Lapissa itää lajin uusi tulevaisuus

Rovaniemellä on alkanut hanke, joka tähtää e-urheilun koulutuksen sekä harrastustoiminnan kehittämiseen.
Teksti Maria Paldanius Kuva Rovaniemen koulutuskuntayhtymä
Elektroninen urheilu on kasvattanut suosiotaan ympäri maailman. Yksi puute on kuitenkin ilmeinen: e-urheilijan opintopolku ja kasvattiseuratoiminta ovat vielä alkutekijöissään. Tähän havahduttiin Rovaniemen koulutuskuntayhtymässä (REDU) ja sen alla toimivassa Santasport Lapin Urheiluopistossa, jotka käynnistivät E-urheilusta lappilainen tiekartta -hankkeen tammikuussa 2021.
– E-urheilun koulutuksessa on Lapissa selkeä puute. Vuonna 2019 tekemässämme esiselvityshankkeessa selvisi, että Rovaniemellä ja Lapin Urheiluopistossa on runsaasti kiinnostusta e-urheilulle, ja asiaa täytyy lähteä edistämään, taustoittaa projektiasiantuntija Miikka Lehto.
Kevääseen 2023 saakka jatkuvaa hanketta rahoittavat ESR ja Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus. Yhtenä tavoitteena on kehittää e-urheilun koulutuksellista perusrakennetta sekä rakentaa alan tarpeita vastaava e-urheilun koulutuskokonaisuus – siis oma oppiaine, joka voidaan integroida joustavasti osaksi muita ammatillisia perusopintoja. Toisena tavoitteena on jalkauttaa Santasportille e-urheilun akatemiatoimintaa. Tavoitteiden saavuttaminen edellyttää urheiluseurojen ja oppilaitosten välistä yhteistyötä.
– Nykyinen koulutustarjonta ei kaikilta osin vastaa hakijoiden tarpeita. Tarjoamalla koulutusta e-urheiluun voimme lisätä toisen asteen ammatillisen koulutuksen ja korkeakoulutuksen vetovoimaa Lapissa. Ensimmäiset pilotoinnit alkavat tammikuussa 2022, kertoo projektiasiantuntija Niko Pimiä.
Tavoitteet luovat kehitystä
Ensimmäinen mielikuva Lapista ei välttämättä ole e-urheilu. Sana e-urheilu ei ehkä myöskään tuo ensimmäisenä mieleen urheilua tai sosiaalista toimintaa. Näitä mielikuvia E-urheilusta lappilainen tiekartta -hanke pyrkii oikaisemaan. Hankkeen nimissä aloitettiin esimerkiksi Suomen pohjoisin pelitapahtuma Midnight Sun Games, joka järjestetään taas kesällä 2022.
– E-urheilu voi antaa pelaajalle paljon. Kun pelaamisesta tulee tavoitteellista, suhtautuminen pelaamiseen muuttuu. Vuorovaikutustaidot kehittyvät, paineensietokyky kasvaa, sosiaalinen verkosto laajenee ja kansainvälisillä pelialustoilla pelatessa englannin kielen taito karttuu, Lehto linjaa.
Täydellinen yhtälö olisi se, että fyysinen urheilu ja e-urheilu limittyisivät yhteen. Avainasemassa ovat urheiluseurat, jotka voivat luoda pohjaa e-urheilun harrastustoiminnalle valjastamalla sen osaksi seuratoimintaa. Hanke pyrkii kehittämään e-urheilua myös siten, että se olisi lähempänä perinteistä joukkuetoimintaa.
– E-urheilussa tarvitaan fyysisesti hyvää kuntoa ja vastaavasti pelimaailma kehittää monia psyykkisiä taitoja, jotka heijastuvat myönteisesti muuhunkin elämään. E-urheiluorganisaatiot voisivat siirtyä perinteisen urheiluseuratoiminnan malliin ottamalla mukaan toistakymmentä pelaajaa. Tämä lisäisi harrastuneisuutta ja avartaisi harjoitusmahdollisuuksia, Pimiä haastaa.