Hyppää sisältöön

Lentämisen uusi ulottuvuus

Lentämisen uusi ulottuvuus

10.06.2022

Sähköllä toimiva lainelauta eFoil antaa harrastajalleen siivet. Lentämisen tunne on valloittava, kertoo toimitusjohtaja Antti Koskinen. 

Suomalaiset ovat vauhtikansaa, eivät niinkään surffikansaa. Kun nämä kaksi asiaa yhdistää, syntyy hittilaji: eFoil. 

TEKSTI I ELECTRIC WHEEL COMPANY KUVA I JARMO LAITINEN

Laji, joka antaa harrastelijalleen kirjaimellisesti siivet. eFoil on lentävä lainelauta, joka on äänetön ja ympäristöystävällinen. Sähköllä toimiva lainelauta kulkee nopeimmillaan lähes 60 kilometriä tunnissa. Ilmassa kiitävä näky on ällistyttävä ilmestys. 

Ajatus laudalle nousemisesta voi tuntua mahdottomalta ensialkuun, mutta eFoil on hyvin aloittelijaystävällinen laite. Liikkeelle lähdetään vatsallaan, josta noustaan polvi-istuntaan ja siitä edelleen kaikessa rauhassa seisomaan. 

– Vakituisia harrastajia lajilla on 12-vuotiaasta aina 72-vuotiaaseen. Visionamme on tuoda innovatiiviset sähkölautailulajit kaikkien suomalaisten harrastettaviksi, kertoo Electric Adventuresin toimitusjohtaja Antti Koskinen.

Maastossa yhden pyörän varassa kulkeva Onewheel sekä veden päällä metrin korkeudessa äänettömästi lentävä eFoil toimivat samalla periaatteella, kehon painopistettä ohjaamalla. Onewheel liikkuu vaivattomasti ja intuitiivisesti sinne minne ihminen hellästi nojaa, kun eFoil tuo mukaan lisäksi lentokorkeuden säätömahdollisuuden. Laitteen logiikka toimiikin samoin kuin lentokoneen ohjaaminen, eFoilissa vain ihminen itse on ohjain.

– Rauhalliset liikkeet laudan päällä johtavat rauhallisiin liikkeisiin myös veden alla kiitävässä siivessä, jonka myötä syntyvä lentämisen tunne on valloittava. 

Sähköllä toimivan lainelaudan keksijä ja kehittäjä Nick Leason on kasvanut Puerto Ricossa Isabelan aaltojen äärellä. Samalla, kun eFoil tekee Suomen tuhansista järvistä surffarin paratiisin, voi taitojen kehittyessä mennä haastaviinkin olosuhteisiin avomerelle nauttimaan lentämisen tunteesta. 

Kaikille sopiva harrastus

eFoil ja lajin pariin perehdyttävä kahden hengen alkeiskurssi License To Fly rantautuivat Suomeen vuonna 2019 Helsingissä sijaitsevan Lapinlahden sairaalan idylliselle hiekkarannalle. Paikka sijaitsee vain viiden minuutin kävelymatkan päässä Ruoholahden metroasemalta. 

– Tulevaisuudessa tavoitteenamme on monistaa Lapinlahdessa jo kolme vuotta toiminut konsepti eri puolille Suomea ja tuoda laji mahdollisimman monen ulottuville. Etsimmekin paraikaa yhteistyökumppaneita ympäri Suomea. 

eFoil Racing on Helsingin Lapinlahdessa kehitetty laji, jossa kilpaillaan kolmesta poijusta rakennetulla 350 metrin pituisella radalla omaa parasta kierrosaikaa jahdaten. Rata on standardi kansainväliseen kilpailuun, joten kaikki lajin harrastajat ympäri maailmaa kilpailevat samalla rankinglistalla. 

– Yritystapahtumat tuovat myös uuden ulottuvuuden lajiin. Virkistyspäivän yhteydessä mitattu paras kierrosaika edustaa kyseistä yritystä rankinglistalla. Kauden 2022 yrityssarjan mestaruuden ratkeamista onkin hauska seurata. eFoilin pariin voi myös ostaa lahjakortin tai harrastamaan voi tulla vaikka isommankin kaveriporukan kanssa. Tämä on varmasti ikimuistoinen elämys koko porukalle. 

Lajin pariin on helppo tulla tutustumaan. Laudan voi vuokrata käyttöönsä lähialueen Electric Adventures -pisteestä. Näin harrastamisen kustannukset pysyvät kohtuullisina. Electric Adventuresin verkkosivuilta lajin harrastaja voi varata itselleen sopivan ajan ja ilmestyä paikan päälle lainelautailemaan. 

Haku