Hyppää sisältöön

Laadukas ulkoverhous kestää säävaihtelut

Laadukas ulkoverhous kestää säävaihtelut

18.03.2022

Kilpailevien yritysten toimitusjohtajat Jukka Toivola ja Juho Jytilä ovat yksimielisiä siitä, että pitkäikäinen vinyyli tarjoaa erinomaisen säänsuojan talolle kuin talolle. Vinyyliverhous on kestävä ulkoverhous, joka pitää kosteuden ulkona ja suojaa talon muita rakenteita.

Sateisten ja kosteiden olosuhteiden ennustetaan lisääntyvän lähivuosina erityisesti Etelä- ja Länsi-Suomessa. Ulkonäöltään puuverhousta läheisesti muistuttava, huoltovapaa vinyyliverhous ei kosteutta kavahda vaan suojaa taloa väsymättä vuosikymmenet.

TEKSTI I TUOMAS I. LEHTONEN KUVA I VINYYLITALO OY

Vinyylitalo Oy:n toimitusjohtaja Jukka Toivola ja Jytkyt Oy:n toimitusjohtaja Juho Jytilä ovat seuranneet huolestuneina Suomen sääolosuhteissa tapahtuvia muutoksia. Pakkastalvet ovat väistymässä ja vesisateita saadaan useimpina vuoden kuukausina. Yhä useamman omakoti-, rivi- ja kerrostalon julkisivupinnat ovat jatkuvasti kosteat. Monet verhousmateriaalit, kuten puu-, tiili- ja rappauspinnat myös imevät itseensä vettä. Jos ulkoseinässä ei ole tuuletusrakoa, voi seinärakenne pahimmillaan kastua eristeitä myöten. Ratkaisuna ongelmaan Jytilä ja Toivola suosittelevat vinyyliverhousta.

– Vinyyliverhous on säänkestävää ja uv-suojattua PVC-muovia. Valmis verhous näyttää maalatulta lautaseinältä, mutta on huomattavasti kestävämpi ja lähes täysin huoltovapaa. Ajoittainen puhdistus riittää huolloksi. Vinyyli ei hilseile tai lohkeile, kestää hyvin iskuja ja säilyttää värinsä hyvin. Kosteutta imemättömänä materiaalina se tarjoaa erinomaisen säänsuojan talolle. Oikein asennettuna vinyyliverhous on kuin hengittävä sadetakki. Vinyyli parantaa myös ulkoseinän tuulensuojausta ja vähentää talon liiallista lämpenemistä kesäisin, Toivola sanoo.

Edukas ja helppo asentaa

Jytilän ja Toivolan yritykset tuovat Suomeen kanadalaisen Mittenin valmistamia vinyyliverhouksia. Kanadassa vinyyli on ollut jo vuosikymmenet suosittu verhousmateriaali ja sen kestävyys ankarissa pohjoisen sääolosuhteissa on todettu hyväksi. Vinyyliverhousmateriaalille luvataankin 50 vuoden takuu.

– Pitkän käyttöikänsä ja huoltovapautensa vuoksi vinyyliverhous on ympäristöystävällinen ratkaisu. Esimerkiksi puuverhousta pitää huoltomaalata jopa viiden vuoden välein. Tämä on paitsi epäekologista myös kallista. Vinyyliverhouksen valmistaminen, kuljetus ja asennus kuluttavat vain vähän energiaa ja materiaali voidaan hyödyntää hyvin tehokkaasti. Tämä vähentää oleellisesti ilmastopäästöjä. Elinkaarensa päätteeksi vinyyli voidaan polttaa energiajätteenä, Jytilä kertoo.

Vinyyliverhous rakentuu paneeleista, joiden pituus on noin 3,1–3,7 metriä ja hyötyleveys 23–26 senttimetriä. Vinyylit asennetaan puupaneelien tavoin puisiin koolauspuihin, joiden avulla julkisivusta saadaan tuulettuva. Paneelit kiinnitetään ruuveilla, joiden kannat jäävät ponttien alle piiloon.

– Materiaali- ja asennushintojen osalta vinyyli on edullisempi kuin esimerkiksi julkisivulevy ja tiili. Myös puuverhoukseen verrattuna vinyyliverhous on edullisempi vaihtoehto. Ja pitkässä juoksussa ero vain kasvaa, kun maalauksia ei tarvita. Vinyylipaneelin asennus on nopeaa ja helppoa. Käsistään näppärä voi tehdä asennuksen itsekin, mutta asennuksen voi tilata myös Vinyylitalo Oy:ltä ja Jytkyt Oy:ltä koko Suomeen. Omakotitalon verhouksen asentamiseen menee noin pari viikkoa, isomman taloyhtiön verhoiluun tietysti pidempään. Verhousremontin yhteydessä on myös mahdollista asentaa lisälämmöneristys, jolla voidaan parantaa talon energiatehokkuutta ja lisätä asumismukavuutta, Toivola toteaa.

Vinyyliverhous soveltuu niin korjaus- kuin uudisrakentamiseenkin.

Värejä moneen makuun 

Ennen vinyyliverhousremonttiin ryhtymistä Jytilä ja Toivola kehottavat selvittämään kunnan rakennusvalvonnasta talon julkisivulle asetetut kriteerit. 

– Eri kunnissa ja kuntien sisällä eri alueilla on eroavaisuuksia rakentamiseen liittyvien säännösten suhteen. Yleisesti ottaen vinyyliverhous on hyväksyttävä materiaali korvaamaan puuverhouksen, koska se on ulkonäöltään niin samanlainen. Muiden julkisivumateriaalien korvaaminen vinyylillä riippuu pitkälti kaavamääräysten tarkkuudesta, Jytilä sanoo.

Julkisivuväristä vinyyliverhouksen hankkiminen ei ainakaan jää kiinni, sillä vinyyliverhousta saa noin 40 värisävyssä. Jytilän ja Toivolan yrityksillä on kotimaassa omat varastot, ja varastovalikoimaan kuuluu molemmilla toistakymmentä yleisintä sävyä. 

– Saatavana on niin vaaleita, kirkkaita kuin tummiakin sävyjä. Erityisesti harmaan sävyt ovat nyt suosittuja. Vinyyliverhouksen värin valinta kannattaa tehdä huolella, sillä kyse on pitkäikäisestä ratkaisusta. Neutraalit pastellivärit säilyttävät kauneutensa ja niitä jaksaa ihmissilmä katsella pidempäänkin Toivola ja Jytilä kertovat.

VINYYLIVERHOUS.FI

VINYYLITALO.FI

Haku