Hyppää sisältöön

Luistaako suksi?

Luistaako suksi?

11.11.2021

Hiihdon olympiavoittaja ja maailmanmestari Iivo Niskanen luottaa välineissään Swix-tuoteperheen tuotteisiin. 

Hiihtoladut houkuttelevat nykyisin yhä useammin suomalaisia kuntoilemaan. Uudet suksi-innovaatiot ja voiteiden kehittyminen tekevät harrastuksesta entistä sujuvampaa. 

Teksti Mari Korhonen  Kuva Brav Finland

Aktiivisia hiihtourheilun harrastajia on Suomessa nyt enemmän kuin vuosikymmeniin. Kotimaan matkailun yleistyminen ja viime vuoden luminen talvi herättivät kaupungit luomaan otolliset olosuhteet lajin harrastajille. Innostuneita ulkoilijoita riitti laduilla siinä määrin, että hetkittäin välinekaupoilla kysyntä ylitti tarjonnan. 

– Viime talvena myytiin enemmän suksia kuin vuosikymmeniin. On ilahduttavaa, että lajin pariin on löytänyt paljon uusia harrastajia. Erityisesti 30–50-vuotiaiden keskuudessa suosion kasvu oli niin valtava, että hetkittäin välineistä oli pulaa, hiihtourheilun pitkän linjan konkari, Brav Finland Oy:n myyntijohtaja Aki Tuovinen kertoo. 

Vaivatonta suksihuoltoa

Uusi harrastus pysyy mielekkäänä, kun välineet huoltaa asianmukaisesti. Suksien kehittyminen ja voideuutuudet tekevät huoltotoimenpiteistä helppoa ja vaivatonta myös lajin parissa ensiaskeliaan ottaville. 

– Suksipuolella tämän hetken suurin buumi on pitokarvasukset, jotka vapauttavat hiihtäjän pitovoitelusta ja näin osaltaan myös madaltavat ihmisten kynnystä lähteä hiihtämään, Tuovinen kertoo.

Helppoudestaan huolimatta pitokarvasuksetkaan eivät ole täysin huoltovapaat käyttäjälleen.

– Pitokarvasuksista tulisi muistaa puhdistaa lika säännöllisin väliajoin. Puhdistuksen jälkeen pitokarvat huolletaan kyllästevoiteella. Tällöin pitokarva kestää ja säilyttää ominaisuutensa pidempään. Hyvä nyrkkisääntö on huoltaa suksien pohjaa vähintään 100 kilometrin välein, Tuovinen vinkkaa.

– Enää ei välttämättä tarvita erillisiä voitelupukkeja, sillä nestemäinen luistovoide on helppo levittää missä vain. Tarvitaan vain lämmin tila ja nopeimmillaan viisi minuuttia, niin sukset ovat valmiit ladulle. Kymmenen minuutin lisäpanostuksella saa jo kisatasoisen voitelun. 

Myrkytöntä sivakointia

Ympäristötavoitteet näkyvät myös hiihtourheilussa. Viime vuosina hiihtomaailmassa on puhututtanut erityisesti suksivoiteiden vastuullisuus. Alan globaalina markkinajohtajana tunnettu Swix onkin kehittänyt pitkäjänteisesti vuodesta 2013 lähtien ympäristöystävällisempiä suksivoiteita, jotka kuitenkin säilyttävät tehonsa vähintäänkin ennallaan.

– Suksivoiteissa perinteisesti käytetyt fluoriyhdisteet eivät hajoa luonnossa. Ne rikastuvat ravintoketjussa ja saattavat muun muassa heikentää elimistön puolustusjärjestelmää sekä aiheuttaa esimerkiksi maksasairauksia. 

Pitkä tieteellinen tutkimustyö ja empiirinen testaaminen monipuolisissa olosuhteissa ovat lopulta tuottaneet tulosta. Viime vuonna Swix luopui kaikissa voiteissaan myrkyllisistä ainesosista, fluori mukaan lukien, ja lanseerasi Swix Pro -tuotesarjan, joka on myös biohajoava. 

– Olemme löytäneet myrkyttömän voidereseptin, joka toimii vähintäänkin yhtä hyvin, ellei paremminkin. Kyseessä lienee markkinoiden ylivoimaisesti testatuin voidesarja, jolla on voitettu jo Suomen mestaruuksia niin yleisessä kuin nuorten sarjoissa, päättää Tuovinen hymyillen. 

Haku