Luminen luonto kutsuu Kainuuseen

Kainuussa talvi on edelleen talvi. Korkeat ja puhtaat nietokset kutsuvat talvilajien pariin, hiljentymään villin luonnon ääreen ja tutustumaan suomalaisuuden juuriin. Kesänkään aktiviteetitarjonta loistavine retkeily- ja kalastusolosuhteineen ei jätä ketään kylmäksi.
TEKSTI | TUOMAS I. LEHTONEN KUVA | LAURA IIKKANEN, ANTTI HARJU, WILD TAIGA JA MAINOSLÄHDE / MARC SABAT
Hyrynsalmella sijaitsevassa Ukkohallassa yhdistyvät kainuulainen rauha ja mielekäs tekeminen. Hotelli Ukkohallan toimitusjohtaja Jussi Kiiskilän mukaan alueen keskeinen vetovoimatekijä on jylhien aarnimetsien äärelle sijoittuva Hiihtokeskus Ukkohalla. Kainuun korkeimmalla vaaralla sijaitsevassa keskuksessa on 16 laskettelurinnettä ja kaksi parkkia. Pisimmillä rinteillä on mittaa peräti 1400 metriä. Ukkohallaan kerääntyvät myös Suomen parhaat lumilautailijat ja lajin aktiiviharrastajat vuosittaisen LIPI Open -tapahtuman merkeissä.
Murtomaahiihdon harrastajille Ukkohalla tarjoaa useita eritasoisia reittivaihtoehtoja. Suksien lisäksi talviseen luontoon voi lähteä myös lumikenkäillen, fatbikeilla, koiravaljakon kyydissä tai vaikka moottorikelkkaa ohjastaen.
– Ukkohalla on ollut vuosia suomen lumivarmimpia kohteita. Toki tekemistä riittää sisälläkin. Saunamaailmamme altaat, paljut ja yhdeksän erilaista saunaa sekä monipuoliset SPA-palvelut tarjoavat mahdollisuuden rentoutumiseen. Lisäksi meillä on keilahalli ja kuntosali. Kaikki palvelumme ovat lähietäisyydellä, joten omaa autoa ei alueella tarvitse, Kiiskilä kertoo.
UKKOHALLA on ollut vuosia maan lumivarmimpia kohteita.
Ympärivuotisena matkailukeskuksena Ukkohalla tarjoaa monenmoista tekemistä myös kesäisin. Laajaan lajikirjoon kuuluu muun muassa vaellus, frisbeegolf, wakeboarding, paintball, veneily ja kalastus. Kesällä Ukkohallassa mitellään myös suopotkupallon MM-tittelistä.
Ukkohallan Majoitustarjonnassa on otettu huomioon niin lapsiperheet, pariskunnat, ryhmät kuin yksin matkaavatkin.
– Majoitusmahdollisuuksia on tarjolla mökkimajoituksesta saunallisiin ja keittiöllisiin chalets-huoneistohotelleihin sekä lasikatollisiin Skycabin-näköalasviitteihin. Monet majoitusvaihtoehdot mahdollistavat ruoanlaiton itse, mutta ruokailla voi myös tasokkaassa ravintolassamme Hallan Karhussa.

Vuokatti valittiin vuoden 2020 hiihtokeskukseksi
SOTKAMOLAINEN Vuokatti palkittiin Vuoden 2020 Hiihtokeskus -tittelillä. Raati perusteli valintaa Vuokatin laadukkaalla toiminnalla ja alueen pitkäjänteisellä kehitystyöllä. Erityiskiitokset Vuokatti ansaitsi lapsiperheiden ja eritasoisten laskijoiden huomioimisesta sekä parkkien kehittämisestä.
Vuokatinrinteiden toimitusjohtajaa Lauri Suutarista huomionosoitus lämmittää, sillä palkinnon eteen on paiskittu töitä vuosikymmenen ajan. Hänen mukaansa viimeisimpiä uudistuksia ovat lumetus- ja valaistusjärjestelmän parantaminen, uusien palvelurakennusten rakentaminen sekä rinteiden ja parkkien kehittäminen.
– Panostamme elämyksellisyyteen, hyväkuntoisiin ja turvallisiin rinteisiin, palveluihin sekä laadukkaisiin vuokravälineisiin. Rinteitä löytyy niin aloittelijoille kuin konkarilaskijoillekin. Pisimmillä rinteillämme on mittaa yli 1000 metriä. Perheen pienimmille olemme luoneet ”huvipuistomaisen” Max-kissan lumimaailman. Uudistuneessa Freestyleparkissamme on kaksi eritasoista rataa ja nuorimmille on oma Kidslopestyle-parkki. Parkkien kehittämisessä kumppaninamme toimii Schneestern, joka tunnetaan myös olympialaisten slopestyle-ratojen rakentajana, Suutarinen kertoo.
Vuokatti ei ole pelkästään laskettelukeskus. Alueella riittää monenmoista tekemistä koko vuodeksi. Tästä kertoo paljon se, että Sotkamo on valittu Vuoden 2019 matkailualueeksi. Vuokatissa on kattava latu- ja maastopyöräilyreitistö, kesäkuulle asti avoinna oleva hiihtotunneli, Katinkullan suosittu kylpylähotelli sekä Superpark-sisäaktiviteettipuisto.
– Majoitusvaihtoehtoja on tarjolla hotellihuoneista suuriin mökkeihin. Palvelutarjontakin on laaja, sillä alueella asuu paljon vakituisia asukkaita. Alueella voi liikkua omalla autolla tai Vuokatti-bussilla.

