Hyppää sisältöön

Lasitehtaasta kehitetään luovan alan keskusta

Lasitehtaasta kehitetään luovan alan keskusta

9.01.2023

Kallioinen Yhtiöiden kiinteistöpäällikkö Juha Vihavainen Vanhan Lasitehtaan tiloissa. 

Monipuolisia rakentamisen palveluja tarjoava sekä kiinteistöjä yrityksille vuokraava Kallioinen Yhtiöt osti vuosi sitten Riihimäen vanhan lasitehtaan, johon suunnitellaan kulttuurialan keskittymää.

TEKSTI | MARJA HAKOLA   KUVA | TEEMU HEIKKILÄ

Kallioinen Yhtiöt Oy:n tarina alkoi tasan 50 vuotta sitten, kun Veijo Kallioinen perusti maanrakennusyrityksen Hyvinkäälle. Pian toiminta laajeni koneenvuokraukseen, nostopalveluihin ja edelleen kiinteistövuokraukseen.  

– Veijo Kallioinen, 76, on yhtiömme hallituksen puheenjohtaja ja edelleen mukana yrityksen päivittäisessä toiminnassa, kertoo kiinteistöpäällikkö Juha Vihavainen.

Emoyhtiön alla ovat nykyään Kallioinen Cranes nostopalvelut, Kallioinen Rent rakennuskonevuokraus, Kallioinen infrapalvelut sekä Kallioinen kiinteistöpalvelut.

– Neljä tukijalkaamme ovat lujasti maassa kiinni, ja niiden eri toiminnot täydentävät toisiaan. Esimerkiksi maanrakennusprojektin valmistuttua voimme vuokrata rakentajalle rakennuskalustoa ja työkaluja sekä tarjota nostopalveluita. Konekantamme on monipuolinen ja laadukas, olemme investoineet siihen merkittävästi viime aikoina.

Hyvinkään lisäksi yhtiöllä on toimipisteet Espoossa ja Valkeakoskella. Yrityksen keskeisenä tavoitteena on olla asiakkaiden arvostama yhteistyökumppani. Toimintaa vie eteenpäin henkilöstön itse määrittelemät arvot: luotettavuus, kunnioitus ja yhteistyö.

Lasitehtaan uusi tuleminen

Kallioinen Yhtiöt on vahvasti mukana kehittämässä Riihimäki-Hyvinkää-talousaluetta. Vuosi sitten yhtiö hankki omistukseensa Riihimäen vanhan, vuonna 1911 valmistuneen lasitehtaan, jossa toiminta oli loppunut jo vuonna 1990.

– Lasitehdas on meille iso investointikohde. Yli viiden hehtaarin suuruisella alueella on noin 10 rakennusta, joiden kunto vaihtelee. Remontoitavaa tilaa on yli 20 000 neliötä. Työsarkaa riittää alueella pitkäksi aikaa, Vihavainen toteaa. 

Historiallisella tehdasalueella on vuokralaisina lasistudioita, puuseppä ja keramiikkataiteilija. Yhteistyössä Riihimäen kaupungin kanssa tavoitteena onkin saada vanhalle tehdasalueelle lisää luovan alan vuokralaisia ja kehittää alueesta viihtyisä kulttuurikeskus – Helsingin Kaapelitehtaan tai Tallinnan Telliskiven malliin. 

– Suojeltuun pääkonttoriin on visioitu myös hotellia, Vihavainen kertoo.

Tyytyväisiä vuokralaisia

Kallioisella noin 40 vuokrattavaa kiinteistöä, joiden koot vaihtelevat 500 neliömetristä 7 000 neliömetriin. Joukossa on tuotanto-, toimisto- ja liiketiloja sekä lämmintä ja kylmää varastotilaa. Kaikki kohteet sijaitsevat hyvien kulkuyhteyksien varrella. 

– Hankimme jatkuvasti uusia tiloja – ja rakennamme uusia kohteita. Parhaillaan meillä on kolme uudiskohdetta, joista yksi on kierrätyskeskus Vaasassa.

Vuokralaisia yhtiöllä on noin 120 aina yksityisyrittäjästä talotehtaaseen. Kallioisella kaikkia vuokralaisia kuunnellaan herkällä korvalla asiakkaiden tarpeet huomioon ottaen. Saatu palaute onkin ollut kannustavaa.

– Vahvuutemme on siinä, että voimme tarjota vuokralaisille kaikki heidän tarvitsemansa palvelut.

Kiinteistökehittäminen on pitkäjänteistä ja luottamuksellista toimintaa. Asiakkaiden kanssa solmitaan pitkiä vuokra- ja kiinteistönhoitosopimuksia. Viime aikoina Kallioisella on panostettu erityisesti kiinteistöjen energiatehokkuuden parantamiseen. Säästöjä energiakuluihin on saatu aikaan muun muassa ilmalämpöpumppujen, led-valaisimien ja IV-koneiden automatiikan avulla.

– Vanhoissa kiinteistöissä koko lämmitysjärjestelmän vaihto on aina iso investointi. Siksi mietimme tarkkaan miten ja milloin se kannattaa tehdä, Vihavainen toteaa.

Haku