Hyppää sisältöön

Lemi houkuttelee teollisuuspuistolla

Lemi houkuttelee teollisuuspuistolla

8.11.2023

Kunnanjohtaja Jussi Stoor kertoo ylpeänä Lemin olevan Etelä-Karjalan vetovoimaisin kunta.

Lemin valtti on teollisuuspuisto, joka sijaitsee logistisesti hyvällä paikalla lähellä valtateitä, maakuntakeskusta ja Venäjän rajaa. Kunta myös tukee aloittavia yrityksiä.

TEKSTI TIINA SUOMALAINEN | kuva MIKKO NIKKINEN


Särä, punaiset perunat ja Stam1na. Näistähän Lemi tunnetaan. Pienellä eteläkarjalaisella kunnalla on myös neljäs valtti takataskussaan: uusi teollisuuspuisto, joka sijaitsee logistisesti erinomaisella paikalla lähellä maakuntakeskus Lappeenrantaa ja valtateitä 6 ja 13. 

Nuijamaan rajanylityspaikalle ja sen kautta Venäjälle on teollisuuspuistosta matkaa vain viitisenkymmentä kilometriä. Myös Saimaan kanavalle ja rautatieasemalle on lyhyt matka. 

– Teollisuuspuiston ensimmäisen vaiheen tonteille on kunnallistekniikka rakennettu ja ensimmäiset tontit myyty. Toinen vaihe rakentuu kysynnän mukaan, kertoo kunnanjohtaja Jussi Stoor

Alueen kokonaispinta-ala on 30 hehtaaria. Tonttien koot vaihtelevat 6000 – 8000 neliön välillä, mutta tontteja voi lohkoa ja yhdistää yrityksen tarpeisiin sopivaksi. Tontin hinta on edullinen, neliöhinta on vain kaksi euroa. 

– Kaikenlaiset yritykset ovat tervetulleita teollisuuspuistoon. Useinhan käy kuitenkin niin, että samantyyppiset yritykset hakeutuvat lähekkäin, jotta saadaan synergiaa, Stoor mainitsee. 

Teollisuuspuiston ankkurina on paikallavalurunkojen muottitöihin ja betonointiin erikoistunut Muottityö Jukanen, joka aloitti toimintansa yrityspuistossa viime syksynä. 

Toimitusjohtaja Esa Jukanen kiittelee erityisesti hallin sijaintia. 

– Tästä on todella hyvät yhteydet menee sitten 6-tietä itään tai länteen. Myös Mikkeliin pääsee helposti. Meillä on toimintaa eri puolilla Suomea, ja Lemin halli toimii kätevänä kiinnekohtana. 

Tukea ja yhteistyökuvioita 

Lemin kunta myös tukee yritystoiminnan aloittamista, markkinointia ja yritystoiminnan edistämiseen liittyvää koulutusta. Stoorin mukaan, että kunta voi myöntää vapaamuotoisella hakemuksella pieniä summia yritysten erilaisiin tarpeisiin. 

– Omaa yritysneuvojaa meillä ei ole, mutta yritysneuvonta on järjestetty ProAgrian kautta. Sieltä saa neuvoja muun muassa rahoituksen hakemiseen, Stoor kertoo. 

Tällä hetkellä Lemillä toimii runsaat 140 yritystä. Alueella on teollisuuden lisäksi muun muassa paljon palvelualan pienyrityksiä. 

Kunta pyrkii rakentamaan yhteistyökuvioita alueen yritysten kanssa. Taannoin toteutettiin matkailualan hanke, jossa kunta oli vetäjänä. Tavoitteena oli saada aitoa eteläkarjalaista särää syömään tulevat bussimatkalaiset viipymään kunnassa hieman pidempään. 

Vetovoimaa palveluista 

Stoor kuvailee noin 3000 asukkaan Lemiä leppoisaksi maalaishenkiseksi kunnaksi, jossa on oma rauha ja paljon kaunista luontoa. 

– Tutkimusten mukaan olemme Etelä-Karjalan vetovoimaisin kunta. Erityisen paljon meille muuttaa lapsiperheitä, Stoor iloitsee. 

Kunnassa ovat toimivat peruspalvelut ja isot, edulliset omakotitalotontit. Moni kuntalainen käy töissä Lappeenrannassa, jonne on lähimmiltä asutusalueilta matkaa reilut kymmenen kilometriä. 

Haku