Hyppää sisältöön

Lähiruokaa korin täydeltä nelostien varresta

Lähiruokaa korin täydeltä nelostien varresta

8.06.2023

Heila tarjoaa monipuolisia elämyksiä. Yrittäjä Titta Pihamaa-Matsar toivottaa isolle terassille tervetulleiksi myös koirat. 

Heinolassa sijaitseva Heila on lähiruokaa pursuileva levähdyspaikka, joka tarjoaa moottoritietä pitkin kiiruhtavalle pysähdyskeitaan.

TEKSTI anne koivisto | kuva heinolan heila

Heinolan Heilassa ollaan aitojen makujen äärellä. Myymälään on katettu lähialueiden pientuottajien parhaimmistoa. Palvelutiskin lihat tulevat nekin aivan lähipelloilta. Tiloilta, joiden kanssa on tehty yhteistyötä vuosikymmeniä. Avara ja viihtyisä kahvila-ravintola kutsuu matkalaiset ja paikalliset viihtymään. Keittiön suositusruokalista vaihtuu viikoittain, ja lisäksi Heilassa tarjotaan aina sesongin suosikkiannoksia. Vaihtoehdoissa on tarjolla lihaa, kalaa, kanaa ja kasvisvaihtoehto.

– Kaikki ruokamme ravintolassa on ehdottomasti kotimaista, aina laktoositonta ja usein myös gluteenitonta. Valitsemme kaikki mahdolliset raaka-aineet lähiruokaja pientuottajaperiaatteella. Listaltamme löytyy ikisuosikkeja, kuten perjantain täyteläinen lohisoppa. Myös muikkupäivinä ravintolassa käy kuhina, kuvailee yrittäjä Titta Pihamaa-Matsar.

Vetonaulana kattava lähiruokamyymälä

Pihamaat halusivat luoda Heinolan Heilasta paikan, josta asiakas löytää kaikki maaseudun herkut ja paikallisten artesaanien tekemät sisustus- ja lahjatavarat helposti saman katon alta. 

– Avasimme lähiruokamyymälämme viisitoista vuotta sitten ja nyt meillä vierailee vuosittain jopa yli 300 000 asiakasta. Tuottajat päättävät itse tuotteidensa hinnat. Me myymme ja markkinoimme. Reilun 500 neliön myymälässämme on yli 250 pientuottajan tuotteita. Osasta tuottajia on tullut kuin perhettä, on ihanaa olla mukana pientuottajien arjessa ja osana mahdollistamassa suomalaisia ruokatarinoita.

Lähiruokamyymälä ravintoloineen on elämys jo itsessään. Tapahtumat tuovat lisäväriä Heilan arkeen etenkin juhlien ja sesonkien alla. 

Heilan leipomossa leivotaan joka päivä

Heilan leipurit heräävät aamuisin jo ennen kukonlaulua ja suuntaavat taikinatiinuille. Kun ovet avataan, pääsee asiakas tuoksuvien pullalaarien ääreen. Hyllyissä notkuu korvapuusteja, sahtimäskisämpylöitä, pullia ja piirakoita tai vaikkapa paikallisella munajuustolla aateloitua saaristolaisleipää. Myymälään tulee aamuisin myös muiden lähileipureiden artesaanileipiä. Jotain tuoretta on tarjolla ihan jokaisena päivänä. 

– Usein asiakkaamme, varsinkin uudet sellaiset, ihmettelevät leipähyllyllä päiväyksiä. Onko tämä milloin leivottu, kun tuotteella on jo huomenna parasta ennen päiväys? On ilo ja suuri ylpeyden aihe kertoa, että tänään se on leivottu Heilan leipurien toimesta. Siihen vain leipuri on halunnut ainoastaan kaksi päivää myyntiaikaa, ettei leipään tarvitse lisätä mitään säilyvyyden paranteluaineita. 

Oma viinitila ja panimo

Heilasta voi yllätyksekseen ostaa lähiruokamyymälän lisäksi myös viiniä ja sahtia. Pihamaan viinitila on ollut kiinteä osa Heilaa aina sen perustamisesta lähtien eli vuodesta 2008. 

– Sahti on todella kysyttyä. Sitä tehdään edelleen hyvin perinteisesti ja todella pienissä tuotantoerissä, joten on hyvin mahdollista, että se on toisinaan loppu. Mutta parhaamme yritetään, jotta sitä olisi jokaiselle asiakkaalle. Pihamaan pirskahtelevat viinit voittivat tänäkin vuonna Suomen tilaviinikilpailussa monta eri sarjaa ja myös Vuoden Tilaviini 2023 -titteli tuli tänne Pihamaalle, kertoo Pihamaa-Matsar hymyillen. 

Haku