Hyppää sisältöön

Lahjaksi rakkaudella valmistettua artesaanitoffeeta

Lahjaksi rakkaudella valmistettua artesaanitoffeeta

10.12.2021

Gopalan yrittäjä Kaisu Kulmala myymässä itse valmistamiaan toffeita joulumarkkinoilla.

Gopalan Putiikin yksityisyrittäjä Kaisu Kulmala seisoo ylpeänä itse valmistamiensa herkkujensa takana.

Teksti: Mari Laaksonen Kuva: Heini Kulmala

Orimattilan Niinikoskella elää onnellinen yrittäjäpariskunta. Kaisu ja miehensä Tomi ovat asuneet vanhalla maatilalla jo 10 vuotta, ja päivät täyttyvät monenlaisesta puuhasta rakennusten kunnostamisesta perunan nostoon. Pääasiallinen työ on kuitenkin toffeenkeitto, ja se jos mikä ottaa oman aikansa. 

Kuinka kaikki alkoi? Gopala syntyi, kun Kaisu ja Tomi halusivat mahdollistaa unelmansa asua maalla. 

– Hankimme mehiläisiä, joiden hunajaa kävimme myymässä markkinoilla. Pian ryhdyimme valmistamaan myös suussa sulavia toffeita.

Pariskunnan intohimoinen suhtautuminen ruokaan on yrityksen valttikortti, ja erilaisia toffeemakuja onkin jo yli 20. Uusia makuja kehitellään jatkuvasti, ja ne kulkevat tarkan testailun ja koemaistelun läpi.

Kaisun päivä rakentuu suunnilleen näin: aamulla käydään läpi sähköpostit. Tehdään ehkä someen julkaisu, tilataan tarvikkeita, suunnitellaan tulevaa. Sitten ryhdytään toffeen keittoon. Leikataan eilen valmistuneet toffeet. Hoidetaan muutama juokseva asia maatilalla. Purkitetaan hunajaa. Illansuussa tehdään lisää toffeeta, ja lopuksi käydään vielä läpi sähköpostit – sitten päivä on pulkassa. Vaikka tekemistä on paljon, niin ei Kaisun mielestä koskaan liiaksi. Valinta elää omannäköistä elämää luontoa kunnioittaen on ollut vaivan arvoinen.

– Herään joka aamu valtavaan kiitollisuuden tunteeseen siitä, että saan täyttää työpäiväni rakastamillani asioilla. Aika menee vauhdikkaasti touhutessa, mutta nautin täysillä joka hetkestä.

Toffeiden maailma on loputon leikkikenttä.

Kaisu Kulmala

Toffee kuin taideteos

Kaisu on koulutukseltaan kuva-artesaani, ja ruuankin parissa hän pääsee toteuttamaan luovuuttaan. 

– Toffeiden maailma on loputon leikkikenttä. Niiden pinta antaa mahdollisuuden kauniiseen koristeluun. 

Pariskunta kiertää Suomea eri messuilla ja markkinoilla, jossa herkuttelijat ovat vaikuttuneet hunajan ja toffeen maun lisäksi valikoiman visuaalisuudesta.
Kaisun käsityö on ruokaa myös silmille. 

Gopala on saanut kiitosta myös erikoisruokavalioiden huomioimisesta. Fudge-herkkuja löytyy kattava valikoima vegaanisina, gluteenittomina ja pähkinättöminä, joten ne ovat helppo ja turvallinen lahja ihan jokaiselle. 

Mennyt koronavuosi innosti panostamaan verkkokauppaan

Kun messut ja markkinat peruuntuivat, jäimme tyhjän päälle. Onneksi asiakkaat ovat löytäneet verkkokauppamme, josta voi tilata herkkuja lahjaksi. Tämä on ollut suosittua nyt, kun korona on vähentänyt kontakteja. Joulun lähestyessä myös yritykset ovat tilanneet toffeelahjarasioita työntekijöilleen, Kulmala kertoo hymyillen.

Gopalan voi löytää Helsingin Tuomaan Markkinoilta ja Ison Omenan sekä Kuopion Joulutorilta. Verkkokaupasta tilatut tuotteet ehtivät myös vielä hyvin jouluksi.

GOPALA.FI

Haku