Hyppää sisältöön

Lämmöntuotannon kapasiteetti kasvaa savukaasupesurilla

Lämmöntuotannon kapasiteetti kasvaa savukaasupesurilla

26.01.2021

Laitoskohtainen prosessi- ja laitesuunnittelu on Condens Heat Recovery Oy:n toimituksissa lähtökohta. 

Kun savukaasut käsitellään lauhduttavalla savukaasupesurilla, lämpölaitoksen hyötysuhde paranee merkittävästi. Investointi maksaa itsensä nopeasti takaisin.

TEKSTI | TIMO HÄMÄLÄINEN   KUVA | VIA RAMSTEŃ

Lukuisat lämpölaitokset Suomessa tuottavat lämpöä käyttämällä kiinteitä biopolttoaineita, kuten puuta ja turvetta. Poltettaessa niiden sisältämä vesi höyrystyy ja pakenee hukkalämmöksi harakoille, jollei lämpöä oteta talteen.

– Esimerkiksi kuivaamaton puu sisältää jopa puolet vettä. Jos palamisessa syntyvä höyry käytetään hyödyksi lämmöntuotannossa, saadaan lämpölaitoksen hyötysuhdetta parannettua merkittävästi, sanoo prosessi-insinööri Okko Niskanen Condens Heat Recovery Oy:stä.

Condens Heat Recoveryn ratkaisu lämpöhukan suitsimiseen on lauhduttava savukaasupesuri. Pesurissa vesihöyry kondensoidaan, jolloin vapautuu lämpöä. Vapautunut lämpö puolestaan siirretään kaukolämpöverkkoon tai teollisuuden lämmönlähteeksi.

Niskasen mukaan Condens Heat Recovery Oy:n lauhduttava savukaasupesuri voi nostaa lämpölaitoksen lämmöntuoton kapasiteettia parhaimmillaan peräti 30 prosenttia. Hyötysuhdetta voi parantaa entisestään palamisilman kostutuksella tai lämpöpumpulla.

Kustannukset alas

Kun lämpölaitoksen hyötysuhde paranee, tarvitaan saman lämpömäärän tuottamiseen vähemmän polttoainetta. Tämä tietysti vähentää suoraan lämmöntuotannon kustannuksia.

– Lämpölaitoksilla on kovia pakkasia varten yleensä öljyä- tai kaasua käyttäviä varavoimaloita. Kun hyötysuhde on korkea, ei näitä varavoimaloita tarvitse välttämättä käynnistää ollenkaan. Se tarkoittaa selkeitä kustannussäätöjä, Niskanen huomauttaa.

Savukaasupesuri erottaa savukaasuista pienhiukkasia, rikin oksideja ja muita veteen liukenevia kaasumaisia yhdisteitä niin, että laitoksen ympäristökuormitus pienenee ja se täyttää ympäristöviranomaisten asettamat normit. 

– Myös laitoksen vuotuiset hiilidioksidipäästöt pienenevät, koska lämmöntuotannon hyötysuhteen noustessa tarvittavan biopolttoaineen määrä pienenee. 

Niskasen mukaan investointi savukaasupesuriin maksaa itsensä yleensä takaisin kahdessa tai kolmessa vuodessa. Sen jälkeen syntyvät säästöt voivat olla merkittäviä.

Pesureita myös vientiin

Condens Heat Recovery Oy toimitti ensimmäisen savukaasupesurin jo kolmekymmentä vuotta sitten. Kotimaan markkinoiden lisäksi yhtiö on toimittanut pesureita Pohjoismaihin, Ranskaan, Valko-Venäjälle ja Baltian maihin.

– Vienti on ollut meille tärkeä tukijalka. Suomen toimituksissa pyrimme käyttämään apuna alueellisia kumppaneita, jolloin hankkeet työllistävät paikallisia tekijöitä.

Niskanen myös kertoo, että yhtiö suunnittelee ja räätälöi kullekin asiakkaalle oman lämmön talteenottolaitteiston. Siten laitos voi saavuttaa kaikissa kuormitustilanteissa parhaan mahdollisen hyötysuhteen.

– Lämpölaitokset toimivat yleensä miehittämättöminä, joten niissä on paljon automatiikkaa. Takaamme savukaasupesurin käytettävyydeksi yleensä yli 98 prosenttia, eli kun kattila toimii, niin toimii myös pesuri. Usein huolloksi riittää, että laitteisto tarkastetaan vuosittain.

Haku