Laaja osaamisverkosto siivittää terveysinnovaatioiden syntyä

Turussa kehitetään terveysalan ammattilaisten käyttöön tarkoitettua teknologiaa yhteistyön voimin. HealthTurku kerää yhteen alueen yritykset ja kansainvälistä kärkeä olevan osaamisen.
TEKSTI | KALLE KIRSTILÄ KUVA | VESA-MATTI VÄÄRÄ
Turun seutu tarjoaa alueelle sijoittuvalle yritykselle kokoon katsomatta maailman kärkeen kuuluvan terveysteknologian osaamisverkoston, jonka kautta tuotekehitykseen saadaan vauhtia.
Osaamisverkoston ytimessä on moniammattillinen yhteistyökeskus Terveyskampus Turku, joka tuo alueella yhteen terveysalan tutkimuksen, koulutuksen ja tuotekehityksen. Alueen korkeakoulujen ohella verkostoon kuuluvat Turku Science Park Oy ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri, jonka yhteydessä toimiva Auria Tietopalvelu tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden luoda ja kehittää digitaalisia ratkaisuja terveysalalle.
Valmennusta ja kehitystyötä
Terveyskampus Turun piirissä on käynnissä lukuisia terveysteknologiaan liittyviä toimintoja. Turku Science Park Oy:n toteuttama Prohealth Accelerator -yrityskehitysohjelma on suunnattu ammattimaisen terveydenhuollon parissa toimiville varhaisen vaiheen kasvuyrityksille ja yritysaihioille. Valtakunnallinen valmennusohjelma ammentaa oppinsa edeltäjästään Life Science Acceleratorista, jonka aikana käynnistyi yhdeksän uutta yritystä. Yksi ohjelman läpikäyneistä yrityksistä on VR-teknologiaa hyödyntävä Adesante.
– Valmennusohjelma oli monin tavoin hyödyllinen yritykselle ja oikeastaan tarpeellinen jokaiselle terveysalan startupille, Adesanten perustaja Pasi Porramo toteaa.
Yksi Terveyskampus Turun hankkeista on Terva, jossa tuodaan alueella toimivat terveysalan testialustat yhteen. Testaamisessa voi olla kyse esimerkiksi potilashoitoon tarkoitetun laitteen kehittämisestä.
– Luomme yhden selkeän palvelun, jonka kautta yrityksillä on pääsy kaikkeen Terveyskampus Turun testialustatarjontaan, Turku Science Park Oy:n Janne Lahtiranta kertoo.
Koulutusta digivajeeseen
Turun yliopiston kauppakorkeakoulu ja Turun ammattikorkeakoulu ovat mukana Digikyvykkyys-hankkeessa, joka vastaa terveysteknologian, sekä meri- ja metalliteollisuuden alojen yritysten osaajapulaan. Tarkoitus on luoda uusia toteutuksia yrityksissä tunnistettuihin digikyvyn tarpeisiin. Hankkeesta Turun yliopistossa vastaavan Antti Tuomiston mukaan yksi esimerkki on turkulainen Everon.
– Edistimme digikyvykkyyksiä joka suuntaan. Teknologiayritys syvensi ymmärrystään hoitotyön arjen tiedolla johtamisesta, ja hoitotieteen tulevat asiantuntijat pääsivät tutustumaan kotihoidon uudenlaisiin teknologiaratkaisuihin.
Turun ammattikorkeakoulu on myös mukana Skaala-hankkeessa, jossa kehitetään koulutusmallia, jota hyödyntämällä yritykset saavat käyttöönsä uutta osaamista edistäviä koulutussisältöjä yrityksen sijainnista riippumatta.
– Turussa hankkeen painopiste on terveysteknologian yrityksissä ja erityisesti alan regulaatio-osaamisessa, Elina Kontio Turun ammattikorkeakoulusta kertoo.
Palvelua yrityksille
Tuomisto korostaa, että Terveyskampus Turun halu yhteistyöhön ei rajoitu vain yksittäisiin hankkeisiin. Hänen mukaansa Turun korkeakoulujen saumaton yhteistyö on vahvuus ja hyvä pohja yritysten kanssa tapahtuvalle yhteiskehittämiselle.
– Palveluasenteemme on herättänyt maailmalla ihastusta. Kun meihin otetaan yhteyttä, olemme kaikki valmiina keskusteluun siitä, mitä voisimme tehdä yhdessä.
Kontion mukaan tärkeintä on yhteydenotto, koska Terveyskampus Turku etsii oikean yhteistyötahon.
– Oli kyse sitten markkinoinnista, kovasta teknologisesta tuotekehityksestä tai kliinisestä testauksesta, niin me osaamme auttaa. Pystymme palvelemaan ripeällä aikataululla sen sijaan, että yritystä pyydetään palaamaan asiaan ensi vuonna, Kontio vakuuttaa.
Yhteistyön takana on ymmärrys niistä useista keinoista, joilla korkeakoulut, opiskelijat ja yritykset voivat tehdä yhteistyötä.
– Yritykset ovat halukkaita lähtemään vuoropuheluun. On tärkeää, että opiskelijat tulevat tutuksi alueen erinomaisen terveysteknologia-alan yrityssektorin kanssa, Tuomisto päättää.



