Hyppää sisältöön

Lentämisen uusi ulottuvuus 

Lentämisen uusi ulottuvuus 

1.06.2023

Sähköllä toimiva lainelauta eFoil antaa harrastajalleen siivet. Lentämisen tunne on valloittava, kertoo toimitusjohtaja Antti Koskinen. 

Suomalaiset ovat vauhtikansaa, eivät niinkään surffikansaa. Kun nämä kaksi asiaa yhdistää, syntyy hittilaji: eFoil.

TEKSTI electric wheel company | kuva jarmo laitinen

Laji, joka antaa harrastelijalleen kirjaimellisesti siivet. Veden päällä lentävä, äänetön ja ympäristöystävällinen eFoil on sähköllä toimiva surffilauta. Menopeli kulkee nopeimmillaan lähes 60 kilometriä tunnissa. Ilmassa kiitävä näky on ällistyttävä ilmestys. 

Ajatus laudalle nousemisesta voi tuntua ensialkuun mahdottomalta, mutta eFoil on hyvin aloittelijaystävällinen laite. Liikkeelle lähdetään vatsallaan, tämän jälkeen noustaan polvi-istuntaan ja siitä edelleen kaikessa rauhassa seisomaan. 

– Vakituisia lajin harrastajia löytyy ikähaarukaltaan 12-vuotiaasta 72-vuotiaaseen, eli laji sopii kaiken ikäisille. Visionamme on tuoda innovatiiviset sähkölautailulajit kaikkien suomalaisten saataville, kertoo Electric Adventuresin toimitusjohtaja Antti Koskinen

Maastossa yhden pyörän varassa kulkeva Onewheel ja veden päällä metrin korkeudessa äänettömästi lentävä eFoil toimivat samalla periaatteella: kehon painopistettä ohjaamalla. Onewheel liikkuu vaivattomasti ja intuitiivisesti sinne, minne ihminen hellästi nojaa, kun eFoil taas mahdollistaa lentokorkeuden säätämisen. Logiikka toimii periaatteessa samoin kuin lentokoneen ohjaaminen: eFoilissa ihminen on vain itse laitteen ohjain. 

– Rauhalliset liikkeet laudan päällä johtavat rauhallisiin liikkeisiin myös veden alla kiitävässä siivessä. Tämän myötä syntyvä lentämisen tunne on valloittava. 

Sähköllä toimivan surffilaudan keksijä ja kehittäjä Nick Leason on kasvanut Puerto Ricossa Isabelan aaltojen äärellä. Samalla, kun eFoil tekee Suomen tuhansista järvistä surffarin paratiisin, voi se taitojen kehityttyä luoda nautinnollisen lentämisen tunteen myös haastavampiin olosuhteisiin avomerellä. Jos kesäkauden aikana innostaisi päästä lumilautailun tunnelmiin, niin Kaliforniassa kehitetty Onewheel on oiva ratkaisu tähän. 

Kaikille sopiva harrastus 

Lajin pariin perehdyttävä alkeiskurssi License To Fly ja eFoil rantautuivat Suomeen vuonna 2019 Helsingissä sijaitsevan Lapinlahden sairaalan idylliselle hiekkarannalle. Paikka sijaitsee vain viiden minuutin kävelymatkan päässä Ruoholahden metroasemalta. 

– Tulevaisuudessa tavoitteenamme on monistaa Lapinlahdessa jo kolme vuotta toiminut konsepti eri puolille Suomea ja tuoda laji mahdollisimman monen ulottuville. Etsimmekin paraikaa yhteistyökumppaneita ympäri Suomen. 

Lajin pariin voi myös ostaa lahjakortin tai harrastamaan voi tulla vaikka isommankin kaveriporukan kanssa. Tämä on varmasti ikimuistoinen elämys koko porukalle. 

Lainelautailun pariin on helppo tulla tutustumaan. Alkeiskurssin suorittamisen jälkeen lainelaudan voi vuokrata käyttöön Helsingin Lapinlahden Electric Adventures -pisteestä. Näin harrastamisen kustannukset pysyvät kohtuullisina. 

Laji tarjoaa myös täydellisen tilaisuuden järjestää ikimuistoisen tapahtuman yrityksille ja ryhmille eFoilin parissa. Räätälöidyt Best Day Ever -tapahtumat ovat mitä parhain idea loistavaan päivään yhdessä parhaiden tyyppien kera. 

– Välillä kannattaa rohkeasti kokeilla muutakin kuin keilausta, Koskinen vinkkaa hymyillen. 

Electric Adventuresin verkkosivuilta harrastaja voi varata itselleen sopivan ajan ja päästä surffaamaan. 

Haku