Hyppää sisältöön

Lahden seutu elää vahvaa nousukautta

Lahden seutu elää vahvaa nousukautta

22.09.2022

LADECin Tomi Tura ja Päijät-Hämeen maakuntajohtaja Niina Pautola-Mol tietävät, että Päijät-Hämeen uniikki palvelutarjonta ja keskeinen sijainti on yrittäjälle ihanteellinen yhdistelmä.

Päijät-Häme on yhä useammin listalla, kun yritykset päättävät investoinneista ja toimintojensa laajentamisesta uusille kohdealueille. Mistä kasvanut kiinnostus Päijät-Hämeen maakuntaa kohtaan johtuu?

TEKSTI | TUOMAS I. LEHTONEN   KUVAT | JOONA RAEVUORI JA VISIT LAHTI

Lahden Seudun Kehitys LADEC Oy:n vt. toimitusjohtaja Tomi Tura ja Päijät-Hämeen maakuntajohtaja Niina Pautola-Mol nostavat maakunnan keskeisiksi vetovoimatekijöiksi vahvat kärkialat, panostukset ympäristöosaamiseen, sijainnin, yliopiston kasvun ja hinta-laatusuhteeltaan loistavat asumismahdollisuudet. 

Maakunnan veturina toimii yli 120 000 asukkaan Lahti, mutta menestys näkyy yli kuntarajojen. Finnveran aluekatsauksen mukaan yrityskaupparintamalla eletään vilkasta aikaa, yritysten tilauskirjat rikkovat ennätyksiä ja kasvu näkyy vahvana pienten- sekä keskisuurten yritysten kone- ja laitetoimituksissa.

Päijät-Hämeen kärkialat liittyvät muun muassa ruuan ja juoman valmistukseen, kiertotalouteen, sähköiseen liikenteeseen, ympäristösektoriin sekä liikunnan ja hyvinvoinnin edistämiseen. Alojen toimintaedellytyksiä kehitetään erilaisissa yhteistyöverkostoissa, kuten vilja- ja kiertotalousklustereissa. Erityisesti elintarviketeollisuus on tehnyt viime aikoina isoja investointeja, jotka hyödyttävät koko alueen elinkeinoelämää.

– Lahden seudulla on Suomen suurin viljaa jalostava keskittymä, jonka yhteistyöverkostona toimii Päijät-Hämeen Viljaklusteri. Alan kasvu on vahvaa. Esimerkiksi Viking Maltille valmistui juuri uusi tehdas ja Fazer on valinnut uuden makeistehtaansa sijaintipaikaksi Lahden. Viljaklusteri kasvaa kestävästi muun muassa tuotannon sivuvirtoja hyödyntämällä. Esimerkiksi Fazerin ksylitolitehdas hyödyntää kauran kuorta ksylitolin valmistuksessa ja Hartwallin sivuvirroista valmistetaan biokaasua, Tura kertoo.

Uusin kärkiala on sähköinen liikenne. Sen veturiyrityksenä toimii sähköajoneuvojen latausratkaisuja kehittävä ja valmistava Kempower.

– Pari vuotta sitten Lahteen alettiin kehittää sähköisen liikenteen klusteria korvaamaan lopettaneen bussinkoritehtaan toimintaa. Nyt tehtaan tiloihin sijoittunut Kempower on Suomen voimakkaimmin kasvavia yrityksiä. Sähköisen liikenteen arvoketjussa toimii lisäksi noin 40 muuta yritystä, Tura sanoo.

Sijainti ja verkostot luovat pohjan menestykselle

Pautola-Mol ja Tura näkevät maakunnan menestyksen rakentuvan monista asioista. Alueen infrastruktuuri on toimiva, yrityksillä riittää valinnanvaraa tonttien sekä toimitilojen suhteen ja Päijät-Hämeen sijoittuminen kartalla on ideaalinen. 

– 80 prosenttia Suomen markkinoista sijaitsee 150 kilometrin säteellä Lahdesta. Helsinki-Vantaan lentoasemalle ja Pk-seudulle ennättää tunnissa. Nelostie tarjoaa joustavat yhteydet pohjoiseen ja etelään, ja uusi eteläinen kehätie nopeuttaa oleellisesti yhteyksiämme myös Itä- ja Länsi-Suomeen. Junayhteydetkin ovat hyvät, Pautola-Mol summaa.

80 prosenttia Suomen markkinoista on 150 kilometrin säteellä Lahdesta. Matka Helsinkiin taittuu lyhimmillään 48 minuutissa.

– Myös yhteydet tärkeimpiin rahtisatamiin Vuosaareen, Hamina-Kotkaan ja Hankoon ovat hyvät. Tämä on tärkeää logistiikkaintensiiviselle teollisuudelle, Tura lisää.

Pautola-Mol ja Tura korostavat Päijät-Hämeen vetovoimatekijöinä myös yritysten verkostoitumismahdollisuuksia, yrityspalveluiden laadukkuutta ja kattavuutta, työvoiman hyvää saatavuutta ja yritysten tarpeita tukevaa koulutustarjontaa. Yhä useampi yritys arvostaa maakunnan, ja erityisesti Lahden kaupungin, tekemiä ympäristösatsauksia. Maakuntastrategiassakin kestävyys korostuu vahvasti.

– Lahti tavoittelee hiilineutraaliutta vuoteen 2025 ja koko Päijät-Häme 2030 mennessä. Tunnustuksena ympäristöpanostuksista Lahti valittiin Euroopan ympäristöpääkaupungiksi vuonna 2021. Lisäksi Lahti on valittu Euroopan 100 hiilineutraalin ja älykkään edelläkävijäkaupungin joukkoon ja Päijät-Häme EU:n kiertotalousaloitteen kärkijoukkoon, Pautola-Mol kertoo.

