Hyppää sisältöön

Lisää yhteisöllisyyttä improvisaation avulla

Lisää yhteisöllisyyttä improvisaation avulla

14.05.2021

Näyttelijä ja kouluttaja Sari Siikander sanoo, että striimatut esitykset ovat tulleet jäädäkseen improvisaatioteatterin valikoimiin. 

Koronan aiheuttamat rajoitukset pakottivat teatterin etsimään uusia toimintamalleja. Striimaus tuo esitykset yhä useamman katsojan ulottuville. 

Teksti Vilma Timonen  Kuva Sanni Hirvonen

Aluksi striimiesityksen tekeminen tuntui häkellyttävältä. On ihan erilaista, kun ei kuule aplodeja, naurua tai liikutuksen hetkiä, sanoo näyttelijä ja kouluttaja Sari Siikander improvisaatioteatteri Stella Polariksesta.

Stella Polariksen esityksissä ja koulutuksissa yleisöllä on keskeinen rooli. Katsojat kertovat ideoitaan ja toiveitaan, joita näyttelijät toteuttavat lavalla. Striimiesityksissä yleisö on mukana chatin välityksellä. 

– Impro on hirveästi kiinni yleisön ja näyttelijöiden vuorovaikutuksesta. Striimaus on ollut uusi maailma, ja olemme miettineet, miten saamme chatin kautta aktivoitua koko yleisön. 

Tavoitteen saavuttamisessa on onnistuttu. Siikander kertoo huomanneensa, että ihmiset ovat entistä rohkeampia antamaan ideoita, kun niitä ei tarvitse kertoa niitä ääneen muun yleisön edessä. Palautetta taas annetaan innokkaasti lähettämällä muun muassa tunnetta ilmaisevia emojeja. 

Tekijöiltään striimiesitys vaatii onnistuakseen enemmän ennakkosuunnittelua ja tilaajan toiveiden kuuntelemista kuin perinteinen live-esitys. 

– Esityksen suuntaa ei voi muuttaa lennossa kuten livetilanteessa, joten ennakkosuunnittelu asiakkaan kanssa on todella tärkeää. Yritykset tuntevat tarkkaan oman henkilöstönsä ja antavat materiaalia, että me voimme onnistua, Siikander kertoo.

NAURU ON tällä hetkellä tärkeämpää kuin koskaan.

Yhteinen ilo sitoo ihmisiä yhteen

Näyttelijän kannalta striimattu esitys antaa mahdollisuuksia monipuoliseen ilmaisuun. 

– Ainakin minä olen löytänyt sellaisia tekniikoita, jotka sopivat erityisen hyvin striimattuun versioon improsta. Joitain, jotka olin jo unohtanut ja joita en ollut käyttänyt pitkään aikaan. Kameralla saa lähikuvan, mikä mahdollistaa toisenlaisten asioiden näyttämisen kuin näyttämöllä, Siikander sanoo.

Yleisölle striimaus tekee teatteriin tai koulutukseen osallistumisesta helppoa, kun esitystä voi seurata kotisohvalta. Striimaus myös tuo esitykset aiempaa laajemman yleisön ulottuville.

– Tavoitamme ihmiset ympäri Suomen samassa hetkessä, ja se on yrityksille mieletön asia. Ei tarvitse lennättää ihmisiä koulutuspäiviin, vaan voidaan olla yhdessä kokemuksen ja elämyksen äärellä kodeissa, Siikander toteaa.

Striimattujen esitysten suosio lähti Siikanderin mukaan kasvuun viime vuonna pikkujouluaikaan ja on jatkunut tasaisena virtana sen jälkeenkin. Keväällä toisen piikin kysynnässä aiheuttavat yritysten työhyvinvointi- ja virkistyspäivät. Siikander kertoo, että yrityksissä halutaan nyt tarjota iloa ja riemua etäilyyn väsyneiden työntekijöiden piristykseksi. 

– Mielestäni nauru on tällä hetkellä tärkeämpää kuin koskaan, samoin yhdessä kokeminen. Yhdessä kokemisen kautta luodaan yhteisöllisyyttä ja toivon kulttuuria myös yrityksen sisään. Kaikki yritykset, jotka joko koulutuksen tai striimien kautta tarjoavat henkilökunnalleen kulttuuria tässä ajassa tekevät teon, jolla on todella paljon merkitystä myös meille tekijöille.

Seuraavat yleisöesitykset striimataan toukokuun lopussa. 

Haku