Hyppää sisältöön

Luomu tuorepasta vie Italian lumoon

Luomu tuorepasta vie Italian lumoon

29.10.2021

Omistaja Paola Chiodo on aiemmin tarjonnut makuelämyksiä Vaelsa- ja Bacco-nimisissä ravintoloissaan, mutta nyt kuluttajat löytävät tuorepastat myös kauppojen hyllyiltä.  

Tuorepasta ja sen kymmenet eri muodot fettucinesta fusilliin ovat löytämässä tiensä arjen ruokapöytään. Kotimainen valmistaja Pasta Factory tuo kauppojen hyllyille tuoteperheen, jolla on luomu- ja Avainlippu-merkki. 

Teksti Ritva-Liisa Sannemann  Kuva Sanni Hirvonen

Pasta Factoryn tuotantotilat Espoossa saavat syksyn aikana uuden linjaston, joka mahdollistaa tuorepastan pastöroinnin. Kuumennuksen ansiosta tuotteiden säilyvyysaika pitenee nykyisestä kymmenestä päivästä 45 päivään.Lyhyen säilyvyysajan takia Pasta Factoryn tuorepastaa on tähän saakka toimitettu ravintoloiden ohella vain pääkaupunkiseudun kauppoihin, mutta vuodenvaihteessa tilanne muuttuu.

– Ensi vuoden alusta on helpompaa toimittaa pastöroitua tuorepastaa kaikkiin ruokakauppoihin ympäri maan, iloitsee Pasta Factoryn omistaja Paola Chiodo.

Pidentyvä säilyvyysaika poistaa esteitä tuotteiden sisäänostolta ja tuo kotimaassa valmistetun, laadukkaan tuorepastan yhä useamman kuluttajan ulottuville.

Avainlippu takaa kotimaisuuden

Laatu näkyy ja maistuu Pasta Factoryn tuotteissa monella tavalla. Pastan tekoon käytetään mahdollisimman paljon kotimaisia raaka-aineita, kuten luomukananmunia. Jauhot sen sijaan hankitaan luomuna Italiasta, koska suomalaisilla jauhoilla ei ole saatu toivottua tulosta. Myös terveellisyydestä on huolehdittu: tuotteissa ei käytetä säilöntä- ja lisäaineita eikä palmuöljyä. Suomalaiset kuluttajat lukevat Chiodon kokemuksen mukaan tarkasti tuoteselosteet ja arvostavat lisäaineettomuutta.

Pasta Factoryn tuoteperhe on saanut luomu- ja Avainlippumerkinnän. Avainlippu kertoo siitä, että tuote on valmistettu Suomessa, ja sen kotimaisuusaste nousee yli 50 prosentin omakustannusarvosta. Yrityksen Espoon tuotantotiloissa työskentelee tällä hetkellä Chiodon johdolla viisi suomalaista ja italialaista työntekijää. 

Pasta Factoryn tuoteperheessä tullaan vuodenvaihteen jälkeen myymään kymmentä erilaista valmistetta. Ne erottautuvat tuorepastamarkkinassa suomalaisilla erikoisuuksilla ja raaka-aineilla.

– Valikoimissa on esimerkiksi vegaaniraviolia, jonka täytteenä käytetään kotimaista perunaa ja kurpitsaa. Lisäksi valmistamme savulohitäytteistä raviolia sekä punajuurta ja vuohenjuustoa sisältävää raviolia, Chiodo kertoo. 

Vihreä tuorepasta saa värinsä maukkaasta basilikasta toisin kuin muilla valmistajilla, jotka käyttävät värjäykseen pinaattia. 

Syö hyvin, elä paremmin

Chiodo on kasvanut Italiassa monikulttuurisessa perheessä. Äitinsä suvun kotikaupunkiin Helsinkiin hän saapui opiskelemaan kieliä 1980-luvulla, ja sai sieltä hieman myöhemmin myös työpaikan ja perusti perheen.

Ystäviä kestitessään Paolalle syntyi idea italialaisiin ateriakokonaisuuksiin keskittyvästä ravintolasta. Unelma toteutui vuonna 2009, kun Ristorante Vaelsa avasi ovensa asiakkaille. Nyt Paolalla on jo kaksi ravintolaa: Vaelsa Pohjois-Esplanadilla ja Bacco Lönnrotinkadulla.

Vuonna 2014 Chiodo päätti ostaa omistukseensa Fresh Helsinki Oy:n, jonka alaisuudessa Pasta Factory toimii. Uusin ponnistus on äskettäin Iso-Roobertinkadulla Helsingissä ovensa avannut herkkukauppa Roba Buona, joka keskittyy italialaisten kylmätuotteiden, kuten esimerkiksi juustojen sekä leikkeleiden, myyntiin. Ja tietysti herkullisen pastan.

PASTAFACTORY.FI

Haku