Kymmenen vuotta lämmöntalteenottoa

Hukkalämmön talteenoton hyödyntämiseen käytettävä teknologia kehittyy jatkuvasti. Sen avulla pienennetään hiilidioksidipäästöjä.
TEKSTI PEKKA SÄILÄ | kuva SUVI LAINE
Muuttuneen maailmantilanteen vauhdittamana energia-ala on murroksessa koko Euroopassa. Energiantuotannossa etenkin teollisuuden hukkalämpöjen talteenotto nousee entistä tärkeämpään rooliin.
Hukkalämmön talteenottoon ja sen hyödyntämiseen erikoistunut Caligo Industria tarjoaa patentoituja ratkaisuja, joilla savukaasujen tai kosteiden höyryjen lämmön talteenotto pystytään nostamaan uudelle tasolle. Yritys kehittää ja toimittaa tuote- ja järjestelmäratkaisuja energia- ja prosessiteollisuuden savukaasujen puhdistukseen sekä teollisuusprosessista syntyvän jätelämmön hyödyntämiseen.
Kondensoivassa teknologiassa kaasujen hukkaenergia otetaan talteen muuttamalla vesihöyry takaisin vedeksi, jolloin vapautuu huomattava määrä energiaa. Samalla kaukolämmön tuottamisessa polttoaineita poltetaan vähemmän.
– Kymmenen vuoden taipaleemme aikana olemme toimittaneet asiakkaillemme noin 50 hukkalämmön talteenottoon erikoistunutta yksikköä. Tällä hetkellä tuomme energiayhtiöille malleja siirtyä savukaasujen talteenotossa käytettävien savukaasupesurien ohella myös erilaisten hybridimallien hyödyntämiseen, kertoo Caligo Industrian toimitusjohtaja Oskari Salovaara.
Salovaara myös lisää, että lämpölaitoksissa polttaminen ei tule loppumaan kokonaan vielä aikoihin. Uusia lämmönlähteitä hyödyntämällä polttamista voidaan kuitenkin vähentää.
– Tällä on suora vaikutus myös hiilidioksidipäästöihin.
Ratkaisuja uusiutuvan energian tehokäyttöön
Tulevaisuudessa Caligo Industrian tähtäimessä on soveltaa uusia ratkaisuja ja malleja, joilla polttamisen hukkalämmön ohella hyödynnetään myös muita lämmönlähteitä.
Tähän tarkoitukseen yritys on kehittänyt patentoitua teknologiaa, kuten lämpöpumppukytkentöjä ja lämpöpumppua hyödyntävän vesilämpöakun. Näiden järjestelmien avulla kokonaisuuteen voidaan yhdistää uusiutuvia energianlähteitä, kuten aurinkolämpöä tai energiatehokkaita sähkökattiloita. Tällöin asiakasyrityksen järjestelmät pystyvät energiatehokkaaseen lämmöntuotantoon myös kesäaikana, vaikka kattilalaitos on pois käytöstä.
Caligo Industrian kehittämät ratkaisut ovat jälkikäteen integroitavissa myös biolämpölaitosten olemassa oleviin lämmön tuotanto- ja
talteenottojärjestelmiin. Palveluun kuuluu aina kokonaistilanteen kartoittaminen sekä laitteiston toimitus ja asennus.
– Joskus asiakkaamme ovatkin todenneet, että olemme tehneet kustannusarviot liiaksi yläkanttiin, koska laitteiston takaisinmaksuaika on ollut merkittävästi laskemaamme arviota lyhyempi, naurahtaa myynnin kehittämispäällikkö Juha Järvenreuna, joka kuuluu myös Caligo Industrian perustajiin.
Hän toteaa, että yrityksen vanhoja omistajia on pysynyt toiminnassa mukana myös yritysmyynnin jälkeen, mikä on taannut energiatek-
niikan tietotaidon säilymisen talon sisällä. Caligo Industria on nykyisin osa Addtech-konsernia, joka on erikoistunut erilaisiin teollisuuden teknologiaratkaisuihin.
– Taustalla oleva iso konserni tuo meille taloudellista selkänojaa ja antaa mahdollisuuden kehittää omaa osaamistamme entistä energiatehokkaampaan suuntaan, Salovaara päättää.