Hyppää sisältöön

Liiketoimintaan tehoa sähköisellä allekirjoituksella

Liiketoimintaan tehoa sähköisellä allekirjoituksella

28.12.2021

Studyon asiantuntija Jaakko Rannila ja toimitusjohtaja Lauri Stigell auttavat yrityksiä ja julkisia organisaatioita tehostamaan toimintaansa sähköisen allekirjoituksen avulla. 

Sähköisen allekirjoituksen avulla voidaan tuottaa ja kerätä helposti, turvallisesti ja luotettavasti allekirjoitukset esimerkiksi erilaisiin sopimuksiin. 

TEKSTI | TIMO HÄMÄLÄINEN  KUVA | JUHO LÄNSIHARJU

Studyo Oy toi sähköisen allekirjoittamisen mahdollistavan Atomi-palvelun markkinoille reilut kaksi vuotta sitten. Sen jälkeen palvelu on levinnyt nopeasti suurimpaan osaan suomalaisista korkeakouluista, ja tällä hetkellä sillä on jo yli 100 000 loppukäyttäjää. 

– Aloitimme palvelumme kanssa koulutussektorista, mutta nyt tuomme sen tarjolle myös yrityksille, erilaisille yhteisöille ja muulle julkishallinnolle. Sähköisen allekirjoituksen avulla organisaatiot voivat tehostaa monia prosessejaan, kertoo asiantuntija Jaakko Rannila Studyo-yhtiöstä. 

Korkeakouluissa sähköistä allekirjoitusta käytetään esimerkiksi tutkintotodistusten, suoritusotteiden ja opiskelutodistusten allekirjoittamiseen. 

– Sähköisellä allekirjoituksella oppilaitos on voinut kätevästi todistaa opiskelijan opintosuoritukset. Sähköiset dokumentit ovat poistaneeut tarpeen jakaa opinto-otteita ja todistuksia postitse tai kädestä käteen, Rannila jatkaa. 

Rannila myös huomauttaa, että sähköisesti allekirjoitettuja dokumentteja on hyvin vaikea väärentää. 

Suojattu yhteys lisää turvallisuutta 

Yritykset voivat käyttää sähköistä allekirjoitusta esimerkiksi erilaisten sopimusten allekirjoittamiseen. Sopimuksen laatija voi jaella dokumentin sähköisesti samalla kertaa usealle vastaanottajalle. 

Esimerkiksi isännöintitoimistot voivat Atomi-palvelun välityksellä lähettää taloyhtiöiden yhtiökokousten ja hallitusten kokousten pöytäkirjat asianomaisille allekirjoitettaviksi. 

Sähköisesti allekirjoitettuja dokumentteja on hyvin vaikea väärentää. 

Jaakko Rannila

– Atomi-palvelussa dokumentit lähetetään suojatulla yhteydellä. Tämä lisää merkittävästi turvallisuutta verrattuna siihen, että asiakirjat lähettäisiin vaikkapa sähköpostilla, Rannila toteaa. 

Vahva mutta kevyempi tunnistus 

Allekirjoittajan vahvaan tunnistamiseen käytetään Atomi-palvelussa samoja menetelmiä kuin julkishallinnon Suomi.fi-palvelussa: pankkitunnuksia, kansalaisvarmennetta tai mobiilivarmennetta. 

Yrityksen ulkomaisilla sopijaosapuolilla, kumppaneilla tai ulkomaalaisella henkilöstöllä ei kuitenkaan yleensä ole mahdollisuutta Suomi.fi-tyyppiseen tunnistautumiseen. Tämän vuoksi Atomi-palveluun on luotu kevyempi tunnistustapa. 

– Kaksivaiheisessa tunnistuksessa vastaanottajan sähköpostiin lähetetään kutsulinkki dokumentin allekirjoitusta varten. Dokumentin avaaminen ja allekirjoittaminen tulee mahdolliseksi vasta sen jälkeen, kun vastaanottaja lähettää pyydetyn varmenteen mobiilipuhelimen tekstiviestillä. 

Studyo tarjoaa Atomin pilvipalveluna. Rannila kertoo, että palvelun käyttöönotto on nopeaa, ja että sen voi myös kytkeä osaksi organisaation muuta sähköistä palveluinfrastruktuuria. Atomi-palvelun hinta puolestaan määräytyy joko käyttäjä- tai käyttömäärän perusteella. 

Haku