Hyppää sisältöön

Kuulokojeen käyttö haltuun

Kuulokojeen käyttö haltuun

4.06.2021

Outloud Oy:n toimitusjohtaja ja puheterapeutti Ulla Sergejeff esittelee kuulorata-sovelluksen erilaisia harjoitteita.

Kuulorata-sovellus on tarkoitettu aikuisille ja nuorille kuulokojeen käyttäjille käyttöönoton helpottamiseksi.

Teksti Elina Teerijoki  Kuva Eino Ansio

Etkö saa selvää, mitä toinen yrittää sanoa? Et ole yksin. Monella suomalaisella aikuisella on jonkinasteinen kuulonalenema, ja heidän osuutensa nousee, kun ikää tulee lisää. 70-vuotiaista joka viides ja 75-vuotiaista jopa joka toinen kärsii kuulonalenemasta.

Aikuisten kuulovika ei useinkaan tarkoita sitä, etteikö kuulisi mitään. Kuulovika voi ilmetä myös siten, että kuulon erottelevuus on huono: ei saa selvää toisen puheesta, pitää pyytää toistamaan ja silti voi syntyä väärinymmärryksiä.

–  Aivot korjaavat kuuloprosessia täyttämällä aukkopaikkoja, ja näin syntyy väärinkäsityksiä, kuvailee Outloud Oy:n toimitusjohtaja, puheterapeutti Ulla Sergejeff.

Tiettyjen äänteiden erottaminen toisistaan on erityisen haastavaa. Myös merkitysten ja sävyjen kuten ironian tai sarkasmin ymmärtäminen voi vaikeutua.

– Kuulonalenema voi aiheuttaa herkästi sosiaalista eristyneisyyttä. Se taas nostaa osaltaan esimerkiksi dementian riskiä.

Lisää kuulon erottelukykyä

Kuulokoje auttaisi monia, mutta aina sen käyttöönotto ei suju. Kuulokoje vahvistaa myös ympäristön hälyääniä, kolinoita ja kohinoita, mikä voi aluksi olla stressaavaa.

Käyttöönottoa voi tehostaa Kuulorata-sovelluksen avulla. Kuulorata on syntynyt puheterapeuttisen osaamisen pohjalta omatoimiseen kotikäyttöön yhteistyössä Taysin kuulokeskuksen, Oulun yliopiston ja HUS:n kuulokeskuksen kanssa. Sovelluksen voi ladata ilmaiseksi.

Harjoitukset ovat kuulon erottelukykyä vahvistavia.

– Sovellus pyytää esimerkiksi kuuntelemaan kaksi lausetta, joissa on pienenpieni ero, tai vastaamaan kysymyksiin kuullusta kertomuksesta, Sergejeff kertoo.

Kuulorataa suositellaan tehtäväksi vähintään kolmesti viikossa noin puolen tunnin ajan kerrallaan. Kuulorata-sovelluksen voi ladata Appstoren ja Google Playn kautta.

Sovelluksia myös lapsille

Outloud Oy on moniammatillinen yritys, jossa työskentelee sekä puheterapeutteja että it-alan ammattilaisia. Yhteistyö pyrkii aitoon ymmärrykseen ammattiryhmien välillä. Tuloksena on ennen Kuulorataa syntynyt jo kymmenkunta lapsille suunnattua sovellusta, jotka tukevat lapsia esimerkiksi lukemisen kielellisissä valmiuksissa.

Eräs Outloudin tuottama suosittu lasten sovellus on Eläinten juhlat. Vuonna 1992 ilmestyneeseen riimirunokirjaan pohjautuvassa sovelluksessa ohjataan lasta tunnistamaan riimipareja.

– Puheterapeutti Seija Gauffinin kirjoittama ja kuvataiteilija Eeva Saineen kuvittama Eläinten juhlat on ollut puheterapeuttien ja lasten rakastama kirja. Nyt kirjan maailmaan pääsee tutustumaan sovelluksen avulla. Kirja sopii lapsille, jotka ovat tulossa lukutaitoikään. Erityisesti siitä hyötyvät lapset, joilta riimittely ei synny luonnostaan.

Outloud Oy:n monipuoliseen sovellusvalikoimaan voi tutustua yrityksen verkkosivuilla.

Haku