Hyppää sisältöön

Leasing-veneen ruoriin voi tarttua ilman alkupääomaa

Leasing-veneen ruoriin voi tarttua ilman alkupääomaa

29.01.2021

Roger Granfors ja Jari Björkqvist Yamaha Centeriltä neuvovat ensikertalaista veneenostajaa miettimään valmiiksi, mihin venettä tullaan eniten käyttämään.

Vuokra- ja leasing-järjestelyt auttavat veneilyharrastuksesta kiinnostuneita pääsemään alkuun kevyemmillä kertakustannuksilla.

TEKSTI | ELINA TEERIJOKI   KUVA | SUVI ELO

Kun kevät koittaa, alkaa monen mielessä kutkuttaa ajatus vesille lähtemisestä. Oma vene saattaa tuntua kuitenkin kaukaiselta haaveelta, mutta se voi olla helpompi saavuttaa kuin uskoisikaan.

Tulevana kesänä voi nimittäin ensimmäistä kertaa hankkia veneen käyttöönsä leasing-sopimuksella. Roger Granfors ja Jari Björkqvist Yamaha Centeristä kertovat, että autokaupasta tuttu palvelumalli kehitettiin vastaamaan juuri uusien veneilijöiden tarpeita silmällä pitäen.

– Veneilyn aloittaminen leasing-mallin avulla on helppoa, sillä suurta alkupääomaa ei tarvita. 

Kuukausimaksussa on huomioitu kaikki veneilyn piilokulut kuten laituri- ja talvisäilytysmaksut sekä huolto. Tällöin asiakkaalle tulee realistinen kuva veneilyharrastuksen hinnasta.

Veneitä on mahdollista leasingin lisäksi myös vuokrata. Usein melko pian monella veneilijällä herää kuitenkin kaipuu ihan ikiomaan veneeseen. 

Venekaupoille ryhdyttäessä on tärkeää miettiä jo kotona valmiiksi, mitä veneellä aikoo tehdä: onko hankkimassa retkivenettä, yhteysvenettä vai kalastusvenettä, ja minkä kokoista joukkoa veneellä on tarkoitus yleensä kuljettaa. Yksin kalastavalle riittää pienikin venemalli, mutta retkeilevälle perheelle tilaa tarvitaan puolestaan reilusti enemmän.

– On vaikea tehdä ostopäätöstä, jos ei tiedä, mitä haluaa ja tarvitsee. Veneitä on tarjolla paljon eri kokoisia ja eri tyyppisiä, joten valinta kannattaa tehdä yhdessä asiakaspalvelijan kanssa, Granfors ja Björkqvist avaavat.

Veneenostajan budjetti asettaa rajat sille, millainen vene on mahdollista hankkia. Silti asiantuntijat kehottavat ensin miettimään, millaista venettä tarvitsee, ja sitten vasta katsomaan hintalappua.

Koeajon kautta alkuun

Koeajollekin pääsee Espoon Keilalahdessa, jossa Yamaha Centerillä on 35-40 venemallia kokeiltavana. Yamaha Centerin suosituimmat venemallit ovat daycruisereita, joilla lyhyiden retkien tekeminen sujuu mukavasti.

Granfors ja Björkqvist kertovat, että pandemia on tällä kaudella vaikuttanut positiivisesti venekauppaan. Syksyn tavallisesti hiljaisinakin kausina kauppa kävi, ja ensirekisteröintejä tehtiin vuonna 2020 ennätyksellisen paljon.

Keväällä omasta veneestä haaveilevan kannattaa olla liikkeellä jo aikaisin, jos haluaa juuri tietynlaisen veneen tietyillä varusteilla. Vielä kesän alussakin saattaa kuitenkin löytää kelpo menopelin, jos yksityiskohdista ei ole niin tarkka.

Eikä ensimmäinen vene aina olekaan täsmälleen sellainen, joka toimii omassa käytössä parhaiten. Veneiden jälleenmyyntiarvo on kuitenkin hyvä ja käytettyjen veneiden kauppa on vilkasta, joten vaihto ei yleensä ole taloudellisesti ongelma.

– On ihan tavallista, että ensimmäisen veneilykesän jälkeen vaihdetaan venettä omia tarpeita paremmin vastaavaan, Granfors kertoo.

Veneilykoulusta vesille

Veneestä voi ja saa haaveilla, vaikka olisi aiemmin vain istunut kyydissä. Jos on epävarma taidoistaan veneen käsittelijänä, voi osallistua Yamaha Centerin veneilykouluun. Kahdeksan tunnin mittaista kurssia järjestetään sekä Espoossa että Raisiossa, tarpeen ja kysynnän mukaan useita kertoja kesässä.

Veneilykoulussa pannaan heti kädet saveen, eli lähdetään harjoittelemaan veneilyn haastavia tilanteita kuten laituriin tuloa ja siitä lähtöä. Myös veneilyn sääntöjä ja turvallisuusasioita käydään kattavalla kursilla läpi.

– Veneilykoulun on käynyt monet sellaiset henkilöt, jotka ovat istuneet aiemmin ainoastaan puolisonsa kyydissä, mutta eivät ole kuitenkaan ikinä itse ohjanneet venettä. On aina turvallisempaa, että perheessä on kaksi mahdollista kuskia, jos on vaikka mökki venematkan takana, Granfors toteaa.

Veneen käsittelytaito paranee  tehokkaimmin harjoittelun ja kertyneen kokemuksen kautta. Ja jos kesken retken tulee pulmia veneen käsittelyssä, puhelimitsekin voi kysyä neuvoa Yamaha Centerin myyjältä.

– Vaikka silloin sunnuntai-iltana, kun asiakas on palaamassa mökiltä veneellä, Granfors jatkaa.

Veneilykausi on viime vuosien aikana pidentynyt. Etelä-Suomessa vesille saattaa päästä jo maaliskuussa, ja syksyllä avovettä riittää jopa jouluun saakka.

– Kesä on suosituinta veneilyaikaa, mutta myös muulloin kuin lomalla voi tehdä pieniä retkiä, vaikka töiden jälkeen illalla, Granfors ja Björkqvist toteavat.

Haku