko, puhdas luonto ja kirkkaat vedet. Maalaisjuustola on mukana villiruokaperinnettä vaalivassa Wild Food Kuusamo Lapland osuuskunnassa, jonka kautta Pitkäset ostavat jogurtteihinsa villiyrttikerääjien kuusenkerkkää.
Pitkäset ovat jatkojalostajina edelläkävijöitä, sillä maidon alkutuotanto ja jatkojalostus samassa pihapiirissä on vielä harvinaista Suomessa. Pientuottajina he haluavat erottautua laadukkailla raaka-aineilla, joissa maistuu aitous.
– Ei ole hyvää jogurttia ilman hyvää maitoa. Olemme tuottaneet ensiluokkaista maitoa yli 30 vuoden ajan, Pitkäset kertovat.
Erityistä on, että jogurttiin käytettävää maitoa käsitellään mahdollisimman vähän. Se pastöroidaan, mutta ei homogenisoida.
Myös eläinten hyvinvointi on Pitkäsille sydämenasia. Lehmille jutellaan ja niitä rapsutellaan. Kesällä lehmillä on mahdollisuus ulkoilla vapaasti yötä päivää, ja talvellakin ne pääsevät ulos sään salliessa. Lehmiä ruokitaan omilta pelloilta saatavalla säilöntäaineettomalla rehulla, ja lisäksi ne saavat täysrehua.
Nuoret astuvat remmiin
Tilalla tehtiin parisen vuotta sitten osittainen sukupolvenvaihdos Oivan veljen jäädessä eläkkeelle. Merjan ja Oivan kaksostyttäret tulivat silloin tilan töihin ja osaomistajiksi. Janikalla on maatalousalan perustutkinto ja Jonnalla taas meijerialan perustutkinto. Myös Oivan veljenpoika on työllistetty tilan töihin.
Pitkästen tilalla hoidetaan 50:tä lypsävää lehmää ja saman verran nuorta karjaa. Lehmät ovat rodultaan friisiläisiä ja ayrshirejä. Osa maidosta toimitetaan Kuusamon Osuusmeijerille ja sen kautta Kuusamon Juustolle jalostettavaksi.
Pitkäsen Maalaisjuustola tähtää tulevaisuudessa tuotannon kasvuun. Kun jogurtti tehdään muiden töiden ohella omin voimin valmistuksesta pakkaamiseen, riittää ahertamista aamusta iltaan.
Isossa jogurttimarkkinassa pientuottajan on hurmattava kuluttaja. Kaupan hapanmaitotuotteiden hyllyllä kilpailee kymmeniä purnukoita, joiden suurilla valmistajilla on mahdollisuus näkyvään markkinointiin ja sijoitteluun.
– Valttimme on tyytyväinen asiakas. Luotamme siihen, että jogurttiemme ainutlaatuisuus, aitous ja luonnonläheisyys jäävät mieleen ja tuovat meille uskollisia asiakkaita.
Maalaisjuustolan maustamattomia ja laktoosittomia jogurtteja myydään yhden kilon pakkauksissa ja laktoositonta kuusenkerkkäjogurttia puolen kilon pakkauksissa. Tilan elämää voi seurata Instagramissa nimimerkillä @pitkasen_maalaisjuustola ja Facebookissa nimellä Pitkäsen Maalaisjuustola.