Hyppää sisältöön

Lämminhenkinen kesäteatteri vie rakkauden äärelle

Lämminhenkinen kesäteatteri vie rakkauden äärelle

10.06.2022

Kuten haluatte komedian näytöksessä nähdään kotimaisia näyttelijälupauksia. 

Shakespeare on kirjoittanut paljon muutakin kuin tragedioita. Kuten haluatte on kepeä komedia, joka hemmottelee viipyilevyydellä ja rakkauden filosofoinnilla.

TEKSTI I HELEN PARTTI KUVA I SANNI HIRVONEN

Kymmenen näyttelijää harjoittelee paraikaa roolejaan Hyvän omantunnon linnakkeessa Suomenlinnan Susisaaressa. Ensi-iltaan on reilu viikko. Palaset alkavat loksahdella paikalleen, näytelmän henki valua työryhmään. Shakespearen valoisa komedia Kuten haluatte on valmis valloittamaan Suomenlinnan yleisön. 

Kesäkausi 2022 on ensimmäinen kesä kahteen vuoteen, jolloin yleisötilaisuuksiin ei kohdistu rajoituksia. Tänä kesänä Kirsti Simonsuuren soljuva suomennos pääsee täyttämään kesäteatterin katsomot.

– Rakkaus on vain hulluutta, ja sanonpa sinulle, että se ansaitsee pimeän talon ja ruoskan niin kuin mielipuoletkin; ja syy miksi rakastajia ei rangaista ja paranneta siten, on että tämä hulluus on niin tavallista, että myös ruoskijat rakastuvat.

Näin lausuu näytelmän päähenkilö Rosalinda, jota näyttelee Miiko Toiviainen. Hänen lisäkseen estradille astuu Ryhmäteatterin näyttelijöitä sekä nuoria lahjakkaita näyttelijäopiskelijoita.

Ohjaaja Jussi Nikkilälle Shakespearen kaunis kieli ja etenkin Simonsuuren vuonna 2010 ilmestynyt suomennos olivat olennainen tekijä näytelmää valittaessa. Nikkilä on ohjannut aiemmin kaksi Shakespearen tragediaa, Rikhard III:n ja Julia ja Romeon Suomen Kansallisteatterille, sekä näytellyt itse Hamletin roolin Turun kaupunginteatterissa. Kuten haluatte laajentaa ohjaajan repertuaaria Shakespearen komedioihin ja tarjoaa synkissä pohjavirroissa tarpomisen sijaan lempeyttä ja lohtua – syvällisyyttä unohtamatta.

– Komedia kertoo sukupuolirooleista, seksuaalisen identiteetin ambivalenssista, ihmisen suhteesta luontoon, ja tietysti rakkaudesta. Hahmot ovat tarkkoja ja hauskoja, kieli kaunista, Nikkilä sanoo. 

Oleskelua Ardenin metsässä 

Suomenlinnan kesäteatterin lavalla ei tulla näkemään perinteistä hyvis-pahis-asetelmaan perustuvaa juoninäytelmää, eikä vitseillä turboahdettua farssia, vaan viehkoja henkilöhahmoja ja filosofointia kaikesta maan ja taivaan välillä. 

Ohjaajaa kiehtoo näytelmän lempeys. Se näkyy siinä, millaisella lämmöllä Shakespeare katsoo roolihenkilöitään.

– Esityksessämme on paljon lauluja ja tanssia ja kutkuttavia tilanteita. On muutama narri, melankoliaakin, Ardenin metsän taikaa. Roolihenkilöillä on tilaa olla.

Ardenin metsässä vietetään kiireetöntä aikaa ja luovutaan kulisseista. Miten tuoda sama tunnelma kesäteatterin lavalle? Kas siinä pulma, johon Nikkilä paneutui ohjauksessaan.

Alati ajankohtainen komedia 

Vuonna 1599 kirjoitettu Kuten haluatte käynnistyy vallan anastuksella ja päättyy kaiken sovittavaan rakkauteen. Tunnelma on samaan aikaan riemukas ja surumielinen, mutta silti kepeä. Se viehättää ohjaajaa.

Englannissa komediaa esitetään tiuhaan, Suomessa harvemmin. Näyttelijät ovatkin yhdessä saaneet ihmetellä tekstin ulottuvuuksia ja harjoitella lausuntaa.

– Nuorille näyttelijöille on kiva päästä tekemään klassista tekstiä, Nikkilä toteaa.  

Yleisölle on luvassa sulosäkeitä ja renessanssiajan pukuja sekä ylenpalttista nautintoa toisin sanoen.

Haku