Hyppää sisältöön

Liikematkustamisen uudet tuulet vaativat muutoksia

Liikematkustamisen uudet tuulet vaativat muutoksia

17.01.2023

Sujuvaan ja kustannustehokkaaseen liikematkustamiseen tarvitaan entistä enemmän suunnitelmallisuutta. 

Maailman taloustilanne, turvallisuuskysymykset ja ympäristötekijät ovat muuttaneet liikematkustamisen toimintakenttää 

TEKSTI | MARI KORHONEN   KUVA | SHUTTERSTOCK

Maailma liikkuu jälleen ja poikkeusolosuhteista on palattu uuteen normaaliin, jossa yhtäältä hybridityö on arkipäivää, toisaalta kasvokkain kohtaamisia pidetään entistäkin suuremmassa arvossa. Liikematkustamisen toimialalla työelämän murros heijastuu sekä kysyntään että tarjontaan. 

– Yrityksissä matkustetaan nyt toisenlaisista syistä kuin aikaisemmin. Enää henkilökuntaa ei lennätetä lyhyisiin tapaamisiin esimerkiksi Tukholman ja Helsingin välillä, vaan iso osa päivittäisistä palavereista eri maiden työntekijöiden välillä hoidetaan etänä. Samalla etätyöskentely on lisännyt tarvetta epämuodollisten kohtaamisten järjestämiseen organisaatiokulttuurin vahvistamiseksi ja työntekijöiden sitouttamiseksi, American Express Global Business Travelin Pohjoismaista vastaava johtaja Johan Wilson kuvailee. 

Kuluneet vuodet ja ihmisten kulutuskäyttäytymisen muutokset näkyvät liikenneyhteyksien saatavuudessa, joten sujuvaan ja kustannustehokkaaseen liikematkustamiseen tarvitaan suunnitelmallisuutta entistä enemmän. 

– Jos aikaisemmin lentoja Pohjoismaiden välillä ennen lounasaikaa on ollut kuudesta seitsemään, nyt niitä voi olla kolme tai vähemmän. Liikenneyhteyksien lisäksi tilanne ravintoloiden, hotellien ja tapahtumien saatavuudessa voi olla toisenlainen kuin aikana ennen pandemiaa. 

Wilsonin mukaan muutokset markkinatilanteessa voivat näyttäytyä matkahallinnolle muun muassa työmäärän lisääntymisenä ja kustannusten ennakoinnin haasteina. Hän vinkkaa, että niiltä voidaan kuitenkin välttyä suunnitelmallisuuden, seurannan ja selkeän ohjeistuksen avulla. 

Tiedostavilla valinnoilla sujuvuutta matkustukseen 

Amex GBT vastaa muuttuneen maailman tarpeisiin edistämällä asiakasyritystensä matkustuskäytäntöjen sujuvuutta ja kustannustehokkuutta monipuolisilla digitaalisilla työkaluilla sekä henkilökohtaisella palvelulla. 

– Autamme matkahallintoa pitämään langat käsissä ja kustannukset kurissa jatkuvasti muuttuvassa toimintakentässä. Suurena toimijana pystymme neuvottelemaan asiakkaillemme kilpailukykyiset hinnat ja monipuoliset edut. Henkilökohtainen palvelu monikanavaisesti 24/7 sekä toimintaympäristön laaja ymmärrys niin paikallisella kuin globaalilla tasolla ovat valttikorttejamme. Niiden avulla teemme liikematkustamisesta vaivatonta myös yllättävissä tilanteissa ja ratkaisemme mahdollisten poikkeustilanteiden haasteet asiakkaidemme puolesta. Tehtävämme on pitää huoli siitä, että asiakkaamme ovat oikeassa paikassa oikeaan aikaan. 

Kustannus- ja turvallisuuskysymysten rinnalla tämän päivän liikematkustajia puhututtavat vastuullisuuskysymykset, joiden eteen Amex GBT tekee pitkäjänteistä kehitystyötä yhteistyössä alan toimijoiden kanssa. 

– Neo-onlinevarauspalvelussamme voi suodattaa lentohaun tuloksia hiilijalanjäljen perusteella, jonka lisäksi tarjoamme asiakkaillemme mahdollisuutta hiilijalanjäljen kompensointiin yhteistyössä voittoa tavoittelemattomien kumppaniemme kanssa, Wilson antaa esimerkkejä yhtiön vastuullisia valintoja helpottavista palveluista. 

Amex GBT:n asiantuntijat antavat vinkkejä muuttuneen toimintaympäristön matkustuskäytäntöihin Matka Business Forumissa 19.1.2023. 

Haku