Hyppää sisältöön

Luhanka lumoaa matkailijan 

Luhanka lumoaa matkailijan 

1.06.2023

Kesällä Nisulan Pihatuvalla pääsee seuraamaan lampaiden touhuja ja kahvihetkestä voi nauttia vaikka piknikviltillä pellonreunassa. 

Päijänteen rannalla keskisessä Suomessa sijaitseva Luhanka on pieni ja vireä kesämatkailukohde, jossa on helppo viihtyä kesäaikaan.

TEKSTI mia heiskanen | kuva elina sipilä

Uniikki ja tunnelmallinen 700 asukkaan mannersuomen pienin kunta Luhanka sijaitsee Keski-Suomen maakunnan eteläosassa Päijänteen itäisillä rantamilla ja saarissa. Saaristomaisemansa ansiosta Luhangasta onkin muodostunut suosittu kunta kesämökkiläisten keskuudessa. 

– Täällä on vapaa-ajanasuntoja enemmän kuin vakituisia asukkaita. Kunnan väkimäärä viisinkertaistuu heinäkuun aikana, kertoo Aki Virtaniemi Luhangan Yrittäjistä. Virtaniemen mukaan Luhangasta löytyy yhteisöllisyyttä ja ahkeria käsipareja, joiden ansiosta tulevan kesän kalenterissa on paljon kiinnostavia tapahtumia. 

– Olemme hieman piilossa, mutta silti hyvien yhteyksien varrella niin autoilijoille, moottoripyöräilijöille kuin veneilijöille. Tästä syystä kesäturistit ovatkin löytäneet tänne jo kivasti, alueella toimiva yrittäjä Elina Sipilä lisää. 

Retkikohteita ja kulttuuria 

Luhangan nähtävyyksistä tunnetaan parhaiten näyttävä kesäkirkko ja Mäkitupalaismuseo. Luhangan vanha kirkko on yksi Suomen suurimmista puukirkoista, johon mahtuu jopa 2000 kuulijaa. 

– Kirkko on upea konserttipaikka akustisesti ja ainutlaatuinen rakennus muutoinkin. Peltolan Mäkitupalaismuseo on puolestaan arvokas kulttuurihistoriallinen perinnekohde ja ainoa aito mäkitupalaisasumus, jossa rakennukset ovat alkuperäisillä paikoillaan. Museo on auki läpi kesän opastuksineen, joten se on kiva päiväretkikohde etenkin lapsille pitkän kesäloman aikana, kertoo Sipilä. 

Sipilä pyörittää kotitilallaan myös Nisulan Pihatupaa, joka on Nisulan tilan tilamyymälä ja kesäkahvila Luhangan Tammijärvellä. Myynnissä on tilan omien kananmunien, jauhojen ja ryynien lisäksi paikallisia tuotteita, kuten villalankaa ja käsitöitä. 

– Asumme itse tilalla. Nisulan maatilan pihapiirissä pääsee seuraamaan lampaiden ja kanojen touhuja. Kahvin tai teen kanssa voi nautiskella kotona leivottuja suolaisia ja makeita herkkuja. Pihatupa on kotoisa ympäristö esimerkiksi lapsiperheiden kesäpäivän viettoon. 

Vuoden vierasvenesatama 

Luhanka on oiva kohde myös veneilijöille. Luhangan satama on valittu vuoden vierasvenesatamaksi ja se tarjoaa erinomaiset puitteet: uudet laiturit, lähikaupan palvelut ja rennon tunnelman. Reetin satamasta löytyy maasähköt veneille, tankkauspisteet ja vuokrattavat saunatilat, jotka Espoosta Luhankaan muuttanut kyläkauppias Jarno Ankerman on rakentanut. Kyläkaupan lisäksi Ankermanin yritysryppääseen kuuluvat myös Ravintola Reeti ja Hostel Reeti, jotka löytyvät kylän keskustasta. 

– Luhangan lumon on jo löytänyt moni muualta tullut, joka on itseni tavoin jäänyt tänne pysyvästi asumaan. Sama kipinä voi tarttua tänä kesänä myös kylän vieraisiin. 

LUHANKA.FI

VISITLUHANKA.COM

LUHANGAN KESÄTAPAHTUMIA

10.6. Luhangan kesänavaus

17.6. Lettukestit Nisulan Pihatuvalla

19.6. Heinänniittotalkoot ja Luhangan sahtimestaruuskisa Peltolan Mäkitupalaismuseolla

24.6. Reetin Juhannus, Japo&Jammarit, Mäkki, Rokkikone

27.6. Yhteislauluilta Nisulan Pihatuvalla

8.7.  Hyvän tuulen kesäpäivä

15.7. Höyrylaivaristeily Jyväskylään

16.7. Ida Elinan konsertti kesäkirkossa

29.7. Höyrylaivaregatta, Maiju Suvas, Kuunkuiskaajat

26.8. Venetsialaiset 23.9. Reeti-Ralli

Ravintola Reetissä: 17.6 Raappana, 1.7 Tauski, 7.7 Marion Rung, 12.7 Jukka Poika, 22.7 Muska

Haku