Hyppää sisältöön

Lasirakentaminen ja taide luovat harmonisen näyn

Lasirakentaminen ja taide luovat harmonisen näyn

25.10.2022

Hartwallin vanhaan panimorakennukseen ui 25-metrinen sinivalas. Näyttävä, koko julkisivun kattava Big Blue -lasitaideteos voitti Vuoden Lasirakenne 2022- palkinnon. 

Kaarinassa sijainneelle Piispantorni-nimiselle panimorakennukselle kaivattiin säväkkyyttä. Näin syntyi idea Pilkingtonin lasilla toteutetusta kokonaisuudesta, joka onnistuneesti yhdistää taiteen ja rakentamisen: meriteemainen lasijulkisivu, joka palkittiin tämän vuoden lasirakenteena.

TEKSTI | JONATAN LAUSTI   KUVA | MARC GOODWIN

Piispantorni sijaitsee Turun ja Kaarinan rajalla, vanhalla panimoalueella. Se valmistui vuonna 1973, mutta vuoden 2020 alkaneen saneerauksen myötä koko alue on haluttu tuoda uuteen aikaan ja Piispantorni toimii jatkossa yrityskeskuksena. Samalla syntyi halu uudistaa panimorakennuksen karua ulkomuotoa.

Lasitaiteesta näyttävyyttä ja lisäarvoa kiinteistölle

– Ajatuksena on varmaankin ollut, että vanhaa tehdaskiinteistöä pitää kaunistaa ja saada jotain näyttävyyttä, taustoittaa Harri Korpela Pilkington Lahden Lasitehtaalta. 

Korpelan mukaan seinään kehitetty meriteema suunniteltiin taiteilijoiden toimesta jo ennen heidän osallistumista projektiin. Osallistamalla lasinvalmistajan alusta asti mukaan, hankkeessa voidaan edetä jopa nopeammin.

– Haluaisin nähdä toimintamme kokonaispalveluna, jos vastaavanlaista projektia haluaa lähteä toteuttamaan. Näin voimme yhdessä toimijan kanssa etsiä alusta asti heille sopivimpia ratkaisuja, antaa suosituksia käytettävien lasimateriaalien osalta sekä neuvoa lasikoon kanssa.

Lasikoon valitseminen on tärkeä osa prosessia ympäristönkin näkökulmasta. Valinnassa on hyvä hyödyntää asiantuntijan näkemystä, sillä näin voidaan säästää muun muassa raaka-ainekustannuksissa. Raaka-aineet onkin vahvasti Big Bluen tapaisten projektien keskiössä: 

– Tuotteen erikoisuus on koko julkisivun kokoinen, lasinen taide-aihe, josta syntyy takuuvarma vau-efekti. Sitä ei voi mitenkään vähätellä. Melkein minkä tahansa lasin voi digiprintata, eli se ei vaadi lasilta tietynlaista ominaisuutta. Toki jotain rajoitetta voi aina olla. 

Lasin kirkkaus on olennainen tekijä: mitä kirkkaampaa lasia käytetään, sitä paremmin sen digiprintatut värit toistuvat.  

Big Bluen tapaisissa projekteissa, joissa halutaan säväyttävyyttä ja isoa kokoa, on olennaista, että haluttu taideteos näkyy kauniina katsojilleen. Piispantornin pohjoisessa julkisivussa komeilee 25 metriä leveä sinivalas, joka ui 60 metrin korkeudessa kuin se olisi syvän meren pinnan alla. Tämä katseenvangitsija saadaan koko komeuteensa kunnollisella tekemisellä.

Lasiseinään on Korpelan mukaan käytetty erikoiskirkasta Pilkington Optiwhite™:a. Sen etu on, että kirkkautensa ansiosta myös kaiteiden reunaväri näkyy neutraalina häivyttäen lasin luontaisen värin.

Toteutus tehdään yhdessä

Vastaavanlaista projektia toteuttaessa Korpela suositteleekin kääntymään alusta asti lasinvalmistajan puoleen. Hän toivoo voivansa toteuttaa jatkossa projekteja myös kokonaispalveluina, joissa voidaan miettiä suunnittelua, kuulla taiteilijoita sekä toimijakohtaisesti pystyä tarjoamaan myös juuri hanketta parhaiten hyödyttävät yhteistyökumppanit laajoista yhteistyöpiireistä Suomen sisältä.

Kun vastaavanlaiseen projektiin ryhdytään alusta asti yhdessä, voidaan voittaa myös merkittävästi aikaa. Itse valmistus onkin nopeaa, vaikka Korpela peräänkuuluttaakin, että raaka-aineiden tilaamiselle kannattaa varata aikaa:

– Jos on olemassa oleva rakennus ja kiinteistön lupa-asiat kunnossa, puhutaan ennemmin viikoista kuin vuosista tai edes kuukausista. Projektin suunnittelu voidaan aloittaa vaikka heti, mutta huomioida kannattaa että esimerkiksi kuvien digitoiminen ottaa oman aikansa. Erikoislasien tilaaminen vie myös usein vähintään kuukauden. Mutta kun runko on seinässä paikallaan ja muut vaiheet valmiita, lasitustyö on itsellään nopeaa ja saadaan äkkiä säältä suojaan.

Big Blue -lasitaideteoksen ovat suunnitelleet kuvataiteilija Mauri Kosonen sekä arkkitehti Heimo Paukkunen. 

Rakennuksen meriteema jatkuu läpi uudistetun kiinteistön ja Pilkington Lahden Lasitehdas on osallistunut myös rakennuksen muihin lasiprosesseihin. Itse julkisivutaideteos koostuu 189 painetusta lasiruudusta ja sen pinta-ala on 835m2. Lasiruudut ovat kooltaan 1,25 x 3,5 metrisiä.

Lasirakentaminen kestää aikaa ja ilahduttaa kaikkina aikakausina. Sen kauneus tulee esille myös sen monipuolisuudessa. Toteutus voi olla pientä tai isoa, mutta yksi asia on varmaa: se on aina näyttävää ja erottuvaa.

Haku