Hyppää sisältöön

Laserteknologia vastaa huutavaan osaajapulaan

Laserteknologia vastaa huutavaan osaajapulaan

5.05.2022

W2M:n tekninen asiantuntija Juhani Tamminen esittelee yrityksen valmistamaa 200w MOPA -laserpuhdistinta.

Teollisuusalan yritysten aikatauluhaasteisiin löytyy nykyään mitä innovatiivisempia ratkaisuja. Hyvänä esimerkkinä toimii suomalainen laserteknologia, joka mullistaa teollisuuden prosesseja.

TEKSTI | TONI RAJAMÄKI   KUVA | SANNI HIRVONEN

Miltä kuulostaisi ratkaisu, jolla nopeutetaan yrityksesi prosesseja ja samaan aikaan parannetaan laatua? Luonnollisesti yksikään yrittäjä tai päättäjä ei vastaisi tähän “huonolta”, koska kukapa ei haluaisi oman organisaationsa olevan aiempaa kustannustehokkaampi.

Tämä ajatus vei suomalaista W2M Laseria eteenpäin, kun yritys kehitti muun muassa teollisuuteen puhdistus-, hitsaus- ja merkkauslaitteita. Lopputulemana syntyi eri aloja mullistava kokonaisuus, jolla yritykset voittavat aikaa ja rahaa sekä pienentävät hiilidioksidipäästöjä.

Olennaisin kysymys kuuluu, miten? Yksinkertaistettuna kyse on siitä, että uudenlaisella laserteknologialla työt – kuten vaikkapa metallin tai betonin puhdistus – pystytään tekemään aiempaa nopeammin mutta samalla myös laadukkaammin.

Esimerkiksi valkobetonin puhdistuksessa perinteisesti täydelliseen lopputulokseen voidaan päästä vain mattoveitsen terällä raaputtamalla, jos betonin pintarakenteen haluaa säilyttää. W2M:n laserpuhdistuslaitteella päästään kuitenkin vähintään samaan lopputulokseen kymmeniä kertoja nopeammin.

– Laserpuhdistusmallistoomme kuuluu kolme erilaista laitetta, joten ratkaisut löytyvät niin pienimuotoiseen puhdistamiseen kuin järeäänkin. Esimerkiksi isossa, 2000 neliön betonijulkisivussa, laserpuhdistuksella voitetaan aikaa jopa viikkoja, kertoo W2M:n perustajajäsen ja tekninen asiantuntija Juhani Tamminen.

Laitteet tekevät työn

Myös laserhitsauksessa työ luistaa kymmenen kertaa nopeammin kuin perinteisessä TIG-hitsauksessa.

– Avaintekijänä on se, että laitteemme tekevät työn. Kone ehdottaa käyttäjälle mitä tehdä, ja ohjeita seuraamalla jälki on aivan viimeisen päälle. Teknologiamme myötä lämmöntuonti hitsattavaan kappaleeseen on äärimmäisen tarkkaa, ja silti siinä on todella hyvä tunkeuma. Tästä johtuen hitsaussauma on todella laadukas ja tasalaatuinen. Lämpövääntymiä syntyy todella vähän, Tamminen avaa.

Sama pätee merkkauslaitteisiin: työ nopeutuu ja jälki paranee.

– Normaalisti laitteita merkataan käsin meistämällä. Käsivoimin voi tehdä esimerkiksi 25 merkkiä 15 minuuttiin, mutta lasermerkkauksella sama määrä syntyy 15 sekunnissa.

Laserlaitteilla on saattanut olla jopa hieman negatiivinen maine ammattipiireissä, mutta W2M halusi luoda ratkaisun, joka muuttaa vanhaa mielikuvaa: uudet laserlaitteet on tehty kevyiksi, helppokäyttöisiksi ja edullisiksi. Lisäksi W2M lanseerasi leasing-rahoitusmallin, jolla laserlaitteita pystyy ostamaan jo parin sadan euron kuukausihintaan.

Laitevalmistajana W2M huolehtii niin käyttäjien koulutuksesta kuin laitteiden huollosta ja varaosista, jotta asiakkaan ei tarvitse kantaa huolta laitteiden toimivuudesta.

Soveltuu lähes kaikkeen

Alansa markkinajohtajan W2M:n laserteknologialla voidaan vaikuttaa kymmenien tuhansien yritysten tuottavuuteen, koska teknologia soveltuu lähes kaikille aloille, joissa tarvitaan puhdistusta, hitsausta tai merkkausta.

Esimerkiksi laserpuhdistuslaitteella voidaan puhdistaa kaikenlaisia materiaaleja aina metalleista betoniin ja puusta komposiitteihin. Hitsaus puolestaan kuuluu teollisuudessa peruspilareihin melkeinpä alasta riippumatta. Lasermerkkauslaitteella pystytään merkkaamaan lähestulkoon kaikkia teollisesti valmistettuja tuotteita.

Olennainen tekijä on laitteiden helppokäyttöisyys, mikä on jopa poikkeavaa teollisuudessa. Siitä syystä teknologialla voitaisiin myös ratkoa yhteiskunnallisia ongelmia, sanoo Tamminen.

– Hitsauslaitteen käytön oppii puolessa tunnissa, ja koska laite itse neuvoo käyttäjää, jälki on saman tien laadukasta. Tämä voisi olla oiva ratkaisu Suomen huutavaan hitsaajapulaan.

Toinen merkittävä yhteiskunnallinen tekijä on se, että laserteknologialla pystytään vähentämään teollisuuden valtavia hiilidioksidipäästöjä. Laserteknologiat ovat myös myrkyttömiä, joka osaltaan lisää käyttäjäturvallisuutta sekä vähentää myös vesistöjen kuormitusta.

– Teknologiallamme saavutetaan todistetusti kymmenen kertaa vähemmän hiilidioksidipäästöjä kuin perinteisillä puhallusmenetelmillä, joten olemme myös ympäristöystävällinen valinta asiakkaalle, Tamminen linjaa.

Haku