Hyppää sisältöön

Laituri vaativiin tarpeisiin

Laituri vaativiin tarpeisiin

1.04.2021

Nykyisin laituri on monille myös oleskelutila, jossa vietetään paljon aikaa. Siksi sen tulee olla ympärivuotiseen käyttöön suunniteltu, turvallinen ja huoltovapaa. 

Laiturin osto tehdään usein vuosikymmeniksi. Siksi kannattaakin valita eri olosuhteita kestävä kokonaisuus yhdessä ammattilaisen kanssa.

Teksti Pekka Säilä  Kuva Marinetek ja Juha Arvid Helminen

Marinetek Finlandin tehtaalla Vantaalla ollaan viimeistelemässä yli 10 tonnia painavaa betoniponttonilaituria, jonka on tilannut yksityinen asiakas. Betonielementit on verhoiltu kestopuulla ja laiturikokonaisuuteen yhdistyy myös kaarisiltarakenne. Laituria varten on valmistettu valumuoteilla betoniset, järeät pohja-ankkurit, jotka pitävät rakenteen jykevien kettinkien avulla paikoillaan myrskyisissäkin olosuhteissa. 

– Raskaslaitureissa on yhtenäinen ja vahvarakenteinen, teräsbetonista valmistettu raskasponttoni. Tämän rakenteilla olevan laiturin kylkeen voi kiinnittyä kookaskin huvijahti. Se voi toimia myös vankkana ja viihtyisänä oleskelutilana, kertoo Marinetekin tuotantopäällikkö Juha-Pekka Villa

Räätälöityjä ratkaisuja

Marinetek on valmistanut 25 vuoden aikana tuhansia raskasbetonilaitureita, eli enemmän kuin muut valmistajat yhteensä. Marinetekin tyyppihyväksyttyjä laitureita on käytössä 54 maassa ympäri maail-
maa. Yksi kantavista ajatuksista on se, että rakenne on aina kelluva käyttötarkoituksesta riippumatta. 

Laiturirakennelmien lisäksi Marinetekilta löytyy myös kattava valikoima lisävarusteita, kuten portaita, törmäyssuojia ja erilaisia kiinnitysratkaisuja. Lisävarusteet voidaan tilata samassa paketissa itse laiturin kanssa.

– Laituri on erityisesti saaristossa välttämätön, jotta asuntoa tai kesämökkiä on mahdollista käyttää. Nykyisin se on yhä useammin myös olohuoneen jatke. Siksi sen tulee olla ympärivuotiseen käyttöön suunniteltu, turvallinen ja huoltovapaa. Hyvän laiturin ominaisuudet korostuvat juuri silloin, kun olosuhteet ovat pahimmillaan.

Marinetekin betoniponttonilaitureiden rakenne on suunniteltu siten, että ne kestävät kosteuden, suolan ja pakkasen tuomaa rasitusta. Ponttonirakennelman on pystyttävä myös myötäilemään aaltojen ja jäiden liikettä. Marinetekin kookkaimmat mallit asennetaan paikoilleen ympärivuotiseen käyttöön ja niiden kestoikä on vähintään 50 vuotta. 

– Laajan vakiomalliston lisäksi toteutamme räätälöityjä erikoisratkaisuja monipuolisine varustei-
neen asiakkaan toivomusten mukaan. Venesatamat taas toteutetaan betonikantisina kestämään kovaa kulutusta ja suuria kuormia.

HYVÄN LAITURIN ominaisuudet korostuvat huonolla säällä.

Käyttötarkoitus huomioon

Suojaisemmille mökkirannoille Marinetek valmistaa myös kevyempiä malleja. Marinetekin tuotteita Lappeenrannassa edustava Boatex Oy:n toimitusjohtaja Mikko Vitikainen kertoo, että pienikokoisemmatkin mallit ovat tukevia ja turvallisia, vaikka järeiden betoniponttoneiden sijaan laituria kannattelevat kevyemmät muoviputkiponttonit. Laituria valittaessa kannattaa miettiä, mihin tarkoitukseen kokonaisuus tulee. Tuleeko laiturista lähinnä vene- ja uimalaituri vai halutaanko laiturille enemmän myös oleskelutilaa.

Olipa laiturimalli mikä tahansa, riippuu lopputulos aina asennuksesta. Ennen sopivan laituriratkaisun vahvistamista asennustiimi tekee rantakatselmuksen, jolla varmistetaan toimivin ratkaisu. 

Katselmuksen avulla laituriprojektin kustannuslaskelmat voidaan tehdä hyvinkin tarkasti ja varmistaa, että rakenteet kestävät paikoillaan vuosikymmeniä. 

Marinetek Finlandin tehtaalla Vantaalla valmistuu vauhdilla asiakkaan toiveiden mukainen, kelluva betoniponttolaituri. 

Haku