Lentomatkailijat ovat löytäneet Turun reitit

Turusta pääsee suoralla lennolla kymmeneen eri kaupunkiin sekä kaikkialle ympäri maailman hyvien verkostoyhteyksien kautta. Turun lentoasema onkin ansainnut tunnustusta sujuvasta toiminnastaan. Lisäksi ketterän kentän etuna on säästetty aika, josta on etua erityisesti liikematkailussa.
TEKSTI | OUTI RANTALA KUVA | FINAVIA JA SUVI ELO
Turun lentoasema kasvattaa matkustajamääriään. Lentokentän ovat löytäneet sekä työ- että vapaa-ajan matkailijat.
– Tällä hetkellä lennetään reittilentoja Riikaan, Tukholmaan ja Helsinkiin, joista on erinomaiset jatkoyhteydet. Turusta pääsee suoraan Maarianhaminaan, Gdanskiin, Krakovaan, Kaunasiin ja Skopjeen, lentoaseman päällikkö Juha Aaltonen Finavialta luettelee. Aaltonen toimii lisäksi Finavian Länsi-Suomen aluejohtajana.
Turun lentoasema on lisännyt uusia kohteita asiakkaiden toiveiden mukaan. Lentoyhtiö Wizz Air avaa ensi kesänä yhteyden Varsovaan. Kesäksi 2020 on myös tulossa erikoisuus hieman kauempaa.
– Georgian Kutais on sellainen kohde, johon tietääkseni muualta Suomesta ei vielä suoraan lennetä.
Kasvua matkustajamäärissä
Finavia huolehtii lentoasemien toimivuudesta ja turvallisuudesta 21 lentoasemalla Suomessa.
Finavia myös palkitsi Turun lentoaseman Vuoden lentoasema -tunnustuksella vuonna 2018. Kriteereinä olivat muun muassa matkustajamäärän kehitys, läpimenojen sujuvuus ja henkilöstön osaaminen. Turussa työskentelee 32 Finavian työntekijää, mutta kaikkiaan lentoasema työllistää noin viitisensataa ihmistä.
– Tunnustus kuuluu ennen kaikkea koko henkilöstölle. Matkustajamäärä on kasvanut noin 20 prosenttia. Vuonna 2018 Turun kautta kulki 370 000 lentomatkustajaa, kun vuonna 2019 määrä oli jo 450 000.
Yhä useampi liikematkailijakin on löytänyt reitin Eurooppaan nimenomaan Turun kautta.
– Meillä on erinomainen sijainti. Turun lentoasemalle pääsee kätevästi niin julkisilla kulkuvälineillä kuin omallakin autolla. Moni myös arvostaa sitä, että check-in, turvatarkastus ja portille siirtyminen sujuvat nopeasti.
Lentoaseman matkustajamäärä on kasvanut noin 20 prosenttia viime vuodesta.
Hyötyä yli maakuntarajojen
Turun lentoasema on tärkeä alueen elinkeinoelämän kannalta, mutta palvelee paljon laajemminkin kuin ainoastaan Turun talousaluetta.
– Matkustajia tulee Espoosta, Lohjalta, Pirkanmaalta ja Hämeestä, mutta tunnollisimmat kentän asiakkaat talousalueen ulkopuolelta tulevat Satakunnasta, Turun kaupungin yhteysjohtaja Antti Kirkkola tietää.
Lentoaseman merkitys on Turun seudulle suuri, ja hyvien maayhteyksien ansiosta sen saavutettavuus koko eteläisen Suomen alueelta on erinomainen.
– Erityiskiitosta olemme saaneet kohteista, jotka tarjoavat uusia mahdollisuuksia yrityksille ja lomailijoille. Näistä mainittakoon Pohjois-Makedonian Skopje ja Puolan Krakova. Uusien yhteyksien ansiosta liikematkailu on lisääntynyt koko ajan.
Turku on sitoutunut kestävään kehitykseen esimerkiksi siten, että kaupungista lennetään modernilla kalustolla. Ilmastotavoitteet näkyvät monella tavalla Turun lentoaseman toiminnassa muutenkin.
– Suomessa ei voida lopettaa lentämistä, mutta voimme lentää ekologisemmin. Suorat yhteydet sekä kaluston ja polttoaineiden kehitys vievät tähän suuntaan.
Työvoima liikkuu lentäen
Lentoasema on myös työvoimapoliittisesti tärkeä. Seudun perinteiset alat – laiva- ja autoteollisuus – menestyvät ja ovat vetäneet koko Lounais-Suomen elinkeinoelämää positiivisen kasvun kierteeseen.
– Yritysten käyttämä työvoima liikkuu Turun lentoaseman kautta. Itämeren ympärille ja itään suuntautuvat yhteydet palvelevat alueen työvoimatarpeita. Turun kautta tulee myös työntekijöiden perheitä käymään Suomessa.
Meyer-vetoinen meriteollisuuden keskittymä, Uudenkaupungin autotehdas sekä vahva lääke- ja bioalan toiminta ovat Lounais-Suomen tärkeitä vetureita. Kaiken kaikkiaan seudun kehitys ei osoita hiipumisen merkkejä millään mittarilla.
– Lounaisrannikon positiivinen rakennemuutos ja sen tuoma kasvu on merkittävää koko Suomen kansantalouden kannalta.
