Hyppää sisältöön

Litiumakkujen turvallinen käsittely minimoi riskit

Litiumakkujen turvallinen käsittely minimoi riskit

14.03.2023

Vahingoittuneet akut voivat pahimmillaan aiheuttaa räjähdyksen.

Litiumioniakkujen käyttö on arkipäivää autoissa, puhelimissa ja muissa laitteissa. Turvallisuusriskejä voi ennaltaehkäistä käyttämällä asianmukaisia ratkaisuja.

TEKSTI ritva-liisa sannemann | kuva zarges


Li-Ion-akut ovat turvallisia, mutta vialliset tai vahingoittuneet yksilöt voivat aiheuttaa palovaaran. Esimerkiksi virheellinen tai huolimaton käsittely voi johtaa akun vioittumiseen, purkautumiseen, ylikuumenemiseen ja tällöin pahimmillaan tulipaloon tai räjähdykseen.

Pitkän kokemuksen omaava ZARGES on kehittänyt Li-Ion-akkujen varastointiin ja kuljetuksiin alumiinilaatikoita, joilla turvallisuusriskit kyetään minimoimaan. 

Asianmukaista säilytystä

ZARGESilla on laaja valikoima ratkaisuja Li-ion-akkujen turvalliseen säilytykseen. Monet ammattimaiset toimijat, jotka käsittelevät ja myyvät akkuja sisältäviä laitteita, ovat jo alkaneet varautua riskeihin ja hankkineet akkulaatikkoja varastointiin.

– Lainsäädäntö tässä asiassa on valitettavasti jäljessä eikä vielä aseta vaatimuksia varastoinnille. Viranomaisilta kaivattaisiin tähän suosituksia, toivoo asiantuntija Marko Someroja ZARGES Oy:stä.

Nyt jokaisen on itse tehtävä arvio, millaisen riskin käytettävät akut aiheuttavat, missä niitä säilytetään, miten pitkään ne kestävät ja missä vaiheessa ne alkavat olla vaarallisia.

Paloa on hankala sammuttaa ja vahingot voivat olla merkittäviä.

Akku perille turvallisesti

Li-Ion-akkuihin liittyy turvallisuuden kannalta suurempi riski, koska mahdollista paloa on hankala sammuttaa ja seurauksena voi olla merkittäviä vahinkoja. Suomen Turvallisuus- ja kemikaalivirasto TUKES onkin luokitellut vialliset ja vahingoittuneet akut vaarallisten aineiden ja esineiden luokkaan.

 Vaarallisten aineiden kuljetuksissa osapuolten on noudatettava kansainvälisiä sopimuksia. ZARGESin alumiinilaatikot ovat kansainvälisten määräysten mukaisia.

– Meillä on vakiona alumiinilaatikoita, jotka soveltuvat prototyyppien, vaurioituneiden tai viallisten, kriittisesti viallisten ja tavallisten akkujen kuljettamiseen ADR:n mukaisesti, Someroja kertoo.

ZARGES tekee laatikoiden tyyppitestausta ja -hyväksyntää akkreditoidussa omassa testauskeskuksessaan. Vaarallisten aineiden laatikot ovat myös kolmannen osapuolen testaamia ja sertifioitu sovellettavien määräysten mukaisesti.

Viallisten ja vaurioituneiden Li-Ion-akkujen kunto ratkaisee, millaiset määräykset niiden kuljettamista koskevat. ZARGES auttaa tuotteiden valinnassa, jotta kuljetus saadaan turvallisesti perille. 

ZARGES akkulaatikot on suunniteltu viallisten ja vahingoittuneiden akkujen varastointiin ja kuljetukseen. Laatikossa on erikoissisusta, joka turpoaa ja tukahduttaa mahdollisen palon. Laatikon ulkopinnan lämpötila pysyy aina alle sadan asteen, eikä aiheuta paloriskiä viereisille esineille.

ZARGES akkulaatikot

  • Suunniteltu viallisten ja vahingoittuneiden akkujen varastointiin ja kuljetukseen.
  • ADR-hyväksytty kuljetusta varten.
  • Erikoissisusta turpoaa ja tukahduttaa mahdollisen palon.
  • Hyväksytty palokoe ja lämpötila laatikon ulkopinnassa pysyy alle 100°C eikä aiheuta paloriskiä viereisille esineille.
  • Saatavilla myös laaja valikoima ratkaisuja akkujen säilytykseen, johon ei tarvita ADR-hyväksyntää.
  • Lisätietoa litiumakkulaatikoista voit lukea täältä.

Haku