Liiketoimintaa jo opiskelujen aikana

Työelämän muuttuessa yrittäjyystaidot käyvät entistä tarpeellisemmiksi. Metropolian opiskelijat perustavat yrityksiä jo ennen työelämään astumistaan.
TEKSTI | LIISA JOENSUU KUVA | JOONA RAEVUORI
Perinteinen palkkatyö vähenee tulevaisuudessa ja korvautuu projektimaisilla tehtävillä. Työtä tehdään silloin kun sitä on, ja palkka sidotaan yhä useammin tehtyyn suoritteeseen kuukausipalkan sijaan.
– Yrittäjyys on muuttuvassa työmarkkinajärjestelmässä keino vastata uusiin tarpeisiin joustavasti. Jatkossa meillä on useita ammatteja, joissa kiinteän työvoiman käyttö ei ole tarkoituksenmukaista, vaan tekijöiltä ostetaan työtä alihankintana, kertoo Myllypuron uudella kampuksella opettava yrittäjä ja lehtori Eero Kokko.
Kokko lisää, että Metropolia Ammattikorkeakoulu edistää aktiivisesti opiskelijoiden yrittäjyyttä varmistaakseen heidän työllistymisensä ja kouluttaakseen ammattilaisia uudistuvaan työelämään.
Murros näkyy sote-alalla
Työelämän murros näkyy esimerkiksi sosiaali- ja terveysalan opinnoissa. Sote-alan opiskelijat tarvitsevat yrittäjyyskoulutusta, koska kunnat turvautuvat kasvavissa määrin ostopalveluihin. Pienet yritykset voivat vastata haasteeseen tuottamalla ketterästi esimerkiksi kotiin vietäviä palveluja.
– Yrittäjyys kiinnostaa esimerkiksi sairaanhoitajia, sosionomeja, osteopaatteja, toimintaterapeutteja ja kätilöitä. Viimeksi mainitut ovatkin kiinnostuneet doulapalvelun tarjoamisesta yrittäjinä. Tuemme systemaattisesti yrittäjävalmiuksia perusopinnoista alkaen. Ne johtavat syventäviin opintoihin ja edelleen yrityshautomoon ja valmiisiin yrityksiin. Opetuksessa hyödynnetään yrittäjävieraiden, elinkeinoelämän toimijoiden ja viranomaisten verkostoa, kertoo kampuksen yrittäjyyskoordinaattori Ulla Vehkaperä.
Metropolian vanhustyön lehtori Anna Puustelli-Pitkänen näkee moniammatillisen yhteistyön kasvavan tulevaisuudessa. Yrittäjinä toimivat sote-alan ammattilaiset muodostavat esimerkiksi vanhustyön ja kuntoutusalan tiimejä. Kumppanuus on kustannustehokas ja asiakkaalle ystävällinen tapa toimia.
Lehtorit uskovat, että oppilaitoksen yrityskiihdyttämössä eli Turbiinissa nähdään tulevaisuudessa myös rakennusalan opiskelijoita.
Tukea toimiville yrityksille
Oppilaitos tukee useiden hankkeiden kautta vanhempaakin yrittäjäpolvea. Mikroyritykset ja pienet yritykset tarvitsevat apua selvitäkseen kilpailussa, kehittyäkseen paremmaksi ja löytääkseen kasvupotentiaalia.
– Yli 90 prosenttia suomalaisyrityksistä on alle 10 hengen firmoja. Metropolia haluaa auttaa pienyrittäjiä uudistumaan, pysymään mukana digitalisaatiossa ja muodostamaan kumppanuusverkostoja, Kokko kertoo.
Meneillään on muun muassa Euroopan aluekehitysrahaston osaksi rahoittama Tuote- ja palveluvirittämö -hanke. Siinä käsiteltäviä teemoja ovat palvelujen ja tuotteiden uudistamisen ohella digitaalisten ratkaisujen kehittäminen, brändäys ja markkinointi sosiaalisessa mediassa.
– Opiskelijat osallistuvat hanketoimintaan ja yritysten kehittämiseen monialaisten innovaatioprojektien kautta. Hankkeissa asiantuntijoidemme on mahdollista antaa yrittäjille henkilökohtaista neuvontaa ja ohjausta, Vehkaperä toteaa.