Hyppää sisältöön

Loimukiven eläväinen pinta herää eloon mökkipihalla

Loimukiven eläväinen pinta herää eloon mökkipihalla

1.04.2022

Pihakivillä mökin pihapiiristä tulee helppohoitoinen ja pitkäikäinen. Tasainen pinta mahdollistaa myös turvallisen liikkumisen. 

Kestävät ja laadukkaat pihakivet soveltuvat loistavasti luonnonmukaiseen mökkiympäristöön. 


TEKSTI | RITVA-LIISA SANNEMANN   KUVA | LAKKA RAKENNUSTUOTTEET

Pihakivet ja -laatat ovat löytäneet tiensä suomalaisten mökeille. Kulkureittien ja oleskelualueiden kiveys tuo liikkumiseen lisää helppoutta, turvallisuutta ja siisteyttä.

– Kiveys on helppo pitää puhtaana harjaamalla, eikä siitä kantaudu sisälle hiekkaa. Etenkin ikäihmisille tasainen pinta mahdollistaa myös turvallisen liikkumisen, tähdentää tuotepäällikkö Jukka Hurri Lakka Rakennustuotteet Oy:stä.

Kivialueiden etuja ovat sekä niiden helppohoitoisuus että pitkäikäisyys. Ne eivät lahoa, niitä ei tarvitse öljytä eikä maalata, ja niiden elinkaari ulottuu vuosikymmenienpäähän. Kestävät betonikivet ja -laatat voidaan tarvittaessa myös purkaa ja asentaa uudelleen. 

Mökkiympäristöön soveltuvat kaikki Lakan pihakivet ja -laatat, mutta erityisen suosittuja ovat nyt askelkivet ja loimukivisarjat, joiden hieman muotoiltu pinta muistuttaa eläväistä luonnonkiveä. Loimua on saatavana betonilaattoina ja liuskekivinä. Uusina väreinä hehkuvat pronssi ja ruskeanharmaa.

– Moni rakentaa terassin puusta ja sen eteen pation tai rantaan johtavan polun kivestä. Betoni ja puu sopivat hyvin yhteen mökkipihalla.

Kiveys on helppo pitää puhtaana harjaamalla.

Lakka Rakennustuotteet Oy:n tuotepäällikkö Jukka Hurri

Oleskelualueille ja poluille riittää 50 millimetriä paksu betonilaatta, mutta ajoväylille tarvitaan järeämpiä, vähintään 60 millimetrin paksuisia kiviä. 

Kukkarolle sopivan ja omaa silmää miellyttävän kiviratkaisun valikointi on iso osa projektia. Kuvasto Lakan laajasta pihakivi- ja laattavalikoimasta sekä jälleenmyyjistä löytyy yrityksen nettisivuilta, kuten myös ohjeita, ladontamalleja ja asennusvideoita. Ohjeiden avulla kiveystyön voi tehdä omatoimisesti, mutta kätevimmin projekti hoituu piharakentamisen ammattilaiselta.

Suunnittelu kaiken A ja O

Jukka Hurri neuvoo tekemään ensin tarvekartoituksen ja mökkipihan suunnittelun ennen kuin ryntää hankkimaan kiviä. Apuna voi käyttää pihasuunnittelijoita.

On otettava selvää myös maaperästä. Sen luonne vaikuttaa pohjatöihin ja routaeristämisen tarpeeseen. Esimerkiksi saviselle pohjamaalle joutuu tilaamaan sora-alan yrityksiltä pohjan tekoon sopivia kiviaineksia. Routimisen estämiseksi tarvitaan joskus myös eristelevyjä.

Pihakivien ohella Lakalla on tarjota kosolti muitakin tuotteita, joita voi hyödyntää mökkipihan rakentamisessa. Esimerkiksi porraslaatoilla saa rinteeseen turvallisen kulkureitin ja muurikivistä voi rakentaa viehättäviä istutusaltaita. 

– Suosituiksi ovat tulleet helposti kasattavat nuotiopaikkamme Roihu ja Pyörre, joiden ympärille voi kokoontua isommallakin porukalla. Pohjaksi tarvitaan vain tasainen sorapeti, Hurri vinkkaa.

Haku