Hyppää sisältöön

Lisärakentamishankkeissa luottoa asiantuntemukseen

Lisärakentamishankkeissa luottoa asiantuntemukseen

9.02.2021

Asianajotoimisto Kuhanen, Asikainen & Kanerva Oy:n asianajaja Aki Rosén korostaa alkuvalmistelujen merkitystä lisärakennushankkeissa.

Lisärakentamishankkeiden toteuttaminen ei ole helppoa. Siksi juridiseen asiantuntemukseen onkin kannattavaa luottaa jo projektin alkumetreillä.

Teksti Pi Mäkilä  Kuva Asianajotoimisto Kuhanen, Asikainen & Kanerva Oy

Taloyhtiön lisärakennushanke saa usein alkunsa, kun kalliiseen peruskorjaukseen etsitään rahoitusvaihtoehtoja. Rakentamattoman ullakkotilan hyödyntäminen tai tontilla olevan käyttämättömän siivun myyminen tai täydennysrakentaminen voi tulla tällöin ajankohtaiseksi.

– Taloyhtiöt osaavat hyvin tarttua tähän mahdollisuuteen. Etenkin alueilla, joissa ullakkoasunnoille riittää kysyntää, lisärakentaminen voi olla järkiratkaisu. Ullakkorakentaminen on kallista, joten kaikille alueille se ei sovi, kertoo Asianajotoimisto Kuhanen, Asikainen & Kanerva Oy:n asianajaja Aki Rosén

Lisärakentamishankkeesta puhutaan myös silloin, jos rakennus on niin huonossa kunnossa, että sen korjaaminen olisi turhaa. Yhtiö voi niin sanotussa purkavassa lisärakentamisessa luovuttaa purettavan rakennuksen taholle, joka rakentaa tilalle uutta. 

– Nämä ovat harvinaisempia lisärakentamishankkeita, Rosén kertoo.

Sopimisesta helppoa

Lisärakentamishankkeen toteuttaminen ei ole aina helppo projekti. Sopiminen muuttuu helpommaksi ja sudenkuoppia voi ehkäistä, kun teknistä ja juridista apua kysytään jo varhaisessa vaiheessa. 

– Isoimmissa hankkeissa voidaan vaatia asemakaavan muutosta. Voimme auttaa jo alkuvaiheessa, kun lupia haetaan ja viranomaisiin ollaan yhteydessä, Rosén sanoo.

Asunto-osakeyhtiölaki määrittää sen, miten hankkeesta päätetään.

– Yhtiökokous päättää uusista osakkeista, jotka tuottavat hallintaoikeuden uusiin huoneistoihin. Samalla voidaan päättää, kuka rakentamisen suorittaa. Tämän kaiken toteuttaminen edellyttää yhtiöjärjestysmuutoksia, Rosén sanoo.

Päätöksentekoon tarvitaan tietty äänimäärä yhtiökokouksessa. Vähäisellä osakkaiden kannatuksella lisärakentamishanke ei toteudu. 

– Huolia on käytännön järjestelyistä kuten rakentamisen kestosta, meluhaitasta tai toimenpiteistä vesivahinkojen välttämiseksi. Näistä täytyy sopia lisärakentajan kanssa. 

Rosén painottaa, että sekä teknistä että oikeudellista asiantuntijaa tarvitaan varhaisessa vaiheessa. 

– Tekniikan täytyy olla hallussa. Mitä enemmän esimerkiksi sähköjen, viemärien ja hormien paikoista tai haitta-aineista tiedetään ennakkoon, sitä enemmän aiheesta voidaan keskustella rakentajan kanssa.

Yllätyksiin on hyvä varautua

Rosénin mukaan taloyhtiöillä on tahto hoitaa lisärakentamishankkeen asiat aina hyvin. 

– Osa yhtiöistä on hyvinkin valveutuneita ja heillä on jo valmiiksi hyvä näkemys siitä, mitä kaikkea on otettava huomioon. Yhtiöitä sekä lisärakennushankkeita on hyvin monenlaisia ja monessa eri koossa. 

Lisärakennushankkeet ovat monimutkaisia hankkeita, joten osapuolten täytyy pystyä ratkomaan ongelmia myös työn aikana, aina sitä tahtia kun ongelmia ilmenee. 

– Kun sopijakumppani on luotettava, ratkaisuja voidaan löytää yhdessä, hyvässä hengessä.

Haku