Hyppää sisältöön

Lomakolhut kuntoon kelloon katsomatta

Lomakolhut kuntoon kelloon katsomatta

19.11.2021

Bene Finlandian ensihoitaja Veikka Ylitalo kertoo, että 20 vuotta toiminut ensiapuklinikka työllistää parikymmentä alan ammattilaista ja tarjoaa kaikki perinteisen lääkäriaseman palvelut.

Moni suomalainen suuntaa pian lumilomille Lapin maisemiin. Levillä, Pyhällä ja Rukalla lomailu sujuu myös turvallisesti lääkäriasemapalveluiden voimin – Levillä jopa 24/7-periaatteella.

Teksti Timo Sormunen  Kuva Timo Veijalainen

Flunssa, vatsatauti, migreeni, luunmurtuma tai paleltumisvamma. Leppoisat lomapäivät Lapin maisemissa ovat monessa perheessä vuoden odotettu kohokohta, mutta kauan odotettu lomareissu voi kuitenkin muuttaa hetkessä luonnettaan, kun kohdalle osuu vahinko laskettelurinteessä, pulkkamäessä, hiihtoladulla tai maastopyöräreitillä.

Bene Finlandian ensiapuasemat sijaitsevat Lapin suosituissa rinnekohteissa keskeisillä paikoilla ja näin ollen apu on lähellä. Ilman tuntureissa sijaitsevia lääkäriasemia hoitoon pääsy vaatii kymmenien kilometrien ajomatkoja. 

Edellä kuvatut matkailijoiden murheet ovat tulleet vuosien varrella tutuiksi Levillä, Rukalla ja Pyhällä toimivan Bene Finlandia-lääkäriaseman ensihoitajana työskentelevälle Veikka Ylitalolle.

Ylitalolle lomasesongit tietävät aina myös kiireisempiä ja pidempiä työpäiviä.

– Talvisesongin aikaan tuntureilla on paljon lomalaisia ja lukematon määrä harrastusmuotoja. Valitettavasti harrastaessa saattaa käydä myös vahinko, jossa tarvitaan lääkäriaseman palveluja. Silloin olemme lähellä, Ylitalo tähdentää.

Tyypillisiä rinteissä tulevia vammoja ovat erilaiset polvi-, nilkka- ja säärivammat sekä luunmurtumat.

– Onneksi kypärän sekä muiden suojavarusteiden käyttö on hyvällä tasolla niin laskettelijoilla kuin lautailijoillakin, Ylitalo kiittelee.

Ei tennareilla kinoksiin

Vahinko voi sattua myös lomamökin tai hotellin ulko-ovella, kun alla on liukkaat kesäjalkineet.

– Kun lähdetään Lappiin, niin vaatetuksen ja varusteiden on oltava sellaisia, joilla pärjätään myös kylmissä ja lumisissa olosuhteissa. Eli mukaan riittävästi lämmintä talvivaatetta ja kengät, joilla pysyy tukevasti pystyssä liukkaallakin kelillä. Ohuet tennarit eivät kinosten keskelle sovellu, Ylitalo opastaa.

Varusteiden lisäksi yksi tärkeimmistä asioista on myös tarkastaa ennen reissuun lähtöä, että matkavakuutus on voimassa. 

– Kun vakuutukset ovat kunnossa, lääkärissä käyminen on huolettomampaa, Ylitalo kertoo.

Tapaturman vaara voi vaania myös hiihto- tai pyörälenkillä, joilla kaatuminen voi tietää pahimmillaan hyvinkin kivuliasta ja pitkää kuntoutumista. 

– Aika harmittomalta näyttävä kaatuminen voi riittää nilkan vääntymiseen tai käden murtumiseen.  Myös ranne tai peukalo saattavat murtua yllättävän helposti, kun kaatumista otetaan vastaan käsillä. Hiihtäjän peukalo onkin yksi yleisimmistä kipsattavista vammoista, Ylitalo selvittää.

Lääkäriasemalta saa apua aina aamusta iltaan

Aina vahingoilta ei kuitenkaan ole mahdollista välttyä, ja joskus kolhujen paikkaamiseen tarvitaan myös hoitoalan ammattilaisten apua ja asiantuntemusta.

Levillä, Rukalla ja Pyhällä lomailijoiden turvana ovat Bene Finlandia-lääkäriaseman tarjoamat kattavat palvelut. Pian 20 vuotta toiminut ensiapuklinikka työllistää parikymmentä alan ammattilaista ja tarjoaa kaikki perinteisen lääkäriaseman palvelut aamusta iltaan. Kittilän Levillä palvelut pelaavat sesonkikuukausina 24/7-periaatteella myös viikonloppuisin.

– Myös Rukalla ja Pyhällä olemme joka päivä auki yli rinteiden sulkeutumisajan, jotta lomalaisen ei tarvitsisi lähteä kauemmaksi hakemaan hoitoa, Ylitalo kertoo.

Lääkäriasemalta löytyy muun muassa digitaalinen röntgenlaitteisto aina klinikan aukioloaikana. Lisäksi klinikalla käytetään nykyaikaisia kipsimateriaaleja sekä kehuttuja polviortooseja.

– Meiltä saa kätevästi myös koronaviruksen antigeenipikatestin sekä PCR-testin. Samoin reseptit saadaan uusittua eikä lomailu tyssää niidenkään osalta turhan takia, Ylitalo lisää.

Pientä lääkärikammoa potevat lapsiasiakkaat on niin ikään huomioitu. Lääkäriaseman palvelu on pienten potilaiden kohdalla aina rauhallista ja asiantuntevaa. 

– Emme esimerkiksi käytä perinteisiä valkoisia takkeja, joten tänne voi tulla rauhallisin mielin, Ylitalo vakuuttaa. 

Haku