Hyppää sisältöön

Löydä Saimaan kätketyt aarteet

Löydä Saimaan kätketyt aarteet

16.04.2021

Saimaa Geoparkissa toteutuu matka maapallon ja ihmisen historiaan.

Saimaa Geoparkin alue on saanut nykymuotonsa miljardien vuosien saatossa. Saimaa syntyi viimeisimmän jääkauden vaiheessa, ja jään virtaus sekä sulamisvesien vaikutukset ovat piirtäneet alueelle ikuiset jäljet. 

Teksti ja kuva Saimaa Geopark

Saimaan laguunimainen, saarien rikkoma kokonaisuus, jossa maisema vaihtuu karuista erämaisemista hiekkarantoihin ja ihmisen rakennuttamiin kohteisiin, nostaa esille alueen arvokkaan geologian. Alueen 1,9 miljardia vuotta vanha kallioperä on ikänsä puolesta todellinen nestori, joka peittoaa vanhuudellaan esimerkiksi Keski-Euroopan Alpit mennen tullen, sillä Alpit ovat syntyneet vain muutamia kymmeniä miljoonia vuosia sitten. 

Saimaa Geoparkin tehtävänä on vaalia alueen ainutlaatuista geologiaa ja nivoa kudelmaan myös luonto- ja kulttuuriperintöä. 

– Kansainväliset Unesco Global Geoparkit ovat verrattavissa kansallispuistoihin ja Unescon maailmanperintö- ja biosfäärikohteisiin. Saimaa Geopark on hakenut Unescolta statusta, joka vahvistetaan keväällä 2021, tullen näin kolmanneksi statukselliseksi geoparkiksi Suomessa Rokuan ja Lauhavuori-Hämeenkankaan rinnalle, kertoo Saimaa Geoparkin toiminnanjohtaja Heli Rautanen. 

Kulttuuria ja kansallismaisemaa

Alueen geologia herää henkiin Saimaa Geoparkin 65 geokohteessa, jotka ovat suurelta osin tuttuja virkistys- ja matkailukohteita, kuten Imatrankoski, Lappeenrannan linnoitus ja Astuvansalmen kalliomaalaukset. Joukkoon mahtuu myös erikoisuuksia, kuten Ruokolahden siirtolohkare Kummakivi, joka tunnetaan kansainvälisestikin. 

Geologia ja kulttuuriperintö sekä maisemalliset arvot yhdistyvät esimerkiksi Ruokolahden kirkonmäellä. 

– Kirkonmäki on tärkeä myös kulttuurihistoriallisesti. Suomen kultakauden taiteilija Albert Edelfeltin (1854-1905) Ruokolahden eukkoja kirkonmäellä -maalaus on luonnosteltu paikan päällä, Ruokolahden kirkon kupeessa, Rautanen tietää.

Etelä-Karjalan virkistysaluesäätiön ja Saimaan virkistysalueyhdistyksen retkisaarikohteet ovat veneilijöiden suosimia keitaita labyrinttisen veneilyreitistön sisällä. Laguunisaari Satamo, Ruuhonsaaren ja Rokansaaren harjusaaret ovat ihastuttavia retkikohteita vaikka päivän mittaiselle piipahdukselle, mutta myös yöpymiselle. 

1,9 MILJARDIA VUOTTA vanha kallioperä on Alppejakin vanhempi.

Kestävyys on valtti 

Saimaa Geopark liittää eteläsavolaiset ja eteläkarjalaiset yhteen. Jo nyt on yhteisvoimin kehitetty alueen matkailuvaltteja. Elinvoiman vahvistajana Saimaa Geoparkilla on 76 yrityskumppania, Saimaa Geopark Partneria. 

Yritysyhteistyön kautta Saimaa Geopark on Unescon vastuullisuuden sanansaattaja ja kannustaa yrityksiä toimimaan kestävän kehityksen sekä kiertotalouden periaatteiden mukaisesti. Alueen rikas kulttuurihistoria, luonto, ruokaperinne ja lähiruoka ovat geologian ohella ehtymätön aarreaitta palvelumuotoilun käyttöön. 

– Saimaa Geopark Partnerit tuovat tarjontansa esille Outdoor Active- luontomatkailualustalle. Matkailija löytää alueen retkeilyreitit, majoitus- ja ravintolapalvelut, aktiviteetit ja kohdetiedot sivuston avulla ja samalla voi näppärästi varata ja ostaa tuotteita sekä palveluita, Rautanen kertoo.

Haku