Hyppää sisältöön

Lumivarma loma ilman hälinää

Lumivarma loma ilman hälinää

19.11.2021

Luonnon rauha ja toisista välittäminen ovat matkailukoodinaattori Kati Lipposen mukaan alueen ydinarvot.  

Perinteistä karjalaiskulttuuria kunnioittava Nurmeksen matkailualue Bomba valloittaa välittömyydellään ja lumoaa luonnollaan. 

Teksti Mari Korhonen  Kuva Ilkka Koski

Bomba-matkailukeskus Nurmeksessa on takuuvarma kohde lomailijoille, jotka arvostavat luonnon rauhaa, kiireettömyyttä ja hemmottelua, ulkoilua sekä aitoja kohtaamisia. Karjalaiskulttuurin välittömyys sekä vieraanvaraisuus ovat käsinkosketeltavissa, paikalliset herkut suussa sulavia ja koskemattomat vaaramaisemat henkeäsalpaavia. Lumihanget ovat puhtaita ja hiihtoladut hoidettuja. 

– Täällä on melko lumivarma talvi ja valkoinen joulu, joten talvea pääsee kokemaan esimerkiksi hiihtäen, fatbikella tai lumikenkäillen vaarojen huipulle. Viime vuosina erityisen suosittuja ovat olleet hiihtovaellukset, joissa hiihdetään majatalosta toiseen nauttien hiihtomatkojen välissä saunasta ja paikallisista ruoista, matkailukoordinaattori Kati Lipponen Pielisen Karjalan Kehittämiskeskukselta sanoo.

Koskemattoman luonnon lisäksi alueen vetonauloja ovat nykykarjalaista luksusta edustava hemmottelukylpylä Break Sokos Hotel Bomba sekä kansallisen kulttuuriperinnön sanansaattajana toimiva Bomban talo, jonka näyttelyt ja kahvilatarjonta kuljettavat vieraat karjalaisen kulttuurin ytimeen. Kaikessa toiminnassa huokuu karjalainen eläväisyys ja rehellisyys.

– Välitämme toisistamme ja luonnostamme. Se näkyy alueen toimijoiden tiiviissä yhteistyössä sen eteen, että luonto ja ihmiset voivat hyvin. Useammalla alueen matkailuyrittäjistä onkin jo vastuullisuudesta kertova Sustainable Travel Finland -merkki, Lipponen kertoo iloiten.

Bomban viisi suosikkia

Karjalaisella luonnolla ja kalevalaisella mystiikalla kuorrutettu elämyskylpylä Spa Bomba antaa takuuvarman irtautumisen arjesta. Valo- ja äänitehosteiset elämyssuihkut, saunamaailma, kylmä-kuuma-altaat ja ulkoporeammeet ovat hemmottelua parhaimmillaan. 

Bomban talo, Nurmeksen matkailualueen virstanpylväs, on valtavan kokoinen hirsitalo, jonka mukaan koko matkailualue on nimetty. Nyt se on noussut uuteen kukoistukseen. Jos ei tiedä, mitä karjalainen kulttuuri on, tämän vierailun jälkeen tietää. Etenkin jos juttelee Bomban talon karjalaista puotia pitävän Pertun kanssa, jolla riittää loputtomiin tarinoita.

Yksi Suomen parhaiten säilyneistä puutaloalueista, Puu-Nurmes, kuljettaa matkailijan 1900-luvun alkuun. Nurmeksen Vanha Kauppala on nykyisin idyllinen, harjun päällä sijaitseva asuinalue, josta aukeaa maisemat molemmille puolille Pielistä. Suojellun puutaloalueen sydämessä sijaitsee VoimaVilla-puoti, jossa pääsee kurkistamaan historiallisen talon sisätiloihin. 

Nurmeksen kulttuuritalo Nurmes-talo viihdyttää museon, gallerian, kirjaston, elokuvateatterin, kahvilan ja ympärivuotisesti järjestettävien konserttien voimin. Helmikuussa Tyko-galleriassa voi ihailla Outi Särkikosken keramiikkaa, kevättalvella esillä ovat palkitun tekstiilitaiteilija Riitta Turusen teokset.

Lomapäivän päätteeksi voi nautiskella karjalaista lähi- ja luomuruokaa Majatalo Puukarin pysäkillä.

Haku