Erikoisuuksia Wild Taigan tapaan
ITÄISEN Kainuun puhdas luonto, luminen talvi, kirkkaat vedet ja rikas fauna kiehtovat matkailijoita vuodesta toiseen. Alueen palveluihin on helppo tutustua Wild Taiga -brändin kautta. Se yhdistää yli 50 kulttuuri-, luonto- ja matkailutoimijan palvelut. Valtaosa Wild Taigan yrityksistä toimii Kuhmon ja Suomussalmen alueilla.
Lomareissuun voi halutessaan yhdistää rauhoittumista talvisen erämaaluonnon keskellä sekä innostumisen hetkiä erilaisten aktiviteettien, kulttuurielämysten ja historian parissa. Alueen erinomaiset talviretkeilyreitistöt tarjoavat mahtavat puitteet hiihtoon, lumikenkäilyyn ja maastopyöräilyyn. Tarjolla on myös koskikelluntaa ja -uintia sekä Wild Taigan erikoisuuksiin kuuluvia hiihtoreissuja, joissa hiihdetään majatalosta majataloon.
Erityisen tunnettu Wild Taiga on eläintenkatselu- ja valokuvausretkistään sekä eläinten katseluun soveltuvista luksuskojuista. Alueella on mahdollista bongata karhun, ahman ja ja suden lisäksi muun muassa hirviä, metsäpeuroja, liito-oravia, majavia sekä suuria petolintujamme niiden omassa elin- ympäristössä.
Kainuussa on paljon nähtävää myös kulttuurista ja historiasta kiinnostuneille. Kuhmossa ja Suomussalmella voi tutustua Kalevalan syntyyn ja talvisodan keskeisimpiin taisteluihin. Kuhmo puolestaan on valittu Unescon kirjallisuuskaupungiksi. Kaupungissa pidetään myös Kuhmon Talvi -kulttuuritapahtuma 21.–28. helmikuuta ja Kuhmon Kamarimusiikki -festivaali.
Wild Taigan alueella voi yöpyä hotellissa, mökissä ja majatalossa. Yksi wildtaigalaisista on Kuhmon keskustassa sijaitseva pieni ja viihtyisä Hotelli Kainuu, joka on erikoistunut kalastusmatkoihin. Hotelli on kuulu kainuulaisesta aamiaisestaan. Sesongin mukaan tarjolla on paikallisia marjoja, rönttösiä, kukkoja ja riisipiirakoita.
– Kuhmossa on jopa sata koskea, ja olemme alkaneet järjestää niille ohjattuja kalastusretkiä ympäri vuoden. Meiltä saa myös kalastusluvat ja tilat varusteiden kuivaamiseen. Monet tulevat tänne perhostamaan tai pilkille. Koronan aikana myös leppoisat rantaongintaretket letunpaistoineen ja nokipannukahveineen ovat olleet kysyttyjä, Hotelli Kainuun toimitusjohtaja Suvi Koistinen kertoo.

Kainuun luontoretket vie Hossan maisemiin
KAINUUN Luontoretket järjestää erä- ja luontomatkailupalveluja Kainuussa sekä majoitusta Suomussalmella, Hossan kansallispuiston vieressä. Joukojärven rannassa voi yöpyä pirtissä, aitassa tai riihessä parin päivän tai vaikka viikon ajan.
– 1890-luvulla veistetyssä pirtissä on majoitustilat 8 hengelle ja vanhassa savuriihessä noin 10 hengelle, jos laajennukseksi rakennettu pariaittaosa lasketaan mukaan. Rakennukset edustavat vanhaa suomalaista rakennusperinnettä. Pirtissä on myös alkuperäiset pöytä ja penkit tallella, yrityksen omistaja, erä- ja luonto-opas Timo Kaikkonen kertoo.
Hossassa voi nauttia hiljaisuudesta ja luonnonrauhasta koko sielunsa kyllyydestä. Kesäisin porot käyskentelevät rakennusten pihamaalla ja joutsenet sekä kuikat pesivät järvellä. Idylli tarjoaa hienot puitteet myös monille aktiviteeteille.
– Täällä on paljon hyviä patikointi-, maastopyörä- ja melontareittejä. Niistä mainittakoon Julmaölkyn ja Värikallion patikkareitit sekä Suomen parhaimpiin maastopyöräreitteihin kuuluva Sininen saavutus. Talvella varusteiksi voidaan ottaa läskipyörien lisäksi liukulumikengät tai metsäsukset. Monia matkailijoita kiinnostaa tietysti myös kalastus, talvisin pilkkiminen ja talviverkoilla käynti. Kevättalvesta alkaen Hossassa järjestetään myös karhunkatseluretkiä.
Kaikkoselta voi tilata tunnin patikkareissun tai ohjelmapaketin useammalle päivällä. Palveluita on saatavissa vuoden ympäri.
– Omasta mielestäni hienointa aikaa Hossan luonnossa liikkumiseen on kevättalvi. Silloin lunta on metrin verran, hanget kantavat ja kevätaurinko kimaltelee lumella, Kaikkonen sanoo.
Hossassa voi myös aistia historian havinaa samalla, kun kulkee samoja reittejä kuin alueen ensimmäiset asukkaat jo 10 000 vuotta sitten. Värikallion kivikautiset kalliomaalaukset vievät retkipäivän lomassa shamanismin maailmaan.
Luonnonpuisto sopii hyvin koko perheelle ja sieltä löytyy myös esteettömiä palveluita, sillä osa poluista on kuljettavissa pyörätuolilla. Alueelta löytyy lisäksi liikuntaesteisille soveltuvia kalastuslaitureita, laavu sekä vuokramökkejä.
Hossa on Suomi100-juhlavuoden kansallispuisto.
Lue lisää Kainuun matkailusta: arcticlakeland.fi, kainuunliitto.fi/tutustu-kainuuseen/