Hyppää sisältöön

Lämpimän veden tasapainotus säästää energiaa

Lämpimän veden tasapainotus säästää energiaa

26.04.2022

IMI Hydronic Engineering valmistaa tuotteensa itse, ja sillä on myös laaja tutkimus- ja tuotekehitysosasto, kertovat tekninen päällikkö Mikko Lättilä ja toimitusjohtaja Jorma Kukkonen.

IMI Hydronic Engineeringin Zero-sarja on merkittävä askel puhtaamman ja energiatehokkaamman talotekniikan tiellä. Lyijyttömät linjasäätöventtiilit ovat markkinoiden laadukkaimpia, turvallisimpia ja ekologisimpia tuotteita, jotka myös auttavat säästämään energiaa jopa kymmeniä prosentteja.

TEKSTI | JUKKA NORTIO   KUVA | JOONA RAEVUORI

Linjasäädön merkitys on talotekniikassa huomattavan suuri. Kun lämmitys- ja jäähdytysverkostojen tasapainotus tehdään linjasäätöventtiileillä oikein, säästetään peräti kymmeniä prosentteja energiaa verrattuna tilanteeseen, jossa tasapainotusta ei ole tehty. Tasapainotuksen vaikutus siis näkyy suoraan taloyhtiön energialaskussa ja sitä kautta osakkaiden yhtiövastikkeissa.

Lämpimän käyttöveden osalta tasapainotus on tärkeää siksi, että sillä pidetään veden lämpötila riittävän korkeana. Tällöin lämmintä vettä saadaan hanasta nopeasti, jotta vältytään veden turhalta hukkajuoksutukselta. 

Nopeasti turvallista vettä

Lämpimän veden pitää tulla kerrostaloissa säädösten mukaan hanasta alle 20 sekunnissa. Sen myös pitää olla aina vähintään 55 asteista, jottei legionella-bakteeri pääse kasvamaan putkistossa. Veden ollessa viileämpää riski bakteerin lisääntymiselle kasvaa, mikä voi pahimmillaan aiheuttaa vakavaa tautia.

– Kun lämminvesiverkosto tasapainotetaan linjasäätöventtiilillä, varmistetaan, että jokaiseen paikkaan menee oikea määrä lämmintä vettä ja lämpötila pysyy kaikkialla riittävän korkeana, IMI Hydronic Engineeringin tekninen päällikkö Mikko Lättilä kertoo.

Huonosti tehty tasapainotus voi aiheuttaa putkien kulumista ja siten putkirikkoja.

Tasapainotuksella on toinenkin tärkeä tehtävä.

– Jos tasapainotus on tehty huonosti, on riskinä se, että virtausnopeus nousee liian korkeaksi. Tällöin voi käydä niin, että kupariputket alkavat eroosion vaikutuksesta kulua, mikä johtaa putkistorikkoihin, Lättilä huomauttaa.

Kerralla kuntoon

Tasapainotus tehdään uudessa talossa kerralla kuntoon ja vanhoissa taloissa tyypillisesti erilaisten remonttien yhteydessä. Myös putkirikkojen selvitystyön yhteydessä on syytä tarkastaa, onko tasapainotus kunnossa.

Sekä patteriverkoston että lämpimän käyttövesiverkoston tasapainotus kannattaa tehdä samalla kertaa. IMI Hydronic Engineeringin asiantuntijat tarjoavat tässä asiassa mielellään asiantuntemustaan. 

Ainutlaatuinen lyijyttömyys

IMI Hydronic Engineeringin uudessa Zero-venttiilisarjassa ei ole käytetty lainkaan lyijyä, mikä on ainutlaatuista linjasäätöventtiilimarkkinoilla.

Lyijyä käytetään linjasäätöventtiileissä yleisesti, ja sen osuus messinkiseoksesta on noin pari prosenttia. Lyijy pehmentää seosta, jolloin sen työstäminen on helpompaa ja edullisempaa. Lyijytön materiaali on kovempaa ja sen työstäminen vaatii erilaisia työstökoneita, mutta lopputuotteen käytettävyys tai ominaisuudet eivät eroa nykyisin käytetyistä, hyväksi havaituista tuotteista.

– Linjasäätöventtiilimme ovat maailman eniten myytyjä tuotteita. Uudella Zero-sarjallamme avaamme asiakkaillemme mahdollisuuden hankkia paitsi markkinoiden laadukkaimpia myös turvallisimpia ja ympäristöystävällisimpiä tuotteita, toteaa IMI Hydronic Engineeringin toimitusjohtaja Jorma Kukkonen.

Lyijyttömät tuotteet ovat tärkeitä lämpimän käyttöveden verkostossa, vaikka lämmintä käyttövettä ei pitäisi juoda. Liuennutta lyijyä voi kuitenkin joutua ihmisten elimistöön vaikkapa suihkussa.

– Rakennustuotteiden lyijyttömyys on ollut jo pitkään puheaihe ja lyijymääriä on jo yritetty vähentää. Linjasäätöventtiilien osalta suurta kehitystä ei ole kuitenkaan aiemmin tapahtunut, Kukkonen kertoo.

Lyijyttömyydellä on merkitystä siinäkin vaiheessa, kun rakennusta puretaan. Lyijyttömien tuotteiden myötä taataan se, ettei ainakaan linjasäätöventtiileiden lyijyä joudu rakennusjätteiden mukana luontoon. 

Haku