Hyppää sisältöön

Langaton tulevaisuus haastaa antenniekspertit

Langaton tulevaisuus haastaa antenniekspertit

4.05.2021

Toimitusjohtaja Jukka Sjöstedtin mukaan harvalla antennisuunnittelijalla on antennilaboratorio ja radiokaiuton huone, kuten Radientumilla.

Antennien käyttökohteet ovat rajattomat eri teollisuudenaloilla. Radientum suunnittelee antenneja vuosien kokemuksella asiakkaiden huipputiimeissä.

Teksti Helen Partti Kuva Eino Ansio

Harva ihminen tietää, montako antennia kuljettaa mukanaan päivittäin. Pieni näkymätön vastaanottolaite on rakennettu jokaiseen luottokorttiin, kulkukorttiin, kännykkään ja älysormukseen. 

– Yksikään langaton laite ei toimi ilman antennia, sanoo Radientumin toimitusjohtaja Jukka Sjöstedt.

Tampereella sijaitseva Radientum tuntee antennien nykyiset ja tulevat käyttökohteet. Niitä on mittaamaton määrä. Edellä mainitut tekoälyä hyödyntävät puettavat laitteet ovat vain yksi esimerkki, mutta jo niiden markkinoiden arvioidaan kasvavan 30 prosenttia vuoteen 2025 mennessä.  

Mitä pidemmälle esineiden internet etenee, sitä enemmän syntyy tarvetta integroitujen, laitekohtaisten ratkaisujen suunnitteluun. Näkymä osuu Radientumin ydinosaamiseen. Viidentoista hengen tiimi ei ole tavallinen insinöörikeskittymä, vaan lukuisia patentteja kirjoittanut asiantuntijaorganisaatio, jonka kokemus ulottuu yli 25 vuoden päähän, osalla Nokian entiseen antennitiimiin. 

Henkilöstön asiantuntemus suurteollisuuden parissa avaa Radientumille ovia aina pienistä startupeista kansainvälisiin suuryhtiöihin.  

– Isot firmat hakevat meiltä innovaatioita, ja me haastamme firmojen omat suunnittelijat. Tuomme projekteissa lisäarvoa yrityksen suunnittelutiimille, Sjöstedt toteaa.  

Yritykset arvostavat Radientumin kokonaispalettia: kykyä suunnitella käyttäjäystävällisiä tuotteita ja hahmottaa tuotteen koko elinkaari, valmistustapa ja laatu. 

Oivallukset syntyvät usein soveltamisesta ja teollisuudenalojen välisten rajojen ylittämisestä: korvanapin antennin idean voi siirtää vaikkapa kaivurinkauhan kynteen.  

Ratkaisujen aallonharjalla

Asiakkaat etsivät paitsi innovaatioita, myös kuluja, aikaa ja energiaa säästäviä ratkaisuja. Radientum perustaa kilpailukykynsä kustannustehokkaaseen simulointiin, jonka avulla se pystyy suunnittelemaan täysin uudenlaisia laitetyyppejä.

Kalliita prototyyppejä ei tarvitse rakentaa, eikä se ole aina mahdollistakaan, esimerkiksi silloin, kun työn alla on langaton implantti sydämen tarkkailuun. Ihmiskokeet ovat hitaita ja hankalia toteuttaa, mutta tietokonesimulaatio onnistuu.  

Viisi vuotta sitten perustetun yrityksen antenniosaaminen on maailmanluokkaa – ja samalla yhtä hyvää kuin sen henkilöstön tietotaito. Jotta keihäänkärki pysyisi terävänä, yritys tekee yhteistyötä muun muassa Aalto-yliopiston ja Tampereen yliopiston kanssa. Partneri- ja alihankintaverkosto kasvaa ripeästi.

– Projektimme ovat monipuolisia, menemme syvälle maan alle kaivosteollisuuteen, suunnittelemme iholle langatonta laastaria kuumeen mittaamiseen ja palomiehelle hansikasta, joka kertoo, milloin käsi on vaarassa palaa. 

– Insinöörit pitävät haasteista. On hienoa nähdä, kun työntekijä kertoo silmät loistaen ahaa-elämyksestään.

Antennisuunnittelussa oppimisen ja soveltamisen mahdollisuudet ovat äärettömät. 

Haku