Hyppää sisältöön

Lämmitysjärjestelmän ongelmat ovat ehkäistävissä

Lämmitysjärjestelmän ongelmat ovat ehkäistävissä

12.01.2022

IMI Hydronicin teknisen päällikön Mikko Lättilän mukaan vesikiertoisten verkostojen tärkeät osat jäävät taloyhtiöissä usein vähälle huomiolle.

Taloyhtiöiden lämmitys- ja jäähdytysverkostoihin pääsevä ilma aiheuttaa monia ongelmia kiinteistölle. Asia voidaan kuitenkin ratkaista helposti.

TEKSTI | JOONAS RANTA KUVA | TAPIO AUVINEN

Tilanne on tuttu niille, jotka asuvat vesikiertoisilla pattereilla varustetussa talossa. Talvi on tullut, asunnossa on erityisen kylmä ja patteri lotisee.

Patterien ilmaus voi ratkaista tilanteen hetkellisesti, mutta lämmitysongelmien juurisyyhyn ei kuitenkaan aina puututa. Syy on usein paineistuksessa.

– Huomioiden ongelmien yleisyyden sekä vikatilanteiden merkittävyyden asiaan kiinnitetään yllättävän vähän huomiota. Ilman pääsy järjestelmään voitaisiin yleensä ehkäistä helposti. Paisunta-astia ei silti ole asia, jonka taloyhtiöt tai huolto panisivat ensimmäiseksi merkille. Laadukas paisunta-astia on tässä silti avainasemassa, IMI Hydronic Engineeringin tekninen päällikkö Mikko Lättilä toteaa.

Järjestelmän henkivakuutus 

Kun vesikiertoiseen järjestelmään pääsee ilmaa, alkavat monet asumisviihtyvyyttä sekä kiinteistön kuntoa ja arvoa vahingoittavat ilmiöt tulla esiin. Harva silti pohtii, mistä ilma järjestelmään ilmestyy.

Jos verkoston paine laskee liian alas, veden pinta laskee ylimpien kohtien alapuolelle. Tällöin järjestelmän ylimpiin kohtiin syntyy alipainetta ja verkostoon pääsee ilmaa. Jotta vesikiertoinen lämmitys- ja jäähdytysjärjestelmä toimisi, on paineen pysyttävä aina riittävän korkeana.

Teknisessä tilassa sijaitsevan paisunta-astian tehtävä on pitää paine oikeana ja ehkäistä ilman pääsy suljettuun verkostoon. Astiakin vaatii huoltoa, jotta se toimisi oikein, sillä sen esipaine pienenee ajan myötä. Tällöin verkostonkin paine laskee ja ongelmia alkaa syntyä.

– Astioissa on suuria laatueroja. IMI Pneumatex -paisunta-astioissa on kaasutiivis, butyylikumista valmistettu kumipussi, jonka ansiosta esipaine pysyy astiassa pitkään.

Laadukkaan kalvon ansiosta putkistolle haitallisia kaasuja etenee verkostoon selvästi vähemmän.

Ison kiinteistön paineistus

Suurten, laajojen lämmitys- ja jäähdytysverkostojen kiinteistössä tarvitaan suuria paisunta-astioita. Tällöin on usein järkevämpää korvata tavallinen astia pienempikokoisella paisunta-automaatilla.

Pneumatex Transfero Connect -paisunta-automaatti pitää verkoston paineen tasaisena. Laite mittaa verkoston painetta ja pitää sen haluttuna pumpun avulla. 

Transfero Connectiin on lisäksi integroitu alipaineilmanpoistin, joka alipaineistaa vettä erillisessä astiassa ja poistaa siihen liuenneet kaasut tehokkaasti. Tämä tekee järjestelmästä kustannustehokkaan verrattuna erillisiin laitteisiin.

Perinteistä paisunta-astiaa valittaessa tuotteen halpa hankintahinta ei usein ole kokonaisuutena edullisin ratkaisu. Käytettäessä paisunta-automaattia voi laatua saada kustannustehokkaaseen hintaan.

– Hyvin toimiva paineistus on yksinkertainen ratkaisu kiinteistön ongelmiin. Kun ehkäistään ilman pääsy järjestelmään, ehkäistään samalla ongelmien syntyminen. Tällöin myös koko verkosto kestää pidempään.

Haku