Niin ympäristön hyväksi tehtävässä työssä kuin yritystoiminnan kehittämisessäkin auttavat tiiviit ja monipuoliset verkostot. Pautola-Mol ja Tura nimeävät alueen vahvoina verkostonrakentajina julkisten toimijoiden ja klusterien ohella Hämeen kauppakamarin, Lahden Teollisuusseuran, Päijät-Hämeen Yrittäjät sekä alueen oppilaitokset.

Sijoittuminen on helppoa ja osaavaa työvoimaa löytyy

Päijät-Hämeessä on rakennettu vahva selkänoja yrittäjien ja yritysten tueksi. Alueelle sijoittuville yrityksille tämä konkretisoituu LADECin All Inclusive -paketin myötä. Kaikki yritykset saavat tarpeisiinsa räätälöidyn palvelupaketin, joka kattaa muun muassa sopivan toimitilan tai tontin etsinnän, alihankinta- ja yhteistyökumppaneiden sekä työntekijöiden kartoittamisen ja rahoituksen järjestämisen. Jopa henkilöstön asumiseen, vapaa-aikaan, päivähoitoon ja kouluun liittyvät kysymykset kuuluvat palvelun piiriin.

– Kartoitamme yritysten tarpeiden mukaiset ratkaisut kuntarajoihin tuijottamatta. Pystymme tarjoamaan tonttia esimerkiksi uusilta Orimattilan Pennalan, Hollolan Hopeakallion ja Paassillan sekä Lahden Pippo-Kujalan yritysalueilta, Tura kertoo.

Sijoittuvia ja investoivia yrityksiä kiinnostaa luonnollisesti myös osaava työvoima, jota koskevat haasteet ovat tuttuja myös Päijät-Hämeessä. Alueen hyvä sijainti ja voimakkaasti kasvava koulutustarjonta kuitenkin helpottavat rekrytointeja. Osaajien kouluttamisesta huolehtivat LAB-ammattikorkeakoulu, Koulutuskeskus Salpaus ja LUT-yliopisto. 

Lahden seudusta kiinnostuneille yrityksille on tarjolla räätälöity palvelupaketti.

– Lahdesta tuli virallinen yliopistokaupunki neljä vuotta sitten. LUT-yliopistossa on jo toistakymmentä kandidaatti- sekä maisteriohjelmaa ja yli 1000 opiskelijaa. Osa opetusohjelmista on englanninkielisiä. Lahdessa on vahvaa tutkimusosaamista muun muassa kestävyystieteen, biojalostuksen ja tuotantotalouden saralla. Uusimpana alana on käynnistynyt sähköisen liikenteen tutkimus ja maisterikoulutus. LUT on valittu maailman Climate Impact Ratingissä 9. parhaaksi yliopistoksi maailmassa, Tura sanoo.

Asumista järkihintaan

Päijät-Hämeen alue tarjoaa hyvät puitteet elämälle. Tarjolla on mahdollisuuksia niin urbaaniin asumiseen kuin maaseudun rauhaankin. Valitsipa asuinpaikaksi kumman tahansa, ovat sekä luonto että palvelut aina lähellä. Ja mikä parasta, hyvästä elämästä ei tarvitse Päijät-Hämeessä maksaa maltaita.

Hyvänä esimerkkinä tästä on Orimattilan Hennaan nouseva puutarhakaupunginosa, josta tontteja saa edullisesti, mutta sijainti oikoradan ja moottoritien varressa tarjoaa hyvät yhteydet moneen suuntaan.

– Asuntojen neliöhinnat ovat täällä noin kolmanneksen Helsingin ja puolet Tampereen tasosta. Vuokratkin ovat kohtuullisia: helsinkiläisen vuokrayksiön hinnalla saa täältä vuokralle ison kaksion. Edullisuus ja hyvän elämänlaadun mahdollistavat tekijät innostavat monia hankkimaan täältä kakkoskodin tai mökin, Pautola-Mol toteaa.

Lahden seudulla välimatkat ovat lyhyitä, joten liikkuminen onnistuu ilman autoakin. Näppärät liikenneyhteydet sujuvoittavat erityisesti lapsiperheiden arkea. Hyvät varhaiskasvatus- ja perusopetuspalvelut tarjoavat lapsille mahdollisuudet suomen-, ruotsin- ja englanninkielisten opinpolkujen kulkemiseen. Kun peruskoulu on takana, opiskeluvaihtoehtoja on runsaasti tarjolla. 

Pautola-Mol ja Tura nostavat esiin myös maakunnan monipuoliset harrastusmahdollisuudet. Seudun liikunta- ja ulkoilumahdollisuudet ovat eittämättä Etelä-Suomen parhaat. Maastoa halkovat Salpausselät ovat Suomen kansainvälisesti tunnetuinta geologista luonnonperintöä. Salpausselkä Geopark hyväksyttiin UNESCO Global Geopark -kohteeksi tänä vuonna. Urheiluopistot Heinolan Vierumäellä ja Pajulahdessa sekä seitsenkertainen hiihdon MM-kisojen isäntäkaupunki Lahti tarjoavat mahdollisuuden harrastaa seuratasolla yli 400 lajia. Kulttuuri- ja tapahtumarintamallakin tarjonta on vahvaa.

– Monipuolisesta tarjonnasta nostaisin esiin Sibelius-talon ja Lahden kaupunginteatterin tarjonnan sekä visuaalisten taiteiden museo Malvan näyttelyt. Myös maakunnan kylien kulttuurielämä on vilkasta. Ensi kesänä kannattaa tutustua esimerkiksi Sysmän tai Iitin musiikkijuhliin ja Asikkalan Anianpellon markkinoihin, Pautola-Mol vinkkaa.

Haku