Hyppää sisältöön

Läheisen älykäs turvaranneke tuo mielenrauhaa

Läheisen älykäs turvaranneke tuo mielenrauhaa

16.09.2021

i247 Care -turvaranneke ilmoittaa poikkeavista muutoksista älysovelluksen kautta omaiselle. Tiedon saaminen mahdollistaa paremman ja ajantaisemman hoidon. 

Terveydenhuollon resurssien niukkuus näkyy yhä useammin ikäihmisen itsenäisenä asumisena kotihoidon tuella. 

Teksti Mari Korhonen  Kuva Risto Takala

Huoli omasta läheisestä painaa. Ruuhkaisia vuosia elävän yrittäjän, Kirsi Haltian, äiti sairastaa Alzheimerin tautia ja elää ryhmäkodissa ilman hoitohenkilökunnan jatkuvaa läsnäoloa. Haltian äidin muistisairaus on edennyt jo keskivaikean vaiheen yli, joten kotihoidon viiden vuorokausittaisen vierailun välissä ehtii sattua ja tapahtua. 

Haltian vapaa-aika on kortilla, eikä nainen ehdi vierailemaan äitinsä luona niin tiheästi kuin toivoisi. Yhteydenpito kiireiseen kotihoitoon erityisesti korona-aikana on takkuillut, ja Haltian huoli muistisairaasta äidistä painanut. Puoli vuotta sitten Haltian äiti sai pilottikäyttöön uuden älykkääseen teknologiaan perustuvan turvarannekkeen, joka on antanut Haltialle mahdollisuuden olla enemmän läsnä äitinsä arjessa ja hoidossa.

– Ranneke seuraa muun muassa äidin sijaintia, aktiivisuutta ja sykettä. Jos jotain poikkeavaa ilmenee, älysovellus lähettää minulle siitä ilmoituksen heti. Tämä on tuonut minulle valtavasti mielenrauhaa. Voin luottaa siihen, että äiti on turvassa, Haltia kiittelee.

Rannekkeen toiminnallisuudet on suunniteltu niin, että ne palvelevat myös ihmistä, jonka toimintakyky on merkittävästi alentunut.

– Äitini ei esimerkiksi enää ymmärrä painaa rannekkeen hälytysnappia, jos hän tarvitsee apua. Siksi on tärkeää, että laite reagoi itsenäisesti esimerkiksi kaatumisiin tai asunnosta poistumisiin ja lähettää poikkeavista tapahtumista automaattisesti ilmoituksen henkilön läheiselle tai hoitohenkilökunnalle.

Rannekkeen ominaisuudet

Haltian suurin huoli ennen ranneketta oli, että äiti poistuu asunnosta eikä löydä takaisin perille. 

– Onneksi enää ei tarvitse pelätä, sillä äidin sijainti on jatkuvasti tiedossamme. Sen lisäksi, että oma mielenrauhani on lisääntynyt, rannekkeen toiminnoista on ollut äidilleni myös konkreettista terveydellistä hyötyä. Esimerkiksi eräänä päivänä havaitsin äidilläni korkean sykkeen ja olin yhteydessä päivystävään hoitajaan, joka paikalle mentyään havaitsi äidilläni kuumetta. Tiedon lisääntyminen mahdollistaa äidilleni paremman ja ajantasaisemman hoidon, Haltia toteaa.

i247 Care -turvarannekkeessa on myös soitto-ominaisuus.

– Rannekkeeseen voi soittaa ja rannekkeesta voi soittaa. Lisäksi hoitohenkilökunta voi ajastaa kalenteritoiminnon avulla rannekkeeseen puheen muodossa tulevia muistutuksia päivän tapahtumista, kuten lääkkeidenotosta, Haltia kuvailee esimerkein markkinoiden monipuolisimman turvarannekkeen toimintoja.

i247C.COM

Haku