Hyppää sisältöön

Liiketoimintaa lähellä luontoa

Liiketoimintaa lähellä luontoa

23.12.2021

Kiantama Oy:n Vernu Vasunnan, KEMET Electronics Oy:n Janne Kinnusen ja Suomussalmen kunnanjohtaja Erno Heikkisen mielestä paikkakunnalla on hyvä yrittää. 

Ehkä paras paikka Suomessa metsäyrittäjälle, omaleimainen matkailu-pitäjä sekä suhteellisen paljon teollisuutta. Suomussalmen kunta saa paikallisilta yrittäjiltä kiitosta yritystoiminta-ympäristönä. 

TEKSTI | ANNE SEPPÄNEN  KUVA | HANNU HUTTU

Suomussalmen kunta Kainuussa tarjoaa mahdollisuuksia monenlaiselle yrittäjyydelle. 

– Yrittämisen mahdollisuuksia on rutkasti: on matkailua, teollisuutta, metsäalaa, konehommia, kehaisee nuori metsäalan kasvuyrittäjä Teemu Mäkeläinen, joka polkaisi oman yrityksensä Suomen MetsätKuntoon Oy:n liikkeelle jo opiskeluaikana Rovaniemellä. 

Mäkeläisen ja Miikka Minkkisen perustama metsäpalveluyritys on kasvanut kuudessa vuodessa yli 70 henkilötyövuoden organisaatioksi. Yritys tarjoaa metsäalan palveluita, kuten taimikonhoitoa, puukauppaa, metsäkiinteistönvälitystä sekä yksityisteiden rakennus- ja perusparannuspalveluita. 

Mutta mikä sitten sai nuoret ja kilpailuhenkiset miehet palaamaan yrittäjiksi nimenomaan kotipaikkakunnalle? 

– Onko parempaa paikkaa Suomessa metsäyrittäjälle kuin Suomussalmi? Paikkakunta on aina elänyt metsästä ja tulee aina elämään. Metsä on minulle rakas asia. Vaikka koko ajan teen töitä metsässä, en saa siitä koskaan tarpeekseni, Mäkeläinen kertoo. 

Kulkuyhteydet pelaavat 

Myös marjanjalostusyritys Kiantama Oy toimii lähellä raaka-ainelähteitään, keskellä Kainuun marjametsiä. Vaikka nykyisin marjoja voidaan kuljettaa pitempiäkin matkoja, on 1970-luvulla perustettu yritys halunnut pysyä Suomussalmella. 

– Paikkakunta on toki myös imagotekijä, jota erityisesti aasialaiset asiakkaat arvostavat, toimitusjohtaja Vernu Vasunta kertoo. 

Toisaalta paikkakunnan suurin yksityinen työllistäjä, monikansallinen KEMET Electronics Oy tuo valmistamiensa elektroniikan komponenttien raaka-aineet maailmalta ja vie omat tuotteensa Suomussalmelta maailmalle. Kunta on ehkä kaukana kasvukeskuksista, mutta kulkuyhteyksen kannalta se ei ole erityisen syrjässä. 

Suomussalmelle hakeutuu usein ihmisiä, joille luontoarvot ovat lähellä sydäntä.

Vernu Vasunta

– Maantieliikenne pelaa hyvin, olemme Viitostien varrella ja täällä on useita rahdinkuljettajia, jotka ajavat säännöllisesti. Myös hyvät tietoliikenneyhteydet ovat meille monikansallisena yrityksenä erittäin tärkeä asia, toteaa toimitusjohtaja Janne Kinnunen

Hyvä ympäristö yrittää 

Yritykset kiittelevät Suomussalmea yritystoimintaympäristönä. Kunnan elinkeinopolitiikka on aktiivista ja yrittäjäverkosto on tiivis. Tukea ja neuvoja on saatavissa kunnan elinvoimapalveluiden ohella myös toisilta yrittäjiltä. 

– Jos minulta joku tulee kysymään neuvoa yrittämiseen liittyen, niin mielelläni neuvon, Mäkeläinen lupaa. 

Kunnalla on myös vuokrattavia toimitiloja yrityksille. Uusien toimitilojen rakentaminenkin on mahdollista tapauskohtaisesti harkiten. 

– Kun meille on rakennettu hallia, kunta on ollut mukana projektissa. Olemme pystyneet investoimaan laadukkaampiin koneisiin ja laitteisiin, kun hallin seiniin ei ole tarvinnut investoida, Kiantama Oy:n toimitusjohtaja Vasunta kiittelee. 

Kiantaman tapaan myös KEMET Electronics Oy toimii kunnan vuokratiloissa, joita on useaan kertaan laajennettu liiketoiminnan kasvun myötä. 

Suomussalmen kunnan yrittäjäystävällisyydestä kertoo sekin, että Kainuun Yrittäjät valitsi sen vuoden elinvoimakunnaksi 2019. 

– Olemme halunneet panostaa elinkeinopalveluihin. Kuntastrategiassa keskeiset tavoitteet liittyvät elinvoiman kehittämiseen ja yrittämisen edellytysten luomiseen, kunnanjohtaja Erno Heikkinen kertoo. 

Yrittäjyydestä Suomussalmella haaveilevaa hän kehottaa ottamaan kuntaan rohkeasti yhteyttä. 

– Voimme katsoa yhdessä, mitkä toimitilat tai mikä tontti voisi olla sopiva yritykselle. Autamme myös esimerkiksi puolison työpaikan löytämisessä, Heikkinen kertoo. 

Kunnan tarjoamaa apua on saatavissa myös vaikkapa investointitukien hakemiseen. 

Heikkinen huomauttaa, että Suomussalmi on elinkeinorakenteeltaan suhteellisesti teollistuneempi kuin muu Suomi keskimäärin. Teollisuuden työpaikkoja on noin 16 prosenttia kaikista työpaikoista. 

Yrittäjien ja työntekijöiden kannalta ilahduttavaa on myös se, että paikkakunnan peruspalvelut ovat hyvässä kunnossa. Lisäksi Suomussalmelle valmistuu uusi koulu vuonna 2022. 

Matkailu ja siihen liittyvä yrittäjyys kasvavat Hossan kansallispuiston ja talvisodan historian siivittäminä. Luonto ja siihen liittyvät harrastukset ovat monelle hyviä syitä yrittää nimenomaan Suomussalmella, vaikka oma yritys ei matkailua sivuaisikaan. 

– Tänne hakeutuu usein ihmisiä, joille luontoarvot, metsästys, kalastus ja liikunta ovat lähellä sydäntä, Vasunta pohtii. 

Haku