Hyppää sisältöön

Laituri on kesämökin sydän

Laituri on kesämökin sydän

1.07.2021

Norppa-Laiturit Oy:n toimitusjohtaja Seppo Pöntisen mukaan laituria kuuluu huoltaa, jotta se kestäisi käytössä mahdollisimman pitkään.

Kesämökille tullessa moni menee heti rantaan laiturin luo. Siellä myös vietetään paljon aikaa maisemia ihaillen.

Teksti Maiju Korhonen  Kuva Marja Seppälä

Hyvä laituri on toimiva, tilava, nätti ja helppo purkaa. Korkeussäätö on ehdoton, koska silloin laiturin korkeutta pystyy säätämään niin, että laituri on vedenpinnan korkeudesta riippumatta aina sen yläpuolella. Lisäksi jaloissa on hyvä olla nivelletyt pohjalaput, jotka muotoutuvat pohjan mukaan, Norppa-Laiturit Oy:n Milla Pöntinen tietää.

Kestopuu paras materiaali

Pylväslaituri on sisävesille sopivin, koska se on helppo nostaa pois talven ja kevättulvien tieltä. Jos vesistön pohja on pehmeä, kannattaa valita kelluva ponttoonilaituri. Laadukas kestopuu on paras materiaali laiturin tyypistä riippumatta.

– Puu on elävä materiaali, joka ei kesäkuumallakaan polta jalkoja, sanoo Norppa-Laiturit Oy:n perustaja ja toimitusjohtaja Seppo Pöntinen

Puista laituria kuuluu huoltaa asianmukaisesti, jotta se kestäisi käytössä mahdollisimman pitkään. Puuöljykäsittely ennen veteen laskemista tekee laiturille hyvää.

– Toisin kuin ennen vanhaan, nykyisin kestopuussa ei ole haitallisia myrkkyjä. Koska puu vaalenee UV-säteiden alla, laituri pitää muistaa öljytä säännöllisesti kahden vuoden välein. Öljyäminen tulee tehdä ehdottomasti kuivalle puupinnalle ennen kuin laituri lasketaan veteen.

24 vuotta laitureita valmistaneelta yritykseltä voi tilata myös arviokäynnin. 

– Mikäli valmiista mallistostamme ei löydy sopivaa laituria, rakennamme sen mittatilaustyönä asiakkaan toiveiden mukaan.

Suosituin laituri on nelijalkainen Iso-Pat, joka on kaksi metriä leveä ja kolme metriä pitkä ikisuosikki. Myös Jätti-Patia menee paljon kaupaksi. Lisävarusteina myydään penkkejä, pöytiä ja uimatikkaita. 

– Laiturin kuuluu näyttää hyvältä. Lisäksi siltä pitää olla helppo lähteä veneilemään tai uimaan ja sen päällä on oltava mukava ottaa aurinkoa ketään häiritsemättä. 

PUU ON elävä materiaali, joka ei kesäkuumallakaan polta jalkoja.

Myös paljuja ja terasseja

Norppa-Laiturit on kouvolalainen perheyritys, jonka vahvuuksia ovat ammattitaito, toimitusvarmuus ja koko maan kattava markkina-alue.

– Jos olemme luvanneet, että laituri on paikallaan johonkin tiettyyn hetkeen mennessä, niin se silloin on, Seppo Pöntinen sanoo. 

Myös huoltotoimenpiteet ulottuvat koko Suomen alueelle.

– Laiturilla on kahden vuoden rakennetakuu. Lisämaksusta vaihdamme huonoksi menneitä lautoja ja öljyämme laiturin. Meillä on myös palvelusopimuksia ympäri Suomen, jotka sisältävät laiturin vuosittaisen veteen laskun ja noston, Milla Pöntinen muistuttaa.

Yritys myy laiturien ohessa myös terasseja ja paljuja, jotka ostetaan usein pakettina yhdessä. 

– Paljuissa voidaan valita paljun sisus viidestä värivaihtoehdosta. Samoin ulkopaneelin väri on valittavissa. Paljuissa on 10 poresuutinta ja tummansiniset värivalot, jotka takaavat rentouttavan ja nautinnollisen kylpyhetken. Niihin on myös mahdollista asentaa puureunukset, Seppo Pöntinen huomauttaa.

Haku