Lappeenrannassa satsataan vihreään tulevaisuuteen

Lappeenrannan kaupunki on kuluneena vuonna juhlistanut European Green Leaf 2021 -voittoaan järjestämällä asukkailleen monipuolisia tapahtumia.
Teksti Maarit Seeling Kuva Ville Tulkki
Viime vuoden lokakuu toi Kaakkois-Suomen aurinkokaupunkiin iloisen uutisen: Lappeenranta oli valittu Euroopan komission Green Leaf -palkinnon voittajaksi. Palkinnolla halutaan tuoda esille esiin vihreitä edelläkävijäkaupunkeja Euroopassa.
– Olemme viettäneet juhlavuotta ja järjestäneet asukkaille joka kuukausi erilaisia tapahtumia retkistä webinaareihin. Palkinnon saaminen tuntui hyvältä; se on tunnustus Lappeenrannassa jo vuosia jatkuneesta työstä ympäristöasioiden edistämiseksi, Lappeenrannan kaupungin ympäristöjohtaja Ilkka Räsänen sanoo.
Kulunut vuosi on vahvistanut Lappeenrannan asemaa kansainvälisissä verkostoissa.
– Kun haetaan kehitystä, uusia ratkaisuja, toimintamalleja ja yhteistyökumppaneita, niin parhaiten ne löytyvät juuri alan verkostojen kautta. Ilmastonmuutoksen torjunta vaatii kansainvälistä yhteistyötä, vaikka työtä tehdään myös paikallistasolla. Kunnat ja kaupungit ovat siinä keskeisiä toimijoita.
Satsaus tulevaisuuteen
Green Leaf on satsaus tulevaisuuteen. Räsänen uskoo voiton lisäävän kaupungin kiinnostavuutta ja kansainvälisyyttä, houkuttelevan nuoria sekä lisäävän Lappeenrannan elinvoimaa ja tuovan sinne uusia työpaikkoja.
– Monille tulee Lappeenrannasta mieleen Saimaa ja luonto. Meillä on kuitenkin myös pitkä teollinen perinne, ja täällä on suuria teollisuuden keskittymiä, Räsänen kertoo.
Hän arvioikin sekä teollisen perinteen että kaupungissa sijaitsevan teknillisen LUT-yliopiston osiltaan avittaneen Lappeenrantaa vihreyden edelläkävijäksi.
– Sekä yritykset että asukkaat ovat havainneet ihmisen toiminnan ympäristövaikutukset. Monia ongelmia on pystytty myös korjaamaan tieteen ja elinkeinoelämän yhteistyöllä. Tämä on luonut kollektiivista uskoa siihen, että haasteet ovat ratkaistavissa.
Lappeenranta on muun muassa kierrättämisen edelläkävijä. Biojätteiden erottelu tuli kaupungissa pakolliseksi jo vuonna 2002. Lisäksi Lappeenranta siirtyi vuonna 2017 ensimmäisenä kaupunkina maailmassa käyttämään vain EKOenergiasertifioitua sähköä.
Lappeenranta avaa tapahtumissaan ja tiedotuksessaan asukkaille vaihtoehtoja arjen ilmastotekoihin. Kaupunki myös ylläpitää vastuullisuusverkostoa, joka tukee yrityksiä näiden ympäristöteoissa. Lisäksi asukkaille ja yrityksille tarjotaan vinkkejä vastuullisuustoimiin greenreality.fi-sivuston kautta.
Uusia retkikohteita lähiluontoon
Lappeenranta sai palkinnoksi 75 000 euroa käytettäväksi vihreään kehityksen jatkamiseen ja hyvien käytäntöjen jakamiseen Euroopassa. Voittovuoden toimenpiteitä rahoittavat myös Lappeenrannan kaupunki sekä ympäristöministeriö. Kuluneen vuoden aikana Lappeenranta on toteuttanut kaupungissa erilaisia ympäristötekoja, joista asukkaat ovat voineet itse äänestää.
– Olemme rakentamassa alueelle uusia retkikohteita kaupunkilaisten virkistykseksi. Uusien luontopolkujen lisäksi olemme tehneet myös Saimaan kanavan varrelle Rantaraittia. Se yhdistyy aiempaan rantaraittiin juuri käyttöön otetuilla yhteiskäyttöveneillä, Räsänen vinkkaa.