Hyppää sisältöön

Levästä saadaan aurinkorasvaa ja tekstuuri kasvispyöryköihin

Levästä saadaan aurinkorasvaa ja tekstuuri kasvispyöryköihin

24.05.2022

Origin by Ocean kehittää leväpohjaisia tuotteita muun muassa kosmetiikka- ja elintarvikealalle.

Kotimaisen startup-yrityksen leväpohjaisilla tuotteilla voidaan saavuttaa positiivisia ympäristövaikutuksia ja entistä parempaa funktionaalisuutta esimerkiksi elintarvikkeissa, kosmetiikassa, hygieniatuotteissa ja tekstiileissä.

TEKSTI  JA KUVAT | ORIGIN BY OCEAN

Harva tulee ajatelleeksi, että iso osa kosmetiikassa ja pesuaineissa käytetyistä aineista on peräisin öljyteollisuudesta, tai että ruokateollisuudessa valtaosa kotimaistenkin tuotteiden lisäaineista tulee Aasiasta. Ainesosalistoja tutkimalla törmätään kuluttajille hyvinkin yllättäviin alkuperiin. Lisäaineista ja niiden kestävyydestä sekä hiilijalanjäljestä puhutaan yllättävän vähän, mutta tähänkin olisi syytä havahtua, sillä mahdollisuuksia tekoihin on olemassa. 

Osaavissa käsissä ja oikealla jalostustekniikalla meribiomassa tarjoaa huimat mahdollisuudet kestävästi tuotetuille ainesosille, joilla voi korvata myös perinteisiä öljypohjaisia kemikaaleja lähes kaikkialta arjessa.

Levät sisältävät runsaasti mielenkiintoisia ja kaupallisesti arvokkaita funktionaalisia ainesosia, jotka luonto on jo jalostanut aitoa tarvetta vasten. Tämän potentiaalin valjastamiseksi biokemian startup Origin by Ocean on tehnyt pitkään töitä. 

Yhtiön kehittämän biojalostamon perusrakenne perustuu ajatukseen raaka-aineen jo olemassa olevan potentiaalin hyödyntämisestä. Yrityksen kestävästi tuotetuilla leväpohjaisilla tuotteilla voidaan saavuttaa positiivista ympäristövaikutuksia ja entistä parempaa funktionaalisuutta esimerkiksi elintarvikkeissa, kosmetiikassa, hygieniatuotteissa ja tekstiileissä. Esimerkkeinä toimivat sinilevä, joka muuttuu aurinkorasvaksi tai rakkohauru, josta saadaan kasvispyöryköihin lisää tekstuuria.

Kohti kaupallista tuotantoa

Vuonna 2019 perustetun yhtiön taustalla on yli 10 vuotta suunnittelutyötä, mikä on mahdollistanut viimeisen kahden vuoden aikana tehdyn intensiivisen laboratoriotutkimuksen ja tuotekehityksen yhdessä asiakkaiden kanssa. Kaikki tämä on tapahtunut yhden rahoituskierroksen turvin. Yrityksellä on nyt käynnissä toinen, kesän aikana sulkeutuva, rahoituskierros, joka tarjoaa sijoittajille mahdollisuuden päästä osaksi mielenkiintoista ja kasvavaa bio-ainesosien kannattavaa markkinaa.  

– Käynnissä olevan rahoituskierroksen avulla yhtiö siirtyy kohti kaupallista tuotantoa aloittamalla teollisen pilotoinnin, kertoo Origin by Oceanin Chief Operating Activist Heikki Heiskanen.

Yksittäisten prosessien testausta on tosin jo tehty etupainotteisesti, ja yhtiöllä on aiesopimus Chempolis Oy:n kanssa laajemmasta pilotoinnin toteutuksesta. Yhteistyö Chempoliksen kanssa tähtää patentoidun Nauvu®- biojalostamoteknologian ketterään pilotointiin kevyillä investoinneilla. 

Chempoliksella on vahva ja konkreettinen kokemus prosessien kehittämisestä ja skaalauksesta sekä teollisen biojalostamon tuotannon pyörittämisestä, tämä nopeuttaa myös Origin by Oceanin uuden teknologian adaptoinia ja pilotointia käytäntöön. Osapuolten tavoitteena on myös tutkia mahdollista esikaupallista tuotantomahdollisuutta ennen Origin by Oceanin ensimmäisen oman teollisen laitoksen valmistumista vuosien 2025-2026 aikana.

Origin by Oceanin perustajiin kuuluva Mari Grandström bio-ainesosien laboratoriotutkimuksen parissa.

– Biojalostamon päätuotteilla voimme luoda aidosti regeneratiivista, kannattavaa liiketoimintaa poistamalla ravinteita valtameristä ja mahdollistamalla asiakkaillemme kestävästi tuotettuja komponentteja sekä öljypohjaisten ainesosien korvaamisen. Haluamme olla aidolla ja kaupallisesti hyvin kannattavalla regeneratiivisella toiminnalla koko teollisuuden eturintamassa, kysyntä teollisuusasiakkailta ja kuluttajilta aidosti kestävällä tavalla tuotetuille ainesosille on voimakkaassa kasvussa.

Vaikka markkinat ovat laajat, keskittyy yhtiö aluksi etenkin elintarvike-, puhdistus- ja kosmetiikkateollisuuden aplikaatioihin.

– Suurta mielenkiintoa on herättänyt tiettävästi markkinoiden ensimmäinen biopohjainen ja kemiallisesti toimiva aurinkorasva, jonka sydämen eli UV-suoja-ainesosan (Cyaneo™), olemme kehittäneet ja myös formuloineet lopputuotteeksi. Syksyllä vastaavasti lanseerataan ensimmäinen co-branding-tuote kosmetiikka- ja puhdistusainepuolelta, jossa tuotteemme alginaatti (Caereulo™) on avainroolissa.

Merien tilaa parantamassa

Raaka-aineena biojalostamo hyödyntää sekä makro- ja mikroleviä. Prosessiin soveltuvat useat eri lajit mahdollistaen tuotannon laajan skaalauksen eri maantieteellisiin kohteisiin. Toiminta keskittyy nykytilassa kolmeen päälajiin: sinilevään, viljeltyyn rakkohauruun sekä sargassoon.

 – Esimerkiksi Sargasson kasvu Karibialla on muodostunut suureksi ekologiseksi ongelmaksi aiheuttaen haasteita myös paikallisille elinkeinoille. Tämäkin ongelma juontaa juurensa valtamerien rehevöitymisestä, kuten sinilevä Itämeressä.

Origin by Ocean haluaa olla ratkaisemassa näitä ihmisten aiheuttamia muutoksia ja parantaa merien ekosysteemien tilaa nostamalla mereen kuulumattomia ravinteita ja hyödyntämällä kestävällä tavalla hankittua meribiomassaa.

– Kaiken taustalla on kuitenkin tavoite hyvin kannattavasta liiketoiminnasta, vain sen avulla toiminta saadaan skaalattua isoksi ja positiiviset ympäristövaikutukset mahdollistettua, Heiskanen avaa.


Lisätietoja aiheesta antaa Heikki Heiskanen, Chief Operating Activist, +358 44 370 2994, heikki.heiskanen@originbyocean.com

Haku