Hyppää sisältöön

Lämpöpumpulla lisää mukavuutta

Lämpöpumpulla lisää mukavuutta

1.04.2021

Lattiapintaan puhaltavan Daikinin lämpöpumpun avulla pienetkin varpaat pysyvät helposti lämpiminä. Ilmalämpöpumpun asennuksen suhteen tärkeää on vain huomioida, että laitteen kiinnityksen ja paikalleen sijoittamisen haluttuun paikkaan mökilla saa tehdä alan asiantuntija. 

Energiatehokkuus tuo monelle mieleen viileät huoneet ja kylmät varpaat. Lattiatasossa oleva ilmalämpöpumppu parantaa mökin sisäilman mukavuutta ja tuo energiasäästöjä kuluihin.

Teksti Maiju Korhonen  Kuva Joona Raevuori

Peruslämmöllä pidettävän mökin sisälämpötila on yleensä noin 10-12 astetta. Sisäilma lämpenee nopeasti ylhäältä lämmön noustessa katonrajaan, joten vaikka villatakin voikin heittää pois, villasukkia saattaa joutua pitämään vielä päivälläkin.

– Tällöin hyvä ratkaisu on hankkia mökille älypuhelimella ohjattava, lattiapintaan puhaltava ilmalämpöpumppu, kertoo Daikinin tuotepäällikkö Jussi Kummu. 

Ilmalämpöpumpun toiminta perustuu ulkoilman hyödyntämiseen asuintilojen lämmittämisessä, joten sen käyttö tulee myös sähkölämmitystä edullisemmaksi. 

– Varsinkin sähkölämmitteisen mökin tai kodin omistajalle laite tuo selvää säästöä, parhaimmillaan jopa puolet lämmityksen sähkönkulutuksesta saadaan pois.

Lämpötilan säätäminen 

Mukavuuden ja energiatehokkuuden voi varmistaa oikealla käytöllä.Jo asteen matalampi sisälämpötila talven aikana säästää noin 5 prosenttia lämmitysenergiaa. Mökin tai kodin sisälämpötilaa ei kannata laskea kerralla kuitenkaan liikaa, vaan totuttautuminen alempiin lämpötiloihin kannattaa tehdä kuukausittain asteella. Matalampi lämpötila tarjoaa myös paremmat uniolosuhteet. 

Kesäolosuhteissa taas, kun ulkona on 27 astetta lämmintä ilmalämpöpumpun paras asetus voisi olla esimerkiksi pari astetta ulkolämpötilaa alempana. Jäähdyttäminen kuivattaa osaltaan huoneiden sisäilmaa, jolloin ilma tuntuu viileämmältä iholla. Oikein tehtynä jäähdyttäminen ilmalämpöpumpun avulla maksaa vain noin yhden euron päivältä. 

Kevään saapuessa ilmassa on paljon katupölyä ja siitepölyä. Ilmalämpöpumput kierrättävät tehokkaasti sisäilmaa ja suodattimet keräävät pölyä ilmasta. Daikinin patentoitu Flash Streamer -tekno-
logia poistaa ilmasta niin pölyä kuin bakteerejakin. Tokion yliopiston ja Okayaman yliopiston eläinlääketieteellisen tiedekunnan mikrobiologian laitoksen tutkimusten mukaan Daikinin ilmanpuhdistimen avulla on mahdollista tuhota sisäilmasta myös koronavirusta. 

Huomioi valinnassa
  • Suunnitelma. Jokainen mökki ja koti on erilainen, ja siksi lämpöpumppu tulee valita jokaiseen kohteeseen erikseen
  • Asentaminen.Paraskaan lämpöpumppu ei voi olla tehokas, jos se on asennettu väärin.
  • Laitteen käyttäminen.  Liika lämmittäminen ja liika jäähdyttäminen maksavat enemmän. Ilmalämpöpumpun sisäyksikön suodattimien säännöllinen puhdistus parantaa sisäilman laatua.

Huomaamaton muotoilu 

Mielikuva ilmalämpöpumpusta isona valkoisena laatikkona on vanhanaikainen. Nykyiset ilmalämpöpumput ovat suunniteltu siten, että myös tyylistään tarkka sisustaja voi löytää itselleen sopivan mallin.

– Daikin Stylish –mallin sisäyksikkö on markkinoiden pienin ja samalla ylivoimaisesti pisimmälle muotoiltu tuote. Nykyään myös tuotteiden hinnat ovat asiakkaille kohtuulliset. Valmiiksi asennetun ilmalämpöpumpun saa käyttöön noin parilla tuhannella eurolla. 

Kummu pitää ilmalämpöpumppua hyvänä sijoituksena, joka tuottaa hyvän sisäilmaston ja rahaa paremmin kuin osakemarkkinat. Jotta sijoitus on varmasti onnistu-
nut parhaalla mahdollisella tavalla kannattaa kaupoilla kääntyä alan asiantuntijan puoleen. 

Daikin on alan edelläkävijä ympäristöystävällisyydellään. Vuonna 1924 Japanissa perustettu ja Eurooppaan vuonna 1973 laajentunut yritys on ainut lämpöpumppujen valmistaja, jolla on oma kylmäaine- ja kompressorivalmistus. 

– Daikin kehitti tekniikan, joka mahdollistaa R-32 kylmäaineen käytön lämpöpumpuissa. Patentit on annettu vapaaseen käyttöön, koska Daikinin avaintehtävä on torjua ilmastonmuutosta. 

Daikin on ottanut tämän lisäksi käyttöönsä sertifioidun kylmäaineiden kierrätysjärjestelmän. 

Haku