Perustana toimivat yhteydet
Kirkkola muistuttaa, että globaalisti matkailu on noin neljän prosentin kasvussa. Eteläinen Suomi on merkittävässä asemassa maan matkailun kannalta.
– Kun ulkoa päin katsotaan, Suomi on ikään kuin saarella. Kaksi tärkeää matkailualuetta sijaitsee etelässä: toinen on Helsinki metropolina ja toinen on Suomen saaristo. Lentoliikenne palvelee matkailua; kokous- ja kongressivieraita ei tule ilman toimivia yhteyksiä.
Matkustajamäärien huikea kasvu on kiidättänyt Turun lentoaseman liikennemäärissä Suomen neljänneksi suurimmaksi lentoasemaksi. Edellä ovat Helsinki-Vantaa, Oulu ja Rovaniemi. Kansainvälisessä lentoliikenteessä Turku on kärkipäässä heti Helsinki-Vantaan jälkeen.
– Asiakkaat ovat löytäneet kenttäpalvelumme hyvin. Kasvun perusta on toimivissa yhteyksissä. Suorien lentojen lisäksi Turusta pääsee esimerkiksi Finnairin, SAS:n ja Air Balticin verkostoyhteyksien kautta kaikkialle maailmaan.
Matkan suunnittelussa on olennaista ottaa huomioon myös se, mihin aikaan päästään perille kohteeseen. Kirkkola mainitsee esimerkkinä, että Air Balticilta löytyy yhteys, jolla Turusta lentävä matkailija on perillä Etelä-Euroopassa jo ennen kello kymmentä aamulla.

Säästöä kokonaisajassa
Matkaketjun kokonaisaika voi ratkaista reittivalinnan. Turun kaupunki teki elinkeinoelämälle kyselyn yhdessä Turun Kauppakamarin, Varsinais-Suomen liiton ja Varsinais-Suomen Yrittäjien ja yrittäjäyhdistysten kanssa.
– Saimme mielenkiintoisia lukuja matkaketjuista. Jopa metropolialueelta, esimerkiksi Lohjanharjulta lähdettäessä vaikkapa Pohjoismaihin Turun kautta lentäminen säästää kokonaisajassa tunnin verrattuna lentämiseen Helsinki-Vantaan kautta. Turkulaiselle säästö vastaavasti on 2,5 tuntia kotoa kohteeseen.
Pienemmän lentoaseman etuna on myös nopea läpimeno lähtöselvityksessä ja turvatarkastuksessa. Pysäköintialueet sijaitsevat nekin lähellä lentoasemaa.
– Varsinkin liikematkailijat käyttävät useimmiten omaa autoa siirtyessään kotoa lentoasemalle. Metropolialueelta pääsee sujuvasti moottoritietä pitkin perille.
Turun lentoasemalle pääsee hyvin myös julkisilla kulkuneuvoilla.
– Turkuun on hyvät yhteydet niin linja-autolla kuin junalla. Paikallisliikenne kulkee tiheästi Turun keskustasta lentoasemalle. Nyt kehitämme myös uusia linja-autojen kaukovuoroyhteyksiä.
Monipuolisuudesta on etua
Kirkkola toivoo, että oli suunnitelmissa työ- tai lomamatka, reittivaihtoehtoja miettiessään matkailijat katsoisivat myös Turun lentoaseman monipuolisen tarjonnan.
– Uskon, että vähitellen uudetkin asiakkaat löytävät Turun lentoaseman, Kirkkola sanoo toiveikkaana.
Varsinkin edulliset suorat lennot Turusta ovat jo saaneet lomamatkailijoiden huomion.
– Suorat yhteydet koetaan kiinnostavina lomamatkailun kannalta. Kaupungit ja uudet eksoottisemmat kohteet tarjoavat kiehtovia mahdollisuuksia lomailuun.
Samat vetovoimatekijät kuin liikematkailussa toistuvat myös lomamatkailussa. Nopea läpimenoaika lähtöselvityksestä portille, hyvät pysäköintimahdollisuudet ja toimivat julkiset kulkuyhteydet ovat Turun valtti. Kentän jatkuvasti monipuolistuva tarjonta houkuttelee varmasti uusiakin asiakkaita ennen pitkää.
– Yhteys- ja palvelutarjonta kasvaa koko ajan. Trendinä on se, että ihmiset hakevat netistä kaupunkilomia ja tekevät omaehtoisia matkoja ryhmämatkojen sijaan. Tähän löytyy Turusta erinomaisia vaihtoehtoja. Meiltä lennetään myös charter-lentoja Kanarialle, mutta yhä enemmän käyttäytymisen suuntana on se, että ihmiset itse selaavat netistä matkakohteita, mihin lähtisivät ja mistä löytyy edullisin matkustusvaihtoehto.
Turusta maailmalle
- Turusta lennetään suoria ulkomaanlentoja Puolaan, Latviaan, Ruotsiin sekä Pohjois-Makedoniaan.
- Matkustajan etuja ovat nopeat läpimenoajat, erinomaiset yhteydet ja siten säästetty kokonaisaika.
- Tarjonta kasvaa kesällä 2020 kahdella kohteella, kun reitit Varsovaan sekä Georgian Kutaisiin avataan.
- Asemalle pääsee kätevästi joko omalla autolla tai julkisella liikenteellä.