Hyppää sisältöön

Lisäarvoa lisätyllä todellisuudella

Lisäarvoa lisätyllä todellisuudella

16.12.2021

Lisätty todellisuus mahdollistaa tehokkaammat huolto- ja korjauspalvelut. Jokainen ongelma ja ratkaisu tuottaa myös arvokasta tietoa tietystä laitteesta ja prosessista. 

Yllättävät vika- ja huoltotilanteet vievät yrityksiltä huomattavasti aikaa, ja asiantuntijoiden saaminen paikan päälle aiheuttaa lisäkustannuksia. IT-yritys Softability tarjoaa etäneuvontaratkaisuja sekä AR-palveluita yritysten prosessien tehostamiseksi. 

TEKSTI | JOONAS RANTA  KUVA | SOFTABILITY

Lisätty todellisuus ei ole enää pelkästään tulevaisuuden puhetta, vaan jo näkyvillä keskuudessamme. Vuonna 2017 huonekalujätti IKEA julkaisi AR-teknologiaa hyödyntävän sovelluksen, jonka kautta käyttäjä voi sovitella huonekaluja virtuaalisesti kotiinsa. Huonekalun 3D-malli näkyy kameran kautta älypuhelimen ruudulla, mutta ei todellisessa tilassa. 

Yrityspuolella, etenkin teollisuudessa, AR-sovellusten käyttötarkoitukset poikkeavat kuluttajille suunnatuista sovelluksista. Sovellusten taustalla on silti sama teknologia, jota moni yritys hyödyntää jo nyt. IT-yritys Softabilityn liiketoimintayksikkö Softability Studio toteuttaa asiakkailleen erilaisia lisätyn todellisuuden palveluita. 

– Asiakas voi olla esimerkiksi teollisuusyritys, joka kaipaa tehokkaita ratkaisuja vika- tai huoltotilanteisiin, kertoo Softability Studion myyntipäällikkö Mikko Luukkonen

Kilpailukykyisempää todellisuutta 

Softability Studion tarjoamaan kuuluvat yrityksille räätälöidyt AR-sovellukset ja yrityksen itse kehittämä VIESTI-etäneuvontaratkaisu, josta tulee uusi versio tämän kevään aikana. VIESTI:n kautta vaikkapa yrityksen teknikko ottaa etäyhteyden asiantuntijaan, joka näkee tilanteen teknikon silmin älylaitteen välittämän live-videokuvan kautta. Näin ratkaisu saadaan tuotettua reaaliajassa. Asiantuntija pystyy tekemään huomioita tai annotaatioita videokuvasta otettuihin kuvakaappauksiin ja lähettämään ne teknikolle. 

Vikatilanteet tarjoavat tietoa tietyn laitteen tai prosessin toiminnasta. 

Mikko Luukkonen

VIESTI:ä käytetään mobiilisovelluksen kautta. Se tukee tyypillisten mobiililaitteiden lisäksi älylaseja. Lasien etu on siinä, että ne vapauttavat teknikon kädet tarvittaviin huoltotoimenpiteisiin. Samalla asiantuntija voi ohjeistaa soittajaa puheen kautta. 

– Lisätyn todellisuuden mahdollistama, visuaalisiin ja selkeisiin työohjeisiin perustuva tuki parantaa tuottavuutta, säästää aikaa ja rahaa sekä vähentää virheitä ja seisokkeja, listaa Luukkonen. 

AR:n avulla henkilöstö selviytyy huoltotilanteista omatoimisesti ilman raskaisiin manuaaleihin turvautumista. Tarvittaessa asiantuntija on soiton päässä. AR-sovellukset voidaan myös integroida osaksi asiakkaan nykyisiä järjestelmiä. 

AR:n ytimessä ovat älylaitteen näkymään ilmestyvät objektit. 

– Tarvittaessa graafikkomme luovat 2/3D-sisältöä ja optimoivat asiakkaan CAD-piirustuksista 3D-malleja. Näin asiakas saa lisätyn todellisuuden palveluihinsa tarkat mallit esimerkiksi laitteen vioittuneesta osasta. 

Tulevaisuuden markkinat 

Softabilityn hiljattain teettämän markkinatutkimuksen mukaan teollisen internetin ja VIESTI:n kaltaisen etäneuvontaratkaisun markkinat ovat kooltaan pelkästään Suomessa noin viisi miljoonaa euroa tänä vuonna. Lisätyn todellisuuden palveluille on siis selkeää kysyntää. 

Lisätyn todellisuuden yritykselle luoma arvo ei jää ainoastaan vikatilanteiden selvittämiseen. VIESTI:n kaltaiset sovellukset tuottavat myös paljon dataa. 

– Jokainen ongelmatilanne tarjoaa tietoa tietyn laitteen tai prosessin toiminnasta. Lopulta data on myös teollisuudelle se niin sanottu uusi öljy, Luukkonen muistuttaa. 

Haku