Hyppää sisältöön

LPG-kuntoutus optimoi ortopedin kädenjäljen

LPG-kuntoutus optimoi ortopedin kädenjäljen

1.03.2022

Ranskassa kehitetty LPG Active Life -menetelmä yhdistää vuosikymmenien ajan käytetyt LPG-hoidon ja Huber-laitteella tehtävän aktiivisen kuntoutuksen.

LPG Active Life -kuntoutus nopeuttaa merkittävästi potilaan toipumista leikkauksesta. Se vähentää kipuja ja palauttaa mahdollisimman hyvän toimintakyvyn.


TEKSTI | TUOMAS I. LEHTONEN   KUVA | ALASET IMPORT

Alaset Importin toimitusjohtajaa ja fysioterapeuttia Raimo Alasta huolestuttaa, että tuki- ja liikuntaelinleikkauksista toipuvat potilaat jäävät liian usein ilman vaativaa lääkinnällistä kuntoutusta. Kuntoutus optimoi ortopedin kädenjäljen.

– Leikkaus poistaa toimintakykyä heikentävän vian, mutta ilman kuntoutusta toipuminen viivästyy, eikä tavoiteltua lopputulosta välttämättä saavuteta. Jos potilaalla havaitaan 2–3 kuukauden kuluttua lääkärikontrollin yhteydessä haitta, liikkuvuuden heikentymistä, arpikudoksen ja kiinnikkeiden muodostumista, ollaan pahasti myöhässä.

Alanen suosittelee ennen leikkausta kuntoutusta, joka takaa leikattavan alueen paremman aineenvaihdunnan, kivun vähenemisen ja liikkuvuuden lisääntymisen. Jossain tapauksissa vamma voi parantua pelkällä kuntoutuksella, eikä leikkausta tarvita lainkaan. 

Leikkauksen jälkeinen, 1–60 päivän kuntoutusjakso on mahdollista aloittaa leikkausta seuraavana päivänä. Arpea ympäröivä kudos välttyy turvotukselta ja tulehdukselta ja itse arven hoito voidaan aloittaa aikaisessa vaiheessa. 

– Kuntoutuksella optimoidaan leikkaustulokset, nopeutetaan potilaan toipumista ja vältytään pitkältä sairauslomalta. Töihin paluu voi hyvinkin nopeutua yli kuukaudella. Tämä on työnantajan kannaltakin merkittävä asia, kun yhden sairauspoissaolopäivän hinta on satoja euroja. Kuntoutuksen kustannukset LPG Active Life -konseptilla ovat enimmilläänkin alle 2000 euroa.

Vähentää oireita ja kipuja 

LPG Active Life -menetelmä on kehitetty Ranskassa ortopedien ja kuntoutusalan ammattilaisten yhteistyönä. Menetelmä yhdistää vuosikymmenien ajan käytetyt LPG-hoidon ja Huber-laitteella tehtävän aktiivisen kuntoutuksen. Active Life -konseptissa on valmiit hoito-ohjeet ennen leikkausta 10–60 päivää ennen leikkausta ja 1–60 päivää leikkauksen jälkeen tehtävään kuntoutukseen.

Cellu M6 -laite stimuloi mekaanisesti hoidettavaa kudosta ja tehostaa aineenvaihduntaa. Hoito vähentää potilaan oireita, kipua ja jäykkyyttä ennen leikkausta. Leikkauksen jälkeen se nopeuttaa haavan ja arpikudoksen paranemista, ehkäisee kiinnikkeiden syntymisen, vähentää kudoksen turvotusta ja palauttaa leikatun alueen toiminnallisen kapasiteetin. Alasen mukaan LPG-hoidon toimivuus on todistettu 145 tieteellisessä tutkimuksessa.

Hoitojakson edetessä aktiivista kuntoutusta lisätään asteittain Huber-laitteen avulla. Treeni parantaa potilaan proprioseptiikkaa, tasapainoa, lihasvoimaa ja liikkuvuutta. Huberilla voidaan myös arvioida potilaan toiminnallisuutta, kävelyä, koordinaatiota, tasapainoa, voimaa sekä keskivartalon stabiliteettia.

– Fysioterapiayrityksemme on käyttänyt LPG-hoitoa yli 22 vuoden ajan ja Huber-kuntoutuslaitetta yli 16 vuotta. Positiivisten kokemusten rohkaisemina päätimme aloittaa lääkinnällisten laitteiden maahantuonnin vuonna 2005, Alanen kertoo.

Haku