Hyppää sisältöön

Lamminrahka houkuttelee luonnonläheisyydellään

Lamminrahka houkuttelee luonnonläheisyydellään

7.09.2023

Lamminrahkan uuden ja monipuolisen liikuntapuiston yhteyteen valmistunut koulukeskus on jo avannut ovensa uusille oppilaille.

Kangasalalle on nousemassa uusi, paljon odotettu kaupunginosa, jonka valttikortteja ovat luonnonläheisyys ja hyvät kulkuyhteydet.

TEKSTI johanna rita | kuvat eino ansio

Kangasalan ja Tampereen rajalle sijoittuva viihtyisä Lamminrahkan asuinalue rakentuu kovaa vauhtia. Ensimmäiset asukkaat ovat juuri muuttaneet alueelle, ja upouusi laadukas koulukeskus on vastaanottanut ensimmäiset oppilaansa tänä syksynä. Samassa rakennuksessa toriaukion vieressä ovensa ovat avanneet myös päiväkoti ja eskari.

– Lamminrahka on ihanteellinen asuinalue henkilöille, jotka haluavat asua hyvien yhteyksien äärellä, mutta silti luonnon lähellä, toteavat Kangasalan kaupungingeodeetti Teemu Valkolehto ja Lamminrahkan projektipäällikkö Tea Jylhä

Tällä hetkellä alueelle on noussut koulun ja päiväkodin lisäksi myös upea liikuntapuisto ja grillikioski. Lisää asuntoja ja palveluita on rakentumassa koko ajan.

Tarjolla julkista taidetta ja runsaasti aktiviteetteja 

Sekä Valkolehto että Jylhä hehkuttavat alueen ulkoilumahdollisuuksia. Koulukeskuksen vieressä sijaitsevasta monipuolisesta liikuntapuistosta löytyvät niin padelkenttä, peliareena, ulkokuntoilupaikka, juoksusuora kuin pituushyppypaikkakin. Alueella on myös tekonurmikenttä, joka muuntautuu talvella kaukaloksi ja erilliseksi luistelukentäksi. Tekemistä löytyykin vuodenajasta riippumatta.

– Aktiiviselle ulkoilijalle täältä löytyy vaikka mitä puuhaa.Talvella latuverkot ulottuvat aina Kangasalan keskustaan ja Tampereen Kauppiin saakka. Maastopyöräilyä varten on omat metsäreitit, joita ylläpidetään vuoden ympäri. Retkeilyyn sopivia luonnonsuojelualueitakin on ihan lähellä ja marja- sekä sieniretkille pääsee melkein takapihalta, Valkolehto luettelee.

Liikuntamahdollisuuksien lisäksi Lamminrahka panostaa myös julkiseen taiteeseen. 

– Tonttien vuokrasopimuksiin liitetään kertaluontoinen taidemaksu. Maksulla ostetaan alueelle julkista taidetta, josta kaikki pääsevät nauttimaan, Valkolehto kertoo. 

Osa alueen taideteoksista on jo julkistettu 2.9. vietetyssä perinteeksi muodostuneessa Katufiesta-tapahtumassa ja lisää tulee sitä mukaa kun asuinalue rakentuu.

Tontteja hyvien kulkuyhteyksien varrella

VALKOLEHTO ja Jylhä nostavat esiin Lamminrahkan asunto- ja tonttitarjonnan, jota löytyy moneen makuun kerrostaloasunnoista aina pientalotontteihin. Nyt rakentumassa oleva eteläinen alue sisältää enimmäkseen kerrostaloja, kun taas myöhemmin valmistuva pohjoispuoli on pientalovaltaisempi.

– Kaikille löytyy silti kaikkea kummaltakin alueelta. Lamminrahka on herättänyt kovaa kiinnostusta, mutta etenkin vapaita tontteja on eteläpuolella vielä tarjolla. Pohjoispuolen tontteja päästään luovuttamaan vuoden 2024 tai 2025 aikana. Lisätietoa vapaista tonteista löytyy Kangasalan nettisivuilta, asuntotarjontaan taas voi tutustua Lamminrahkan omilla sivuilla, Jylhä ja Valkolehto avaavat. 

Sekä Valkolehto että Jylhä nostavat alueen yhdeksi vetovoimatekijäksi Lamminrahkan sijainnin, joka mahdollistaa asumisen luonnon rauhassa, mutta silti lähellä Tamperetta ja Kangasalan keskustaa.

Kovaa vauhtia Kangasalan ja Tampereen läheisyyteen nousevan Lamminrahkan uudelta asuinalueelta löytyy laaja kirjo erilaisia asuntoja. 

– Julkisilla pääsee Tampereen keskustaan 20 minuutissa ja Kangasalan keskustaan 10 minuutissa. Vieressä kulkee Lahdentie, jota pitkin pääsee helposti Tampereen kehätielle ja 9-tielle. Myös raitiotietä suunnitellaan rakennettavaksi alueelle 2030-luvulla, joten kulkuyhteydet tulevat parantumaan entisestään. Alueen infra on korkeatasoista ja se on rakennettu valmiiksi hyvine kävely- ja pyöräilyväylineen.

Valkolehdon ja Jylhän mukaan logistisesti hyvällä paikalla Tampereen rajalla sijaitseva Lamminrahka on herättänyt kiinnostusta myös eri alojen yrityksissä. 

– Yrityksille on varattu tontteja paraatipaikalle Lahdentien varteen. Tontit soveltuvat erityisesti kaupallisen ja teollisen alan yrityksille, mutta niiden toiminta ei kuitenkaan saisi aiheuttaa häiriöitä ympäristölle. Yritystontteja voi tiedustella Business Kangasalan kautta, Valkolehto kertoo. 

Yhteensä noin 8000 asukasta vetävä Lamminrahka on Jylhän ja Valkolehdon mielestä kompakti asuinalue, jossa sekä luonto että palvelut ovat lähellä. Jo nyt tonttien suosio on osoittanut, että alue nähdään mieluisana paikkana asua ja yrittää. 

– Lamminrahka sopii loistavasti kaikille, joille sujuva arki kelpaa, Jylhä kiteyttää.

Haku